YERLİ DOMATES


Açıklama: İnebolu'dan ayrılırken İnebolu ekmeği ve helva götürmeyi alışkanlık haline getiren ziyaretçilerimizin İnebolu pazarının kurulduğu Salı ve Cumartesi günleri pazarı dolaşıp alışveriş etmeden gitmedikleri de gözlemleniyor.
Kategori: İNEBOLU
Eklenme Tarihi: 07 Eylül 2018
Geçerli Tarih: 28 Mart 2024, 23:16
Site: Yeni İnebolu Gazetesi
URL: http://www.inebolugazetesi.com/haber_detay.asp?haberID=1364


İnebolu'dan ayrılırken İnebolu ekmeği ve helva götürmeyi alışkanlık haline getiren ziyaretçilerimizin İnebolu pazarının kurulduğu Salı ve Cumartesi günleri pazarı dolaşıp alışveriş etmeden gitmedikleri de gözlemleniyor. 

Bu durum bize İnebolu'da üretilen her ürünün bir alıcı kitlesinin olduğunu  gösteriyor. 

Neredeyse markalaşmış pek çok ürünümüz dışarıdan gelen ürünlerin epey üzerinde bir fiyatla alıcısına ulaşıyor. 

Antalya'dan ilçemize yaklaşık 1000 kilometre yol kat ederek gelen sebze ve meyvelerin fiyatını İnebolu ve köylerinde yetiştirilen ürünlerin çoğunun ikiye katladığı dikkatlerden kaçmıyor.

Yaz mevsimiyle birlikte yerli mahsul İnebolu pazarında tezgahları süslüyor. 

Dışarıdan gelen domates 2 - 3  liraya satılırken yerli domates 5 - 6 liraya alıcı buluyor. Bu durum biberde, salatalıkta, bamyada, fasulyede yani aklımıza gelen her üründe yaşanıyor. 

Yerli ürünlere talebin fazla oluşu, üreticimizin daha çok kâr elde etmesini sağlıyor.  

Mutlaka bu fiyat farkından şikayetçi olan insanımız da vardır. Ancak benim üzerinde durmak istediğim konu pahalılık değildir. 

Aslında her ürünün fiyatını, gördüğü talebin yoğunluğu belirler.

Yani arz ve talep meselesidir oluşan fiyatlar.

Gözler önüne serilmek istenen gerçek ise şudur ki ...

Yerli ve milli her ürünün daha fazla benimsenmesi ve tüketilmesinin gündemde olduğu şu günlerde İnebolu'da üretilen ve marka değeri yüksek olan her ürün bizim için yerli ve millidir.

Her hafta onlarca kamyonla İstanbul'a taşınan tonlarca yerli ürünümüz bu işi benimseyen köylümüzün geçim kaynağı, İnebolu ekonomisinin lokomotifi olmuştur.

Azımsanmayacak derecede para girdisi sağlayan bu sektör desteklenmeli ve teşvik edilmelidir.

Üretim aşamasından itibaren  her konuda destek gördüğünü hisseden üreticiyi satış esnasında da  kendi haline bırakmamalı,  pazara gelen her ürünün piyasa koşullarında bir fiyatla alıcısına ulaştırılması sağlanmalıdır. 

Son yıllarda bazı köylerimizde seraların çoğaldığı ve daha fazla üretimin gerçekleştiğini görmekteyiz.

Bu durum köylerimizden göçün önüne geçecek,  köylerin boşalması önlenecek,  toprağın işlenerek üretimin artırılmasına fırsat verecektir.

Meşhur denilecek derecede talep gören İnebolu pazarını ve dolayısıyla yerli adı altında satılan tüm ürünlerimizin İnebolu ekonomisine vereceği katkıyı artırmak için 
el birliğiyle bir şeyler yapılmalıdır.