AYASOFYA CAMİİ


Açıklama: Yapımı:
Kategori: İNEBOLU
Eklenme Tarihi: 15 Haziran 2020
Geçerli Tarih: 29 Mart 2024, 13:41
Site: Yeni İnebolu Gazetesi
URL: http://www.inebolugazetesi.com/haber_detay.asp?haberID=1715


Yapımı:

Ayasofya 6. Yüzyılda Bizans imparatoru I. Justinianus döneminde yapılmıştır. Bu inşa aynı yere yapılan üçüncü kilise olarak tarih kitaplarında yerini almıştır.Kelime anlamı itibariyle ‘kutsal bilgelik’ manasına gelen Ayasofya, yapıldığı dönemde büyük servetler harcanarak yapılmıştır. Günümüzdeki hali aslında 3. Ayasofyadır.

***

Camii Oluşu:

1453 yılında, Fatih Sultan Mehmet tarafından İstanbul fethedildi. Fetih sonucu kendisine ganimet olarak sadece Ayasofya’yı aldı. Çeşitli dinlere ev sahipliği yapan İstanbul halkının dini vecibelerine saygı gösterdi. Latinler gibi kesinlikle bir istilada bulunmadı. İslam’a aykırı olan kısımların üzerine sıva çekilerek kullanıldı. Fetihten sonraki ilk Cuma namazını Fatih’in kıldırmasıyla Ayasofya’da bembeyaz bir sayfa açıldı. Daha sonra sırasıyla mihrap, minberve medrese gibi inşalar kazandırıldı. Sonraki padişahlar tarafından da birer ikişer minareleri dikildi.

***

Fatih’in Vakfiyesi:

Ayasofya’yı İslam alemine kazandıran Fatih, kendisinden sonra gelecek yöneticilere, yetki sahiplerine Ayasofya Camii’nin tabir-i caizse kılına bile dokunmayın diyerek şu sözleri söylemiştir: "Ebeddiyyen Cehennemde kalsınlar, onların azapları asla hafifletilmesin ve onlara ebeddiyyen merhamet olunmasın. Kim bunları duyup gördükten sonra değiştirirse, vebali ve günahı bunu değiştirenlerin üzerine olsun. Hiç şüphe yok ki, Allah her şeyi işitir ve her şeyi bilir." Hiç şüphesiz bu sözler bile Ayasofya’nın yeniden camii olmasına neden gösterilebilecek sözlerdir.

***

Ayasofya Müzesi:

Tadilat amaçlı geçici olarak ibadete kapatıldı. Amerika’dan gelen araştırmacılar ‘inceleme amaçlı’ üstü sıvayla kapatılan süslemelerin sıvalarını söktü.  Sözde araştırmacılar buranın Bizans müzesi olması teklifinde bulundu. Atatürk’ün etrafında bulunan kişiler tarafından Gazi’nin bu fikre şiddetle karşı çıktığı söyleniyor. 1935 yılında bakanlar kurulu karalıyla Ayasofya Camii müzeye dönüştürülmüştür. Yine burada da bazı tarihçiler tarafından sahte imza kullanıldığı da söylenmektedir. Günümüzde ise 100 TL’si olan Ayasofya’yı ziyaret edebilmektedir.

***

Ayasofya’nın Camii olmasını dört gözle bekleyen halkımız, son günlerdeki gelişmelerle oldukça heyecanlandı. İlk olarak Fetih etkinlikleri kapsamında Ayasofya’da Fetih suresi okunmuştu. Bunun ardından Yunan cephesi tarafından gelen tepkiler üzerine, bir adım daha ileriye giderek Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından kurmaylarına hukuki bir zemin bulunulması talimatı verdiği sık sık gündeme geldi.

Ayasofya’nın camii olmasına şu anlık sesini çıkaran bir siyasi parti olmadı. Ama Ayasofya’yı bir siyasi malzeme haline getirildiğini söyleyenlerde yok değil. Mecliste bir partinin ‘Araştırma Önergesi’ vermesi ve iktidar tarafından da red şeklinde oylanması gündeme düştü. Bir araştırma önergesinin tamamlanması 3 ay gibi bir süre alırken, Ayasofya kararını Danıştay 2 Temmuz’da yani üç hafta sonra vereceğini de düşünürsek acaba şov peşindeler mi diye düşünmüyor değil insan.

Ayasofya manevi anlamda açılması bizler tarafından büyük anlam ifade ediyor. Önemli olan Ayasofya’yı doldurabilmek . Çünkü karşısındaki Sultan Ahmet Camii’ni dolduramazken maddi anlamda açmak bir anlam ifade etmez. Bütün camilerimizin dolması(korona sürecinden sonra) ve Ayasofya’nın yeniden camii olması dileğiyle…