İSTİKLALİN YOLU İNEBOLU PARKI


Açıklama: İnebolu’da yaşayan vatandaşlarımızın da bileceği üzere İnebolu’muza belediye tarafından güzel bir park kazandırıldı.
Kategori: İNEBOLU
Eklenme Tarihi: 27 Eylül 2020
Geçerli Tarih: 28 Mart 2024, 19:33
Site: Yeni İnebolu Gazetesi
URL: http://www.inebolugazetesi.com/haber_detay.asp?haberID=1757


İnebolu’da yaşayan vatandaşlarımızın da bileceği üzere İnebolu’muza belediye tarafından güzel bir park kazandırıldı.

Bu park birçok anlamda bana göre büyük önem taşımaktadır;

Bu önem arz eden durumlardan bahsetmek gerekirse, bilindiği üzere ilçemiz şehir merkezine yakın bu derecede güzel bir park bulunmuyordu. En yakın park, çarşıdan Anadolu Lisesi yönüne doğru giden yolda bulunan çocuk parkıydı. Şimdi bahsettiğimiz yeni yapılan park kadar cazip gelmiyordu. Bunun için İstiklalin Yolu İnebolu Parkı’na manzarası, kullanışlığı ve şehir merkezine yakın olmasından ötürü gayet verimli bir park olacak.

Diğer bir husus ise genel anlamda vatandaşların kanayan yarası olan belediyeler tarafından  rant uğruna harcanan güzel alanları göz önünde bulundursak, bu alan  özellikle konumu itibariyle belediyenin gerçekten İnebolu ve İnebolu halkı için çalıştığını gözler önüne seriyor.

Özellikle bu parkın sağ tarafında bulunan alanın durumunu bilmeyerek bir öneride bulunmak istiyorum: Bu alanda parka dahil edilip daha geniş bir parka sahip olabiliriz. İkinci bir önerim ise özellikle büyükşehir belediyeleri tarafından yapılan bir uygulama olan, belediyeye bağlı restoranlar. Bu alanın veya başka bir konumun kullanılabileceği bu proje için Kastamonu gastronomisine uygun yemeklerle şehrimize bir maka katmış oluruz.

Bu parkın son önemli hususu ise manevi bir konuda…

İsminden de anlaşılacağı üzere milli mücadelenin mihenk taşlarından biri olan Yiğit İnebolu’muzun bu direnişine dikkat çekmek için verilmiş bir isimle karşılıyor bizleri. Arazisi küçük ama anlamı çok büyük olan parkın içindeki ‘İSTİKLALİN YOLU İNEBOLU’ yazısına yerleştirilmiş İstiklal Madalyası ise, bilenler için gurur kaynağı, bilmeyenler içinse merak uyandırıcı bir konu haline dönüşüyor.

Şehrin simge yerleri arasına girecek bu park sahilden seyahat edecek turistler için göz önünde bulunan bir alan olduğu için, “Burada da böyle bir şey varmış. Bir bakalım.”  Şeklinde oluşabilecek ifadeleri de bize sıkça duyuracak.

Bu parkın bankları bile maneviyat üzerine

Şeklen küçük manen çok büyük olan parkımızda bulunan banklar bile bu ilçenin değerleri üzerine hazırlanmış.

Oğuz Atay: İlçemizde dünyaya gelmiş olup ve ülke genelinde de vefat ettikten sonra kıymeti bilinen simge ismin önce İnebolululara sonra da bütün ülkeye: “Oğuz Atay bu toprakların evladıdır. Oğuz Atay İneboluludur!”demek son derece önem arz etmektedir. (Daha sonraları ise büyük fanatikleri olan bu usta ismin doğum yılında düzenlenecek konferanslar ve etkinliklerle beraber İnebolu kültür alanında ülke çapında ismini duyuracaktır.) Bunun için belediye Oğuz Atay’ın Tutunamayanlar isimli eserini kullanarak bu konuya dikkat çekmiştir.

Orhan Şaik Gökyay:

“Bu vatan toprağın kara bağrında

Sıra dağlar gibi duranlarındır..."

Bu Vatan Kimin adlı şiiriyle kendinden çokça bahsettiren vatansever şair Orhan Şaik Gökyay’ın da doğduğu yer olan İnebolu’muz, bu hususa dikkat çekmek için de bir bankta bu eseri kullanmıştır.

Turgut Özakman- Şu Çılgın Türkler adlı eserde İnebolu’ya dikkat çeken yazar gözden kaçırılmamış ve yine bu banklarda kullanılmıştır. 400’den fazla basılmış olan bir kitapta da  İnebolu’yu duymak ve okumak ayrı bir gurur kaynağı.

Bugünkü yazımızda şehrimize kazandırılmış olan bir parktan bahsettik. Çok önemsiz gibi görünebilen bir eserin ne kadar çok önemli yönünün olduğunu sizlerle beraber keşfetmiş olduk. Bu ve bunun gibi birçok eseri İnebolu’muzda görmek dileğiyle.