İNEBOLU VE CUMHURİYET


Açıklama: Dün işyerimde günlük koşuşturmaca ve rutin işlerle meşgul olduğum esnada televizyondan gelen "İnebolu" sesine kulak kabarttım.
Kategori: İNEBOLU
Eklenme Tarihi: 31 Ekim 2020
Geçerli Tarih: 29 Mart 2024, 00:12
Site: Yeni İnebolu Gazetesi
URL: http://www.inebolugazetesi.com/haber_detay.asp?haberID=1767


Dün işyerimde günlük koşuşturmaca ve rutin işlerle meşgul olduğum esnada televizyondan gelen "İnebolu" sesine kulak kabarttım. Cnn Türk kanalı Cumhuriyetin ilân edilişinin 97. yılı ile ilgili programa konuk ettiği Dr. Özgür Tor'un anlatımını yayınlıyor,(bizlerin çok iyi bildiği) ecdadımızın kahramanlıklarını bu vesileyle Türkiye'ye duyuruyordu.

Dr. Özgür Tor  344 kilometrelik İnebolu -Ankara yolunda kahramanlık destanı yazan bölgemiz insanını o kadar güzel anlatıyordu ki; dinleyene farklı bir duygu yaşatıyor, peşinden de şunu ekliyordu. "Bu destan başka ülkelerde yazılsa her gün anlatmaktan bıkmazlardı. Maalesef  bizlere hikaye gibi geliyor."

Evet Cumhuriyetin kurulmasında büyük pay sahibi olan Kurtuluş kapısı İnebolu gelecek nesillere tanıtılmalı ve unutturmamak için çaba sarf edilmeliydi.

Ulusal kanallar en azından önemli günlerde bu konuyu işlemeli tarihimize ışık tutmalıydı.

Günümüzde İstiklâl yolu adıyla tescillenen bu yolda, karda kışta cephane taşıyan, kadın-çocuk ve yaşlıların fedakarlıkları sık sık gündeme getirilmeliydi.

Büyük zorluklar içinde kurulan Cumhuriyetimize ve büyük bedeller ödeyerek kazanılan bağımsızlığımıza İnebolu'nun katkısı göz ardı edilmemeliydi.

11 Şubat 1924 tarihinde TBMM tarafından Beyaz Şeritli İstiklâl Madalyası ile ödüllendirilen ve göğsünde 96 yıldır gururla taşıyan İnebolu halkı Cumhuriyetin 100. yılını da heyecanla bekliyor.

Kurtuluş Savaşında ecdadımızın kahramanca verdiği mücadelenin anısına 2023'teki 100. yıl kutlamalarının İnebolu'da yapılması arzu ediliyor.