"İNSANI YAŞATAN İYİLİK VE DOĞRULUKTUR"


Açıklama: İnebolu’nun geçmişine ışık tutan ve ilçemiz için önemli bir arşiv oluşturan tarihi fotoğrafları çeken fotoğrafçı Sabri Cebecioğlu’nun oğlu Tuncer Cebecioğlu, İnebolu Belediyesi’nce hazırlanan ve Facebook sayfasından yayınlanan “Emektar Ustalarımız” programına konuk oldu.
Kategori: İNEBOLU
Eklenme Tarihi: 29 Ekim 2021
Geçerli Tarih: 28 Mart 2024, 16:39
Site: Yeni İnebolu Gazetesi
URL: http://www.inebolugazetesi.com/haber_detay.asp?haberID=1874


İnebolu’nun geçmişine ışık tutan ve ilçemiz için önemli bir arşiv oluşturan tarihi fotoğrafları çeken fotoğrafçı Sabri Cebecioğlu’nun oğlu Tuncer Cebecioğlu, İnebolu Belediyesi’nce hazırlanan ve Facebook sayfasından yayınlanan “Emektar Ustalarımız” programına konuk oldu.

4 Eylül 1919’da Sivas Kongresi’ne Kastamonu üyesi olarak katılan Zeki Sami Bey’in torunu olan 84 yaşındaki Tuncer Cebecioğlu, yaşam hikayesini anlattı.

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirip avukatlık ve hakimlik stajı yapmasına rağmen foto muhabiri olarak gazetecilik mesleğini tercih eden Tuncer Cebecioğlu şunları söyledi:

“İlkokulu İsmetpaşa İlkokulunda okudum. Orayı bitirdikten sonra ortaokulu İnebolu’da okudum. Lise yoktu İnebolu’da, ortaokulu bitirdikten sonra Samsun 19 Mayıs Lisesi’ne gittim. Bir sene Samsun’da okuduktan sonra İstanbul’a geldim ve İstanbul Erkek Lisesinde tahsilime devam ettim. Orayı da bitirdikten sonra İstanbul Üniversitesi Hukuk  Fakültesine girdim. Ama bu arada Hukuk Fakültesinde okurken ara vermek zorunda kaldım. Askere gidip geldim. Bir meslek seçmek zorundaydım. Para kazanmak zorundaydım, gazeteciliğe başladım. Baba mesleği fotoğrafçılık olduğu için baba mesleği olarak foto muhabirliğini uygun gördüm. Beni severek kabul ettiler. Başarılı bir şekilde yıllarca da o mesleği sürdürdüm. Bu arada Hukuk Fakültesi kalmadı. Ara verdikten sonra orayı da bitireyim dedim. Hukuk Fakültesi’ni gecikmeli olarak bitirdim. Avukatlık ve hakimlik stajımı yaptım ama mesleğimi avukat veya hakimlik olarak sürdürmedim. Foto muhabiri ağırlıklı gazeteciliğe devam ettim. Yıllarca gazetelerde çalıştım, çeşitli dergilerde çalıştım.”

Foto muhabirliğine 1967 yılında Fotospor adlı spor dergisinde başladığını ifade eden Cebecioğlu, “İlk fotoğrafım da o gün çıkmıştı. Vefa Stadında çektiğim bir fotoğraf. Daha sonra renkli slayt çekimlerine başladık. Önce siyah beyazla başladık. Tabi teknoloji ilerliyor, o günkü makinelerimiz analog makinelerdi, bugünkü dijital makineler yoktu. Bugüne göre son derece ilkeldi ama biz ustalığımızı kullanmaya çalışarak analog makinelerle sonuca varmaya her türlü hareketi başarıyla çekmeye çalışırdık. Filmleri gazetelere gönderir biz heyecanla çektiğimiz fotoğrafların nasıl neticelendiğini, nasıl sonuç alındığını beklerdik. Ertesi günkü sayfalarda çıkardı, heyecanımız gün geçtikçe artardı” diye konuştu.

BABASININ İNEBOLU’DA ATATÜRK’ÜN FOTOĞRAFLARINI ÇEKTİĞİ MAKİNEYİ MÜZEYE BAĞIŞLAYACAK

Babası merhum Sabri Cebecioğlu’nun 1925 yılında İnebolu’yu ziyaret eden Atatürk’ün 6 fotoğrafını çektiği tarihi makineyi gösteren Tuncer Cebecioğlu, “Sabri Cebecioğlu 1925’de Şapka Devriminde Atatürk’ün 6 adet fotoğrafını bu makine ile çekmiştir. O günün en kıymetli makinelerindendir. 1920’lerin makinesidir. En yakında zamanda İnebolu’da bir müzeye bağışlayarak sergileyeceğiz” dedi.

Spor ve magazin muhabiri olarak yıllarca çalıştıktan sonra emekli olduğunu ve ardından Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi’nde Halkla İlişkiler biriminde çalıştığını anlatan Cebecioğlu, yaşı ilerleyince kendi isteğiyle bu görevden de ayrıldığını kaydederek, “İnsanı yaşatan iyimserliktir, güzelliktir ve doğruluktur. Gençliğimizi özlesek de çok şükür hayatımızı devam ettiriyoruz” diye konuştu.