İnebolu Gündem Gazetesi
İNEBOLU KASTAMONU İLÇELER
VALİ KARADENİZ'DEN Tarih 01 Haziran 2018, 09:24 Editör: Editör

VALİ KARADENİZ'DEN "ZAFER YOLU MİLLİ PARKI" AÇIKLAMASI

Vali Yaşar Karadeniz, İnebolu-Ankara arasındaki tarihi İstiklal Yolu'nun "Milli Park" olarak ilan edilmesi için başlatılan çalışmaların son aşamaya geldiğini açıkladı.

TRT Ankara Radyosu canlı yayınına konuk olan Vali Karadeniz, Milli Mücadele'de cephane taşınan İstiklal Yolu ile ilgili bilgi verdi.

Kurtuluş Savaşı yıllarında Türk Ordusunun lojistik ihtiyacının karşılanabileceği en önemli ve güvenli güzergahın İnebolu-Kastamonu-Ankara hattı olduğunu belirten Vali Karadeniz, "Şu anda Orman ve Su İşleri Bakanlığı bünyesinde bulunan Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından İnebolu-Ankara hattı Zafer Yolu Milli Parkı ilan edilmesi konusunda bir çalışma başlatıldı. Bu çalışmayla ilgili bu güzergahtaki bilgi ve belgeleri toplamak üzere hem Ankara, hem Çankırı hem de Kastamonu Valiliklerinden gerekli dokümanları talep ettiler. Bizler de bu belgeleri gönderdik. Mevcut güzergahın üzerindeki özel mülkiyet, karayolu, baraj, maden sahası gibi alanlarla da çakıştığı görüldü. Tüm bu mülkiyet sorunlarının giderilerek bu güzergahın bir Zafer Yolu Tarihi Milli Parkı adıyla milli park olarak ilan edilmesi konusundaki çalışmaları artık onay aşamasına geldi. Bununla ilgili sık sık toplantılar yapılmaktadır. Böylece bu güzergah aynı zamanda her sene ülkemizde yapılacak olan en önemli yürüyüş rotası olması açısından önem arz edecektir. Güzergah üzerinde sadece yürüyüş değil yürüyüş sırasında birçok etkinlik organize edilmesi de düşünülmektedir. Örneğin yürüyüşün belli bir bölgesinde kağnı konvoyuyla yürümek gibi" diye konuştu.

Vali Karadeniz, tarihi İstiklal Yolu ile ilgili şu bilgileri aktardı:

"Kastamonu'nun genel olarak Osmanlı'da önemli bir yönetim merkezi olmasından kaynaklanan sorumluluğuyla İstiklal Savaşı'na çok aktif şekilde katılmıştır. Kastamonu İstiklal Savaşı yıllarında üstlendiği bu görevle Türklüğün mukadderatında önemli bir görev üstlenirken milletimizin kaderinin de değişmesine özellikle mitingler düzenleyerek kutsal vatan topraklarımızın ilelebet işgal edilemeyeceğini tüm dünyaya haykırmasıyla da örnek olmuştur. İl genelinde kurulan cemiyetler, kulüpler teşkilatlar milli duygu ve düşünceyi geliştirici teşvik edici faaliyetler bulunmuştur. İstiklal Marşımızın şairi Mehmet Akif Ersoy'un burada yapmış olduğu ünlü konuşması İstiklal Savaşı'ndaki havayı değiştiren önemli etkenlerden birisi olmuştur. Yine lojistik desteği olarak da İstiklal Savaşı'na ciddi olarak katkıda bulunmuştur. Bu sırada Kastamonu'nun kadını, erkeği, yaşlısı ve çocuğu İnebolu'dan Ankara'ya cephane taşımakta seferber olmuşlardır.

Savaşın başladığı ilk yıllarda sadece Yunanlıların işgal ettiği bölge Ege bölgesi. Ama Sakarya Savaşı'na gelindiğinde Ankara'nın çok yakınına kadar düşman sokulmuştu. O andan itibaren artık en önemli lojistik ve en kestirme hat bu hat olmuş. Hem Anadolu'nun Doğu Karadeniz'den, İstanbul'dan gelen cephanelerin naklinde kullanılmış, hem de Bolşevik ihtilalinden sonra Sovyetler Birliğinden sağlanan yine silah ve cephanenin de İç Anadolu'ya ulaştırılması bu hat üzerinden olmuş.

Bu hattın toplam uzunluğu 300 kilometre İnebolu'dan Ankara'ya kadar. Bunun 134 kilometresi Kastamonu sınırları içerisinde kalıyor. İki tane önemli dağı geçiyorsunuz, biri Küre Dağları, çok hırçın Kuzey Anadolu dağlarıdır, bir diğeri de Ilgaz Dağlarını aşıyorsunuz, 2 bin metrenin üzerinde bir engel o da. O zaman motorlu araç yok, yol imkanları kısıtlı. Orada gerçekten kadınıyla erkeğiyle bu yörenin insanı seferber olmuşlar ve o zorluklara rağmen kendilerinden daha öne alarak bu mücadeleye katılmışlardır."

İSTİKLAL YOLU'NDA DESTAN YAZANLAR

İstiklal Yolu'nda yazılan kahramanlık destanlarına da değinen Vali Karadeniz, "Öncelikle Şerife Bacı'yı hepimiz biliyoruz. Şerife Bacı konvoyun en gerisinden gelirken konvoydan kopuyor kış şartlarında. Öküzlerinin de devam edemeyeceğini anlayınca çocuğunu da cephanenin yanına yatırıp tüm örtüyü hem cephanenin hem çocuğunun üzerine örterek kendisi şehitlik mertebesine ulaşmıştır. Bu mücadelenin en etkileyici öyküsü budur, Şerife Bacı hem Kastamonulular için hem milletimiz için bu bakımdan o yılları simgeleyen önemli bir kahramanımızdır. Bunun yanında Halime Çavuşlar, Hamamcı Kadı Salih Reisler, daha nice kahramanlar o mücadelenin unutulmayanları arasında yer almışlardır" dedi.

İstiklal Yolu'nda 2007 yılında başlatılan çalışmalar kapsamında İstiklal Yolu'nun İnebolu-Kastamonu arasındaki 95 kilometrelik kısmının Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından tescil edilerek koruma altına alındığını ve bu güzergahın yön levhalarıyla işaretlendiğini anlatan Vali Karadeniz, "İnebolu-Seydiler-Kastamonu-Kadı Dağı ve Ilgaz yol güzergahında bir çok yenileme ve düzenleme çalışması yapılmıştır. Bunların arasında Türk Ocağı binasının restorasyonu, Atatürk ve Hamamcı Kadı Salih Reis heykelleri, Ecevit Hanı restorasyonu, Kastamonu Cumhuriyet Meydanının yeniden düzenlenmesi, Vedat Tek Kültür Merkezi bünyesinde bir müze oluşturulması, Şehitler Anıtı ile Hamile Çavuş heykellerinin yapılmasını bunlar arasında sayabiliriz. Bundan sonra yapılması düşünülen projeler de vardır" ifadelerini kullandı.

İSTİKLAL YOLU YÜRÜYÜŞÜ AĞUSTOS'TA YAPILACAK

Vali Karadeniz, her yıl Haziran ayında yapılan İstiklal Yolu yürüyüşünün bu yıl Ramazan ayına denk gelmesi nedeniyle Ağustos ayının son haftasına bırakıldığını ifade ederek, "O haftanın bizim için de önemi Kurtuluş Savaşımızın önderi Mustafa Kemal Atatürk'ün Kastamonu'yu ziyaret ederek Kılık Kıyafet İnkılabını gerçekleştirdiği tarihi yıl dönümüne denk gelecek. Yine bu yürüyüş Valiliğimizin ve güzergah üzerindeki belediyelerin koordinesinde yapılması planlamaktadır" diye konuştu.



  |  Bu haber 7746 defa okunmuştur.

Facebook  Twitter  Google  StubmleUpon 

İNEBOLU  KATEGORİSİNDEN HABERLER

YİRMİ ATLIK YEM BİR ATA VERİLİRSE NE OLUR?

YİRMİ ATLIK YEM BİR ATA VERİLİRSE NE OLUR? Hoca Efendi'yi, köyün birine vaaz vermesi için çağırırlar.

ANNESİZ İLK BAYRAM!

ANNESİZ İLK BAYRAM! Mübarek Ramazan ayını beraber karşıladık...

3'ÜNCÜ ENGİN UZUNER DÖNEMİ RESMEN BAŞLADI

3'ÜNCÜ ENGİN UZUNER DÖNEMİ RESMEN BAŞLADI 31 Mart 2024 Pazar günü yapılan Mahalli İdareler seçimlerinde MHP’den İnebolu Belediye Başkanı seçilen Engin Uzun...

İNEBOLULULAR İFTARDA BULUŞTU

İNEBOLULULAR İFTARDA BULUŞTU İstanbul'da ikamet eden İnebolulu hemşehrilerimiz, düzenlenen iftar programında bir araya geldi.

İNEBOLU'DA İSMİ UNUTULMAYAN HAFIZLAR...

İNEBOLU'DA İSMİ UNUTULMAYAN HAFIZLAR... 25 Mart Pazartesi günü Canım Annemi, tam bir hafta sonra ise Kızkardeşimin eşini Ahirete uğurlamanın üzüntüsü içeri...

TURİZM İÇİN, ÇEVRE İÇİN, KALKINMAK İÇİN HEYAMOLA DEDİK

TURİZM İÇİN, ÇEVRE İÇİN, KALKINMAK İÇİN HEYAMOLA DEDİK İnebolu'da turizm derneği vardı bir zamanlar!

HARÇLIKLARINI GAZZE'YE GÖNDERDİLER

HARÇLIKLARINI GAZZE'YE GÖNDERDİLER İnebolu Müftülüğüne bağlı Ömer Kabadayı 4-6 Yaş Kur’an Kursu öğrencileri, biriktirdikleri harçlıklarını Gazze’de yo...

NURLAR İÇİNDE UYU "CANIM ANNEM"...

NURLAR İÇİNDE UYU Duygularım karmakarışık...

KASTAMONU'YU TANIMAK İÇİN, TANITMAK LAZIM!

KASTAMONU'YU TANIMAK İÇİN, TANITMAK LAZIM! Karadeniz'in dalgalı sularında ışığını arayan eski bir gemi.

Basın İlan Kurumu


ANKET

Siteyi Nasıl Buldunuz?




Tüm Anketler

Tüm videolar

  HIRSIZLIK ANI KAMERAYA TAKILDI
 

HIRSIZLIK ANI KAMERA

İzlenme:125642

   
  Mustafa Gökhan Gülşen ile röportaj
 

Mustafa Gökhan Gülşe

İzlenme:111194

   
  İnebolu Pazarı
 

İnebolu Pazarı

İzlenme:130166

   
  İnebolu Tanıtım
 

İnebolu Tanıtım

İzlenme:116398

   

HAVA DURUMU

Yazar Girişi| Mail | Reklam ver

inebolugündem İnebolu Gündem Gazetesi
Tüm hakları saklıdır. Yayınlanan içerikler izinsiz kullanılamaz.
- Altyapı: MyDesign