İnebolu Gündem Gazetesi
İNEBOLU KASTAMONU İLÇELER
ZARBANA ÇAYI MECLİS'E TAŞINIYORTarih 20 Temmuz 2019, 21:24 Editör: Editör

ZARBANA ÇAYI MECLİS'E TAŞINIYOR

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, kirlilik sorunu yaşanan ilçemiz Zarbana Çayı'nda incelemelerde bulundu.

Zarbana Çayı'nın geçtiği Özlüce ve Güneşli köylerinde vatandaşlarla bir araya gelen Karaca'nın incelemelerine CHP Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı, CHP İl Başkanı Hikmet Erbilgin ve CHP İlçe Başkanı Hasan Çelebioğlu katıldı.

Zarbana Çayı'nın geçtiği Özlüce ve Güneşli köylerinin sakinleri ile Özlüce köyündeki bir kahvehanede bir araya gelen Karaca, köylülerden bilgi aldı. Köylüler, Küre'deki havuzdan zaman zaman Zarbana Çayı'na maden atığı karıştığını söylediler.

CHP'ye mail atan ve Ereğli'de ikamet eden Özlüce Sabri Can, Zarbana Çayı'nın kirliliği için CİMER'e başvurduğunu, kendisine gelen cevapta dere yatağının zeminindeki çatlaklardan sızmalar nedeniyle bu kirliliğin oluştuğu bilgisinin verildiğini anlattı. Buna ihtimal vermediğini belirten Can, Zarbana Çayı'ndaki kirliliğin sorumlusunun tespiti için dereden ve maden havuzundan numune alınması gerektiğini söyledi.

Karaca, toplantıda yaptığı konuşmada, kendisine ulaşan mail üzerine yerinde inceleme yapmak için İnebolu'ya geldiğini söyledi.

Kendisinin CHP'de doğa haklarından sorumlu genel başkan yardımcısı olarak görev yaptığını belirten Karaca, "Özellikle bahsedilen dönemlerde çaydaki kirliliğin tespiti amaçlı numune ve bu kirliliğin içeriğinin tespiti önemli çünkü içerik tespit edilirse kirliliğin kaynağı da tespit edilir. Kirliliğin sebebi olan içerik maden işletmesine ait havuzdan gelenle aynı olursa o zaman kirliliğin kaynağının bu işletme olduğu açıkça ortaya çıkacak. O zaman bu kirlilik nedeniyle işletme hakkında yasal işlem başlatılması için bizler girişimde bulunacağız." dedi.

"BİZ HEP 'YAŞANACAK TÜRKİYE İSTİYORUZ' DEDİK"

Karadeniz'e dökülen Zarbana Çayı'ndaki kirliliğin balık popülasyonunu da olumsuz etkilediği yönünde yakınmalar olduğunu vurgulayan Karaca, sözlerini şöyle sürdürdü: 

Hepiniz bu denizden çıkan balığı yiyorsunuz, onunla geçiniyorsunuz. Bu işte A partisi, B partisi olması fark etmiyor. Eğer bu kirliliğin sebebi vatandaşların ve doğanın yaşam alanlarının zararına kirliliği kim yaratıyorsa onunla mücadele etmek temel görevimizdir. Her birimiz farklı siyasi düşüncelerden olabiliriz. Ama burada başlatılan bir mücadele ile Özlüce'nin ve İnebolu'nun bu çevredeki bu kirliliğin önlenmesiyle yaşamları kurtulacak, ekmekleri kurtulacak. Bu mücadeleyi vermek CHP'nin temel görevleri arasında. Biz hep yaşanacak bir Türkiye istiyoruz dedik. Ama çevremiz kirletilirse, bu derece hoyratça kullanılırsa yaşanacak bir Türkiye'yi bırakmak da çok da mümkün olmayacak. Bu nedenle burada tespitlerimizi yapacağız, bunu  Meclis'e taşıyacağız. Meclis'e taşımakla da kalmayacağız, numune alınması ve kirliliğin kaynağının tespit edilmesi için de biz elimizden gelen mücadeleyi vereceğiz. Eğer kaynak bahsettiğiniz şekilde bu maden ocağı çıkarsa da ben o konuda yasal işlemlerin başlatılması için gereken çabayı da göstereceğim. Ama biz bunu yaparken sizlerin de bu mücadelede bizim yanımızda ve desteğinizin olması gerekiyor. Vatandaşın da bu konuda şikayetlerini gündeme getirmesi, şikayetlerini dile getirmesi bize güç ve destek verecektir."

"GEREKLİ GİRİŞİMLERİ BAŞLATACAĞIZ"

Toplantının ardından CHP Genel Başkan Yardımcısı Karaca ve beraberindekiler dere kenarında incelemeler yaptı.

Karaca, incelemelerinin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, "Bize gelen şikayetler üzerine bugün Zarbana Çayının kenarındayız. Özlüce köyümüzde ve  Güneşli köyümüzde toplanan hem vatandaşlarımızı hem muhtarlarımızı dinledik. Burada bir kirliliğin varlığı sabit. Ama kirliliğin nerede ve neden kaynaklandığı noktasında yetkililer arasında görüş birliği de yok. Bizler bu kirliliğin sebeplerinin ve süreçteki buraya verdiği ve verilmesi muhtemel zararlar konusunda da gerekli çalışmaları yürüteceğiz. Gerekli girişimleri de başlatacağız. Bu çayın eski haline dönebilmesi ve bu kirlilikten arınabilmesi hem vatandaşlarımızın, hem çevremizin, hem de insanların ekmek kapısı olan balıkçılığın tükenmek üzere olduğu bu yöreye ilişkin sorunları çözmek adına hem TBMM'de milletvekili olarak siyasi mücadelemizi, hem de yetkili makamlar nezdinde hukuki mücadelemizi başlatacağız" diye konuştu.

HASAN BALTACI'NIN AÇIKLAMASI

CHP Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı da, yaptığı açıklamada, "Bugün Zarbana çayı için köylünün verdiği mücadeleye ortak olmaya, onları dinlemeye geldik. Sayın Genel Başkan Yardımcımızla birlikte burada hem incelemelerde bulunduk hem de şikayetleri dinledik. Bundan sonra Zarbana çayı ile ilgili yapılacak mücadelede bizler de köylülerle birlikte bu mücadelenin bir parçası olacağız. Bu işin hukuki ve siyasi mücadelesini birlikte yürüteceğiz. Ama Zarbana ile duyarlılık yaratmakla ilgili bu köylerin daha fazla duyarlı olması gerekiyor. Elimizden gelen desteği vereceğiz, bu konunun takipçisi olacağız. Bundan sonra birlikte mücadele edeceğiz. Yeter ki Zarbana çayı kirlilikten kurtulsun. Yeter ki bundan sonra bunun üzerinde yaşayan öncelikle insanlar ve hayvanlar bu sorundan etkilenmesin" ifadelerini kullandı.


  |  Bu haber 6718 defa okunmuştur.

Facebook  Twitter  Google  StubmleUpon 

İNEBOLU  KATEGORİSİNDEN HABERLER

KASTAMONU'YU TANIMAK İÇİN, TANITMAK LAZIM!

KASTAMONU'YU TANIMAK İÇİN, TANITMAK LAZIM! Karadeniz'in dalgalı sularında ışığını arayan eski bir gemi.

"SAĞLIK DESTEK HATTI" KURULDU

Kastamonu İl Sağlık Müdürlüğü tarafından ‘Sağlık Destek Hattı’ hizmete sunuluyor. Randevu konusunda yaşanan sıkıntı...

İNEBOLU'DA LAKABIYLA ANILANLAR

İNEBOLU'DA LAKABIYLA ANILANLAR Halkımızın ince hiciv ve zengin benzetme kabiliyetlerinin bir tezahürü olan lakaplar, kimseyi rencide etmek ve ya o...

YAZANDAN-YAZDIRANDAN "ALLAH RAZI OLSUN"

YAZANDAN-YAZDIRANDAN Kaç kişinin dikkatini çekiyor acaba?

RAMAZAN BİLİNCİ

RAMAZAN BİLİNCİ “Ey iman edenler, oruç sizden öncekilere farz kılındığı gibi,size de farz kılınmıştır. Umulur ki sakınırsınız”

İNEBOLU ÖZEL İDARE'YE 10 GEÇİCİ PERSONEL ALINACAK

İNEBOLU ÖZEL İDARE'YE 10 GEÇİCİ PERSONEL ALINACAK İŞKUR, TYP kapsamında Kastamonu İl Özel İdaresi’nde 5,5 ay süre ile çalıştırılmak üzere 210 personel alımı yapacak....

İNEBOLU KAHRAMANLARINDAN GÜLCÜ HÜSEYİN'İN OĞLU "HASAN KURU"

İNEBOLU KAHRAMANLARINDAN GÜLCÜ HÜSEYİN'İN OĞLU İnebolu'da bir döneme damgasını vuran, renkli bir kişilikti O...

KİTAP KURTLARI YARIŞACAK

KİTAP KURTLARI YARIŞACAK Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) tarafından geleneksel olarak düzenlenen “Kitap Kurdu Yarışması”nın 6’ncısı 28 Nisan 2...

RAMAZAN AYINA ÖZEL "İSRAF" !

RAMAZAN AYINA ÖZEL Allah'ımıza binlerce şükürler olsun ki, Onbir ayın sultanı Mübarek Ramazan-ı Şerif'e, rahmet-mağfiret ve gü...

Basın İlan Kurumu


ANKET

Siteyi Nasıl Buldunuz?




Tüm Anketler

Tüm videolar

  HIRSIZLIK ANI KAMERAYA TAKILDI
 

HIRSIZLIK ANI KAMERA

İzlenme:125542

   
  Mustafa Gökhan Gülşen ile röportaj
 

Mustafa Gökhan Gülşe

İzlenme:111104

   
  İnebolu Pazarı
 

İnebolu Pazarı

İzlenme:130052

   
  İnebolu Tanıtım
 

İnebolu Tanıtım

İzlenme:116290

   

HAVA DURUMU

Yazar Girişi| Mail | Reklam ver

inebolugündem İnebolu Gündem Gazetesi
Tüm hakları saklıdır. Yayınlanan içerikler izinsiz kullanılamaz.
- Altyapı: MyDesign