İnebolu Gündem Gazetesi
İNEBOLU KASTAMONU İLÇELER
KESTANE DÜŞMANI GAL ARISIYLA MÜCADELE AMACINA ULAŞACAK MI?Tarih 08 Mayıs 2024, 20:56 Editör: Editör

KESTANE DÜŞMANI GAL ARISIYLA MÜCADELE AMACINA ULAŞACAK MI?

Geçtiğimiz yıl bir kaç bölgede görülen gal arısı bu yıl ilçemizin kestane alanlarını tamamen sarmış durumda.

Ülkemizde ilk olarak Bursa-Yalova bölgesinde görülen bu zararlı, yayılımını devam ettirerek ilimizde ciddi bir gelir kaynağı olan kestane ağaçlarına zarar vermeyi sürdürüyor.

Bilindiği gibi ilçemiz ekonomisine büyük katkı veren kestane balı üretimi bu zararlıyla daha kapsamlı mücadele edilmediği takdirde sekteye uğrayacaktır.

İnebolu'da yılda yaklaşık 30 Ton kestane balı üretildiğini varsayarsak, kilogramının da 1000 TL. ye satıldığını düşünürsek, toplam 30 milyon TL. tutan ekonomik gelirimizin bu zararlı yüzünden yarıya düşmesi söz konusudur.

Acilen ilgili kurumların önlemini artırması gereklidir.

Kestane ağaçlarının büyük çoğunluğu orman arazisinde bulunduğundan Tarım Orman Bakanlığı ve Orman Genel Müdürlüğüne büyük görev düşmektedir.

Kestane ormanlarında karşılaşılan sorunlarn giderilmesi ve yıllık kestane balı üretiminin 1 milyar TL gibi bir rakama ulaşabilmesi için Kastamonu Orman Bölge ve İnebolu Orman İşletme Müdürlüğünün takdire şayan çalışmalarını basında çıkan haberlerden öğrenmiştik.

Yine Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesinden 10 öğretim üyesinin katılımıyla uygulamalı olarak kestane meyvesi ve kestane balı ile ilgili sahada gerçekleştirilen çalıştayı takip etmiştik.

Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğünün nezdinde Orman İşletmelerinin bazılarının  kestane gal arısı zararlısı ile ilgili biyolojik mücadele yapıldığı da duyurulmuştu.

Acaba bu çalışma amacına ulaşacak mı?

Yapılan mücadele yeterli gelecek mi?

Tesbit edilen orman sahasının genişletilmesi mi gerekiyor?

Kestane balı üreticilerine bu konuyu sorduğumuzda gal arısı zararlısının kestane ağaçlarına verdiği zararın devam ettiği ve yaklaşan çiçek açma döneminde  bunun tesbitinin daha sağlıklıı yapılacağı ifade ediliyor. Yani Gal arısı zararlısı ile ilgili tedirginlik devam ediyor.

Bizlerde kestane ve kestane balı üretimini ciddi anlamda sekteye uğratacak bu zararlıyla mücadele noktasında daha kapsamlı bir çalışma yapılmasını temenni ediyor, kolaylıklar diliyoruz.

***        ***        ***

KÖŞE YAZILARIMLA SEKİZ SENEYİ DEVİRDİK...

13 Mayıs 2016 günü başladığımız ve 1 Nisan 2023 tarihine kadar haftada bir,

4 Nisan 2023 tarihinden itibaren  Salı ve Cuma günü olarak haftada iki gün çıkan gazetemizin bize ayrılan köşesini siz değerli okuyucularımla paylaşma çabamız ilk günkü heyecanla devam ederken dile kolay tam 8 yılı geride bıraktık.

Bugün çıkan bu yazımızla toplam köşe yazımızın sayısı 474 oldu.

Yazılarım sayesinde yüzlerce insanla tanışma ve hasbihal etme şansı bulduk.

İnşallah aynı şevk ve heyecanla yazmaya devam edecek, ortak sevdamız olan İlçemiz İnebolu'nun farklı güzelliklerini ön plana çıkaracağız.

Allah sağlık versin...

Kalemimize güç-kuvvet gelsin.

Yeni fikirler ve projelerle geleceğimiz şekillensin İNŞALLAH.



  |  Bu haber 572 defa okunmuştur.

Facebook  Twitter  Google  StubmleUpon 

İNEBOLU  KATEGORİSİNDEN HABERLER

İSTİKLAL, İSTİKBAL, İSTİKRAR, İSTİHDAM YOLU OLACAK İNŞALLAH "İNEBOLU"...

İSTİKLAL, İSTİKBAL, İSTİKRAR, İSTİHDAM YOLU OLACAK İNŞALLAH 1983 yılı son çeyreğinde Türkiye Basın Birliği Kastamonu şubesi tarafından bir yazı yarışması düzenleniyor.

İNEBOLULU HAREKET PROJE HALKA ARZ EDİLİYOR

İNEBOLULU HAREKET PROJE HALKA ARZ EDİLİYOR İnebolu Evrenyeli hemşehrimiz Ahmet Altunkum’un sahibi olduğu Hareket Proje Taşımacılığı ve Yük Mühendisliği A.Ş.’n...

KESTANE GAL ARISIYLA MÜCADELE HIZ KESMİYOR

KESTANE GAL ARISIYLA MÜCADELE HIZ KESMİYOR Kestane ağaçlarında verimi düşüren ve kestane balı üretimini tehdit eden “kestane gal arısı” ile mücadele hız kesmi...

İNEBOLULU ZEYNEP, SERBEST DALIŞ'TA TÜRKİYE 1.Sİ

İNEBOLULU ZEYNEP, SERBEST DALIŞ'TA TÜRKİYE 1.Sİ Paletli yüzme yarışında dünya şampiyonu olan İnebolulu sporcu Zeynep Elbir ilk kez katıldığı serbest dalış Türkiye ...

SİVAS GEMEREK'İN İNEBOLULU KAYMAKAMI GÖREVE BAŞLADI

SİVAS GEMEREK'İN İNEBOLULU KAYMAKAMI GÖREVE BAŞLADI Bakanlık onayı ile Sivas Gemerek Kaymakamı olarak atanan İnebolulu hemşehrimiz Yusuf Özden 6 Mayıs Pazartesi günü y...

16 MAYIS'TA İNEBOLU'YU BAYRAM YERİNE ÇEVİRİYOR MUYUZ?

16 MAYIS'TA İNEBOLU'YU BAYRAM YERİNE ÇEVİRİYOR MUYUZ? İstiklâl Madalyasının veriliş tarihi olan 16 MAYIS 1924 ruhunun yok olmadığını göstermek için...

İSTİKLAL MADALYASI

İSTİKLAL MADALYASI 15 Mayıs 1919'dan 9 Eylül 1922 tarihine kadar süren Kurtuluş Savaşı'ndan sonra, cephede veya cephe gerisind...

ORKÖY'DEN TRAKTÖR DESTEĞİ

ORKÖY'DEN TRAKTÖR DESTEĞİ Orman Genel Müdürlüğü ORKÖY Projesi kapsamında İnebolu’da orman köylüsüne 2 traktör daha kazandırıldı.

İNEBOLU, İSTİKLAL MADALYASI'NIN 100. YILINI KUTLAMAYA HAZIRLANIYOR

İNEBOLU, İSTİKLAL MADALYASI'NIN 100. YILINI KUTLAMAYA HAZIRLANIYOR İnebolu Kaymakamlığı, İnebolu Belediyesi ve Heyamola İnebolu Derneği, İstiklal Madalyası'nın Verilişinin 100. Y...

Basın İlan Kurumu


ANKET

Siteyi Nasıl Buldunuz?




Tüm Anketler

Tüm videolar

  HIRSIZLIK ANI KAMERAYA TAKILDI
 

HIRSIZLIK ANI KAMERA

İzlenme:125866

   
  Mustafa Gökhan Gülşen ile röportaj
 

Mustafa Gökhan Gülşe

İzlenme:111380

   
  İnebolu Pazarı
 

İnebolu Pazarı

İzlenme:130412

   
  İnebolu Tanıtım
 

İnebolu Tanıtım

İzlenme:116606

   

HAVA DURUMU

Yazar Girişi| Mail | Reklam ver

inebolugündem İnebolu Gündem Gazetesi
Tüm hakları saklıdır. Yayınlanan içerikler izinsiz kullanılamaz.
- Altyapı: MyDesign