İnebolu Gündem Gazetesi
İNEBOLU KASTAMONU İLÇELER
ZARBANA ÇAYI HES PROJESİ İPTAL EDİLDİTarih 03 Eylül 2024, 20:34 Editör: Editör

ZARBANA ÇAYI HES PROJESİ İPTAL EDİLDİ

İlçemiz Zarbana Çayı üzerine kurulması planlanan Kaya Regülatörü ve HES Projesi, ÇED raporunun süresi içerisinde Bakanlığa sunulmaması ve ilgili firmanın projeden çekilme talebi nedeniyle iptal edildi. Bakanlığın 12.08.2024 tarihinde aldığı proje iptal kararı, HES’e karşı çıkan köylüleri sevindirdi.

Ceykar Elektrik Üretim A.Ş.  ilçemize bağlı Alaca, Çaydüzü ve Güneşli köyleri sınırları içerisinde Kaya Regülatörü ve HES Projesi için 28 Ekim 2022 tarihinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvuruda bulunmuştu. Talebin ardından 30 Kasım 2022 tarihinde Güneşli köyünde Halkın Bilgilendirilmesi ve Sürece Katılımı Toplantısı için duyuru yapılmıştı.

ÇED TOPLANTISI YAPILAMAMIŞTI

Bunun üzerine 30 Kasım 2022 günü Güneşli Köyünde ÇED ve bilgilendirme toplantısı düzenlenmişti. Toplantı için Çaydüzü köyüne gelen Kastamonu Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü yetkilileri ile firma temsilcilerini, Zarbana Çayı çevresindeki Özlüce, Yunus, Çaykıyı, Çaydüzü, Güneşli, Alaca, Kayaelması köylerinde ikamet eden vatandaşlar ile ‘Hesinize Karşı Hepimiz Platformu’ üyeleri karşılamıştı. Toplantının yapılacağı kahvehanenin önünde İl Müdürüne ve yetkililere projenin Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü İnternet sitesinden ulaşarak incelediklerini, Kastamonu Bölge İdare Mahkemesinin iptal ettiği projenin tekrar hayata geçirilemeyeceğini belirterek firmanın yapacağı sunumu da Hes’i de istemediklerini belirterek bu şekilde rapor tutulmasını istemişlerdi.

Köylüler toplantının yapılmasına izin vermeyince Kastamonu Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü yetkilileri yörede yaşayan vatandaşların ÇED sunumunu da HES’i de istemediklerini belirten tutanak tutmuşlardı.

HES’İ İDARE MAHKEMESİ İPTAL ETMİŞTİ

Geçtiğimiz yıllarda Zarbana Çayı üzerine yapılmak istenen Kaya1 ve Kaya2 regülatörlerinden oluşan Hes projelerine köylüler itiraz ederek konuyu yargıya taşımıştı. Kastamonu İdare Mahkemesi 12 uzman öğretim üyesi ekipten oluşan bilirkişi raporu üzerine 12.02.2020 tarihinde HES projelerini iptal etmişti. Aradan 2 yıl geçmeden aynı firma regülatör sayısını bire düşürerek aynı dere üzerinde aynı bölgeye HES kurmak üzere tekrar başvuru yapmıştı.

BAKANLIK HES PROJESİNE SON NOKTAYI KOYDU

Zarbana Çayı üzerine Kaya Regülatörü ve HES Projesi için başvuran Ceykar Elektrik Üretim A.Ş., ÇED Yönetmeliği’nin 10. maddesinin 4. fıkrasına göre 12 ay içinde Bakanlığa sunması gereken ÇED Raporu’nu süresinde teslim etmedi. Yatırımcı firma ayrıca, aynı yönetmeliğin 5. maddesinin 2. fıkrasına göre projenin iptaline yönelik talepte bulundu.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü de, 12.08.2024 tarihli yazısıyla Zarbana Çayı üzerine Kaya Regülatörü ve HES Projesi’ni iptal etti.



  |  Bu haber 708 defa okunmuştur.

Facebook  Twitter  Google  StubmleUpon 

İNEBOLU  KATEGORİSİNDEN HABERLER

HER ÇOCUK MELEK, TÜM ÇOCUKLAR "NARİN"DİR!

HER ÇOCUK MELEK, TÜM ÇOCUKLAR Bir şeyler yazmak istiyorum...

AZİZE ANA YİBO'DAN BELÇİKA'YA BAŞARI ÖYKÜSÜ

AZİZE ANA YİBO'DAN BELÇİKA'YA BAŞARI ÖYKÜSÜ İnebolu Azize Ana YİBO’da yatılı okuyan ve zekasıyla gelecek vadeden gencimiz Olcay Bay, Ortadoğu Teknik Üniversite...

JENERASYON FARKI

JENERASYON FARKI Zaman hızla akıp gidiyor...

HUZUREVİ İÇİN 25+25 FORMULÜ

HUZUREVİ İÇİN 25+25 FORMULÜ İnebolu Huzurevi için uğraş veren Emlak Konut GYO Genel Müdür Yardımcısı İnebolulu hemşehrimiz Gökhan Yüksel, bu ko...

EĞİTİMİN TOPLUMDAKİ ÖNEMİ

EĞİTİMİN TOPLUMDAKİ ÖNEMİ Eğitimli insan diyince bizim toplumumuzun büyük çoğunluğunun anladığı akademik bilgiye sahip olmak ve bunu diploma ...

AVUKAT HASAN HÜSEYİN BEY; "HAMAM"I YAZMAMI İSTEDİ

AVUKAT HASAN HÜSEYİN BEY; Hey gidi günler hey...

ÖYLE BİR SEVDA Kİ BU!

ÖYLE BİR SEVDA Kİ BU! Kastamonu basınında, İnebolu halkının "birlik-beraberlik", "kenetlenme" kelimeleriyle anıldığı ve güzel başlıklar...

HAYIRSEVER İŞ İNSANI OSMAN ARSLAN MEZUN OLDUĞU OKULU AYAĞA KALDIRDI

HAYIRSEVER İŞ İNSANI OSMAN ARSLAN MEZUN OLDUĞU OKULU AYAĞA KALDIRDI İlçemize bağlı Deliktaş köyünde 2002 yılında kapatılan ve kaderine terk edilen eski ilkokul binası, aynı okuldan 60...

TÜRKELİ-İNEBOLU SEFERLERİ TALEBİ 4.KEZ REDDEDİLDİ

TÜRKELİ-İNEBOLU SEFERLERİ TALEBİ 4.KEZ REDDEDİLDİ Sinop Valiliği, Türkeli-İnebolu arası karşılıklı minibüs seferleri yapılması talebini 4’üncü kez reddetti.

Basın İlan Kurumu


ANKET

Siteyi Nasıl Buldunuz?




Tüm Anketler

Tüm videolar

  HIRSIZLIK ANI KAMERAYA TAKILDI
 

HIRSIZLIK ANI KAMERA

İzlenme:126530

   
  Mustafa Gökhan Gülşen ile röportaj
 

Mustafa Gökhan Gülşe

İzlenme:111950

   
  İnebolu Pazarı
 

İnebolu Pazarı

İzlenme:131348

   
  İnebolu Tanıtım
 

İnebolu Tanıtım

İzlenme:117292

   

HAVA DURUMU

Yazar Girişi| Mail | Reklam ver

inebolugündem İnebolu Gündem Gazetesi
Tüm hakları saklıdır. Yayınlanan içerikler izinsiz kullanılamaz.
- Altyapı: MyDesign