Tarihi Kentler Birliği (TKB) “Mustafa Kemal Atatürk ve Yol Arkadaşlarının Milli Mücadele Rotası” konulu projeye start verdi.
Ancak Milli Mücadele’nin can damarı olan İstiklal Yolu, TKB’nin Milli Mücadele Rotası’nda yer almadı. Atatürk’ün “Gözüm Sakarya’da, kulağım İnebolu’da” diyerek önem verdiği İstiklal Madalyalı ilçemizin rotada yer almaması büyük bir eksiklik olarak görüldü.
YAVAŞ: “MİLLİ MÜCADELE’YE KATILMIŞ BÜTÜN ROTALARIMIZI BURADA TOPLUYORUZ” DEDİ AMA…
TKB ve ABB Başkanı Mansur Yavaş, “Milli Mücadele Rotası” projesine ilişkin, Tarihi Kentler Birliği'nde ilk defa Milli Mücadele Rotası'nın başlatıldığını belirterek, "Bu yurdu, bu toprakları bize vatan yapan, yurt yapan insanların bu nasıl gerçekleştirdiğini, Anadolu'daki bütün halkın bütün Türk milletinin nasıl ayaklandığını ve buradan düşmanı kovduğunu tekrar tekrar göstermek hangi zorluklarla, hangi imkansızlıklarla ve bunu nasıl becerdiklerini gösterecek şekilde Milli Mücadele'ye katılmış bütün rotalarımızı buralarda topluyoruz" demişti.
AKŞEHİR’DE MİLLİ MÜCADELE KONGRESİ DÜZENLENDİ
TKB tarafından Konya’da Milli Mücadele Rotası Kongresi düzenlendi. Akşehir Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen toplantıda Akşehir Belediye Başkanı Ahmet Nuri Köksal ve birçok il, ilçe belediye başkanı da hazır bulundu.
Toplantıda bir konuşma yapan Yavaş, Milli Mücadele Rotası Kongresi’nden çıkacak kararların, koruma kültürünü daha da güçlendireceğine, seçilecek yeni encümen üyeleri ve komisyonların çalışmalarına ivme kazandıracağına inandığını belirterek, "Unutmayalım; geçmişine sahip çıkmayan bir millet, asla geleceğini inşa edemez. Ve biz, geçmişi yaşatarak geleceği birlikte kuran büyük bir aileyiz" dedi.
“BU YÜRÜYÜŞÜN İZLERİNİ GELECEĞE TAŞIMAK BİZİM GÖREVİMİZ”
Konuşmasında tarihi olayların sadece cephelerde değil, Anadolu’nun her karış toprağında, hanlarda, camilerde, evlerde ve insanların yüreklerinde yazıldığını vurgulayan Yavaş, “Millî Mücadele Rotası sadece bir proje değil, bu toprakların ruhunda derin izler bırakmış bir tarih yolculuğudur. Adım adım, belge belge takip ettiğimiz o büyük yürüyüşü artık yeni nesillere aktarabileceğiz” ifadelerini kullandı.
Yavaş, projenin yalnızca geçmişi hatırlatmakla kalmayacağını, aynı zamanda kültür turizmini canlandırarak kentlerin hafızasını da güçlendireceğini belirterek, “Samsun’dan Urfa’ya, Bozüyük’ten Akşehir’e kadar uzanan bu büyük haritada, sadece mekânlar değil, hikâyeler ve kahramanlar da yeniden canlanacak” diye konuştu.
“BU PROJE GELECEĞE BIRAKILMIŞ BİR MİRAS”
Mansur Yavaş, “Unutulan kahramanları ve görmezden gelinen mekânları yalnızca hatırlatmıyoruz, belgelerle yaşatıyoruz. Bu, çocuklarımızın da bu ülkenin hangi fedakârlıklarla kurulduğunu anlamaları için çok kıymetli bir adımdır,” diyerek projede emeği geçen tüm belediyelere, akademisyenlere ve teknik ekiplere teşekkür etti.
Yavaş; “Bu sadece bir tarih yolculuğu değil; bu, bir milletin kendine dönüş hikâyesidir. Eğer birlikte yürürsek, bu hatıralar asla kaybolmayacak,” sözleriyle konuşmasını tamamladı.
İNEBOLU’SUZ, KASTAMONU’SUZ MİLLİ MÜCADELE ROTASI
Tarihi Kentler Birliği ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, “Milli Mücadeleye katılmış bütün rotalarımızı bu projede topluyoruz” şeklindeki sözlerine rağmen, TKB’nin Milli Mücadele Rotası’nda ne İnebolu’ya, ne Kastamonu’ya, ne de Milli Mücadele’nin can damarı İstiklal Yolu’na yer verilmedi.
TKB’nin Milli Mücadele Rotası projesine İnebolu’dan Ankara’ya uzanan İstiklal Yolu’nun da dahil edilerek ilçemize ve bu rotanın Şerife Bacı, Kadı Salih Reis, Halime Çavuş gibi bilinen ve bilinmeyen kahramanlarına vefa gösterilmesini bekliyoruz.