İnebolu Gündem Gazetesi
İNEBOLU KASTAMONU İLÇELER
BİR BİSİKLETÇİ GÖZÜYLE İNEBOLUTarih 28 Temmuz 2017, 13:52 Editör: Editör

BİR BİSİKLETÇİ GÖZÜYLE İNEBOLU

Safranbolu’dan başlayıp, Eflani, Azdavay, Daday, Taşköprü, Hanönü, Boyabat, Sinop güzergahını takip ederek, sahil yoluyla Ayancık, Türkeli, Abana, İnebolu, Cide, Amasra üzerinden Akçakoca’da son bulacak 900 km’lik bir rotayı bisikletiyle kat etme amacıyla yola çıkan ve İnebolu’da mola veren Şafak Omaç’la (www.safakyollarda.com) tavsiye üzerine geldiği ve İnebolu Pidesini çok beğendiği Palmiye’de sohbet ederek İnebolu izlenimlerini öğrenme fırsatı buldum.

Sohbetimiz sırasında Şafak Beyin en çok ilgimi çeken özelliği çizdiği rota içinde İnebolu’ya ayrı bir önem vermesi ve geniş çaplı bir bilgiye sahip olduğu İnebolu’yu gezerek daha fazla tanıma ve öğrenme arzusuna sahip olması idi.

Çoğu insanın farkında bile olmadığı doğal ve bozulmamış İnebolu’yu sık sık şu şekilde ifade ediyordu. Önü deniz, arkası orman, tarih dersen şanlı bir tarih, kültür dersen Türk Ocağı, Kent Müzesi ve Nezihe Battal Kültür Evi ile gezilecek bir kültür hazinesi, Cumhuriyet tarihinin en önemli inkılaplarından biri burada yapılmış, kahraman halkı beyaz şeritli İstiklal Madalyası ile ödüllendirilmiş. Gezmek ve görmek isteyen biri başka ne ister… İnebolu’yu deniz turizminin yanı sıra kültür turizmi ilede ön plana çıkartmak tüm İneboluluların en önemli görevi olmalı.

Küçük bir girişle Şafak Omaç’ın İnebolu hakkındaki düşüncelerini özetlerken devamını da kendinden dinleyelim isterseniz.

“23 Temmuz Pazar sabahı saat 10.00 civarı İnebolu’ya giriş yaptım. Türk Ocağı’nın altındaki Atatürk Anıtı ve duvardaki yazıları bir taraftan okuyup bir taraftan fotoğraflarken Celal adında biriyle karşılaştım. Ben İnebolu’yu az çok biliyorum zannederken Celal Beyin anlattıkları karşısında hiçbir şey bilmediğimi anladım. Bana İnebolu’da gezebileceğim yerleri ve tatmam gereken yöresel lezzetleri sıralayınca bende Türk Ocağı’nı gezerek işe başladım. Türk Ocağı’nı gezerken bambaşka bir dünyada buldum kendimi. Nurhayat hanımın ilgisi ve aynı zamanda refakati ile Türk Ocağı’na hayran kaldım. Oradan Kent Müzesi’ne geçtim. 3 ay önce açıldığını öğrenince görevlilere takıldım. Beni gelecek diye mi burayı yaptınız? diye. Gerçekten belediyenin İnebolu’ya büyük bir hizmeti olduğunu, muazzam bir eserin meydana çıktığını ifade ettim. Emeği geçenlere teşekkürlerimi iletin mutlaka diye haber bıraktım. Kent Müzesini gezerken önemli bulduğum her yazıyı ve resmi fotoğrafladım. Çıkmadan öncede Kent Müzesi anı defterine doğaçlama bir şeyler yazdım. Hatırladığım kadarıyla şu cümlem her şeyi anlatmaya yeterde artar bile. 52 yaşında bir kişiyim. İnebolu’ya geldim sanki yeniden doğdum. Kültürel olarak gezdiğim Türk Ocağı ve akabinde Kent Müzesi beni inanılmaz etkiledi. Ve duygusal anlar yaşamama sebep oldu. Herkesin gelip görmesini tavsiye ediyorum. Oradan Nezihe Battal Kültür Evi’ni gezmeye gittim. Dışarıdan iki katlı görünen ama içine girince 4,5 katlı muhteşem mimarisi ile hayran olduğum konak tarzı İnebolu evi çok hoşuma gitti. İçindekilerde hakeza öyle. Orada da çok miktarda fotoğraf çektim. Daha sonra karnım acıktı ve İnebolu Pidesi yemek üzere Palmiye’ye geldim. Güvecide meşhurmuş İnebolu’nun ama onuda sonra arkadaşlarımla geldiğimde deneriz. Bu sene zafer yolunu gezdik Kocatepe’ye çıktık inşallah önümüzdeki günlerde İnebolu’ya gelmek için bir bahanem oldu. Arkadaşlarla İstiklal Yolu’nu İnebolu’dan Kastamonu’ya kadar gezmek istiyorum. Kültür gezileri için insanların İnebolu’yu mutlaka görmeleri gerektiğini düşünüyorum. Tatil denildiğinde sadece 5 yıldızlı oteller, havuz, deniz, yeme içme akla gelmemeli İnebolu’ya bu amacın dışında tarihi ve kültürel değerlerimizi görmek ve o anı bir nebzede olsa yaşayabilmek için gelinmeli. Burada üstüne basa basa söylüyorum İnebolu’yu görmeyenlerin çok büyük eksikliği olduğunu düşünüyorum. Önü deniz arkası orman olan İnebolu’da çadır kurularak kamp yapılabilir, karavan turizmine elverişli ortam oluşturulabilir.”

Tarihi ve kültürü için gezmeye gelenlerin İnebolu’dan daha büyük haz aldıklarını ve daha mutlu ayrıldıklarını gözlemliyor, kültürümüzü daha geniş kitlelere duyurmak için herkesin elinden geleni yapması gerektiğini ifade ediyorum.



  |  Bu haber 7880 defa okunmuştur.

Facebook  Twitter  Google  StubmleUpon 

İNEBOLU  KATEGORİSİNDEN HABERLER

"SAĞLIK DESTEK HATTI" KURULDU

Kastamonu İl Sağlık Müdürlüğü tarafından ‘Sağlık Destek Hattı’ hizmete sunuluyor. Randevu konusunda yaşanan sıkıntı...

İNEBOLU'DA LAKABIYLA ANILANLAR

İNEBOLU'DA LAKABIYLA ANILANLAR Halkımızın ince hiciv ve zengin benzetme kabiliyetlerinin bir tezahürü olan lakaplar, kimseyi rencide etmek ve ya o...

YAZANDAN-YAZDIRANDAN "ALLAH RAZI OLSUN"

YAZANDAN-YAZDIRANDAN Kaç kişinin dikkatini çekiyor acaba?

RAMAZAN BİLİNCİ

RAMAZAN BİLİNCİ “Ey iman edenler, oruç sizden öncekilere farz kılındığı gibi,size de farz kılınmıştır. Umulur ki sakınırsınız”

İNEBOLU ÖZEL İDARE'YE 10 GEÇİCİ PERSONEL ALINACAK

İNEBOLU ÖZEL İDARE'YE 10 GEÇİCİ PERSONEL ALINACAK İŞKUR, TYP kapsamında Kastamonu İl Özel İdaresi’nde 5,5 ay süre ile çalıştırılmak üzere 210 personel alımı yapacak....

İNEBOLU KAHRAMANLARINDAN GÜLCÜ HÜSEYİN'İN OĞLU "HASAN KURU"

İNEBOLU KAHRAMANLARINDAN GÜLCÜ HÜSEYİN'İN OĞLU İnebolu'da bir döneme damgasını vuran, renkli bir kişilikti O...

KİTAP KURTLARI YARIŞACAK

KİTAP KURTLARI YARIŞACAK Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) tarafından geleneksel olarak düzenlenen “Kitap Kurdu Yarışması”nın 6’ncısı 28 Nisan 2...

RAMAZAN AYINA ÖZEL "İSRAF" !

RAMAZAN AYINA ÖZEL Allah'ımıza binlerce şükürler olsun ki, Onbir ayın sultanı Mübarek Ramazan-ı Şerif'e, rahmet-mağfiret ve gü...

SEVDA TÜRKÜSEV İNEBOLU'DA KONFERANS VERDİ AMA "İNEBOLU"NUN ADINI HİÇ ZİKRETMEDİ!

SEVDA TÜRKÜSEV İNEBOLU'DA KONFERANS VERDİ AMA Bugün 8 Mart Dünya Kadınlar Günü...

Basın İlan Kurumu


ANKET

Siteyi Nasıl Buldunuz?




Tüm Anketler

Tüm videolar

  HIRSIZLIK ANI KAMERAYA TAKILDI
 

HIRSIZLIK ANI KAMERA

İzlenme:125540

   
  Mustafa Gökhan Gülşen ile röportaj
 

Mustafa Gökhan Gülşe

İzlenme:111098

   
  İnebolu Pazarı
 

İnebolu Pazarı

İzlenme:130042

   
  İnebolu Tanıtım
 

İnebolu Tanıtım

İzlenme:116288

   

HAVA DURUMU

Yazar Girişi| Mail | Reklam ver

inebolugündem İnebolu Gündem Gazetesi
Tüm hakları saklıdır. Yayınlanan içerikler izinsiz kullanılamaz.
- Altyapı: MyDesign