İnebolu Gündem Gazetesi
İNEBOLU KASTAMONU İLÇELER
KASTAMONU NEREDEN NEREYE...Tarih 09 Eylül 2017, 17:24 Editör: Editör

KASTAMONU NEREDEN NEREYE...

KASTAMONU NEREDEN NEREYE…

Yaşı otuz beş - kırkın üstünde olan herkes Kastamonu’daki gözle görülür değişimin farkındadır herhalde. Bu hızlı değişim mutlaka çok yönlü araştırmalar, projeler ve çalışmalarla olmuştur. Hiçbir şey kendiliğinden olmaz.

Bu değişimde güçlü bir siyasi iradenin Kastamonu’ya kazandırdıklarını görüyor, bununla birlikte  başarılı ve çalışkan bir yerel yönetimin kentin tarihi değerlerine zarar vermeden yapılan restorasyonlara ilave modern hizmetlerle harmanlanmış bir şehir görünümüyle karşılaşıyoruz.

Yetmişli – seksenli yıllarda hava karardığı zaman ticari ve sosyal hayatın olmadığı, dere kenarında tek tük insanların yürüdüğü ve ailelerin gece pek dışarıya çıkamadığı Kastamonu, günümüzde gece gündüz cıvıl cıvıl.

Merkez nüfusun o yıllara göre üç misli arttığı Kastamonu, üniversite, askeriye ve polis okulu ile hayat buldu.

19 ilçenin her gün aktığı ve Kastamonu ekonomisine can kattığı gerçeğiyle birlikte eğitim ve sağlık sektöründe daha hızlı gelişim göstermesi herkes tarafından bekleniyor.

Son birkaç yılda asıl gelişmenin turizm sektöründe olduğu, “EVLİYALAR ŞEHRİ” olarak lanse edilip, inanç turizminde Türkiye’de bir numara olmayı hedefleyen Kastamonu çok sayıda ziyaretçiye ev sahipliği yapıyor.

Kastamonu’daki gözle görülür değişimi köşe yazıma konu olarak seçmeme sebep bir okuyucumun sosyal medyada Utku KESİCİ isimli kişinin “Kastamonu Hakkında İzlenimlerim” başlığıyla 25 Ağustos günü paylaştığı düşüncelerini, okuyucularımın ilgisini çekeceğini düşünerek aynen aktarıyorum.

“Kastamonu Hakkında İzlenimlerim;

Genellikle yeni gittiğim yerlerde insanları gözlemlemek şivelerini dinlemek geçim kaynakları nedir öğrenmek şehrin hangi noktaları onlar için kıymetli olduğunu keşfetmekten nedendir bilmem ama pekte keyif alırım. Şehrin tam ortasından geçen çok şirin bir çay (Karaçomak) var. İç kısmını küçük adacıklar halinde bölmüş ve yeşillendirilmiş kuşlar o çayın (temiz, pırıl pırıl) suyundan keyifle su içiyor ve hiçbir tedirginlik yaşamıyorlar. Şehir insanı ise oldukça cana yakın ve yardımcı olmaktan da hiç çekinmiyorlar. Kısa bir anekdot şehre yeşillikler içinde bir tepeyi aştıktan sonra geliyorsunuz. Sol tarafınızda dere kalıyor. Yer yurt bilmediğimiz için orada yaşı tahminen 50-55 yaşlarında olan bir beye yakınlarda otopark olup olmadığını sorduğumuzda bize şöyle cevap verdi. “Öncelikle şehrimize hoş geldiniz. Yüz metre ileride bir otoparkımız mevcut. (Ne güzel sahiplenmiş) Oradan faydalanabilirsiniz.” Söylediği gibi tarif edilen yere gittik aracımızı park ettik. Peşin ödeme olduğu için fiyatını sorduk. Otoparkçı delikanlı “abi yabancısınız sanıyorum” dedi. “evet” dedik. “Normalde ücretimiz 7 TL fakat misafirlerimizden 5TL alıyoruz” dedi. Fena halde şaşırdık, ödemeyi yaptık. Rektörlük binasına yürümeye başladık ama yer yurt bilmeyince de epey zor oluyor. Haliyle bir arkadaştan rica ettik tarif etmesi için. Sağ olsun bize rektörlük binasına kadar eşlik etti. Bina oldukça eski. Fakat son derece bakımlı. Mimari özellikleri korunmuş. Mütevazi çalışanları ile daha da güzel bir yer haline gelmiş. Muhteşem bir yapı. Öğlen vaktine denk geldiğimiz için yemek yiyecek bir yerler bakınırken bir şey dikkatimizi çekti. Çevre oldukça temiz. Tabiri câiz ise bal dök yala kıvamında. İnsanlar ellerinde bir şeyler varsa yere atmak yerine çöp kutusuna atıyor ve hatta yerde çöp diyebileceğimiz bir şeyler görürlerse yerden almaktan hiç imtina etmiyorlar. Kurallara son derece bağlılar. Kamu binalarının dış cephelerinde büyük sağı solu rüzgârdan aşınmamış bayraklar ve atamızın bez posterleriyle dolu. Velhasıl kelam kendi adıma küçük kentleri hep sevmişimdir ve hala büyük kentler gibi bozulmamış şehirlerin olduğunu görmek, bilmek bir nebze olsun içimi rahatlatıyor. Ne güzel Kastamonulu olmak…”



  |  Bu haber 9802 defa okunmuştur.

Facebook  Twitter  Google  StubmleUpon 

İNEBOLU  KATEGORİSİNDEN HABERLER

KAYIP DENİZCİLERDEN 1 YILDIR HABER YOK

KAYIP DENİZCİLERDEN 1 YILDIR HABER YOK Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde 19 Kasım 2023 günü fırtına nedeniyle batan Türk bayraklı yük gemisi Kafkametler’in ar...

ANLAYIŞ DA BİR YERE KADAR!

ANLAYIŞ DA BİR YERE KADAR! Dün sinirliydin anladık...

GEÇMİŞLE YAŞAMAK KARIN DOYURMUYOR!

GEÇMİŞLE YAŞAMAK KARIN DOYURMUYOR! Yıl iki bin yirmi dört kasım ayı,

TÜGVA KİTAP KURDU YARIŞMASINA BAŞVURULAR BAŞLADI

TÜGVA KİTAP KURDU YARIŞMASINA BAŞVURULAR BAŞLADI Millî Eğitim Bakanlığı ile Türkiye Gençlik Vakfı(TÜGVA) arasında işbirliğinde düzenlenen, ortaokul düzeyi 5,6,7 ve ...

SON ŞAHİTLERDEN RECEP UYSAL

SON ŞAHİTLERDEN RECEP UYSAL O yıllarda İman-Kur'an hizmetinin önemli merkezlerinden biri İnebolu,

İNEBOLU'DA 5 BİN FİDAN TOPRAKLA BULUŞTU

İNEBOLU'DA 5 BİN FİDAN TOPRAKLA BULUŞTU 11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü kapsamında 5 bin fidan toprakla buluştu.

SAYGI, SEVGİ VE ÖZLEMLE

SAYGI, SEVGİ VE ÖZLEMLE Takvimler bugün yüreklerimizi burkan bir tarihi gösteriyor.

KISSADAN HİSSE!

KISSADAN HİSSE! Şu sosyal medya;

"İNEBOLU VE O MÜHİMMATLAR OLMASA BUGÜN BİZ YOKTUK"

Ceyda Karan’la Eksen programına konuk olan Emekli Tümamiral Cem Gürdeniz, Türk-Sovyet ilişkilerini ve günümüzdeki e...

Basın İlan Kurumu


ANKET

Siteyi Nasıl Buldunuz?




Tüm Anketler

Tüm videolar

  HIRSIZLIK ANI KAMERAYA TAKILDI
 

HIRSIZLIK ANI KAMERA

İzlenme:126950

   
  Mustafa Gökhan Gülşen ile röportaj
 

Mustafa Gökhan Gülşe

İzlenme:112360

   
  İnebolu Pazarı
 

İnebolu Pazarı

İzlenme:131920

   
  İnebolu Tanıtım
 

İnebolu Tanıtım

İzlenme:117728

   

HAVA DURUMU

Yazar Girişi| Mail | Reklam ver

inebolugündem İnebolu Gündem Gazetesi
Tüm hakları saklıdır. Yayınlanan içerikler izinsiz kullanılamaz.
- Altyapı: MyDesign