SÜSETME!
İnebolu ve çevresinde büyüklerin çocuklara en çok söyledikleri sözlerden biridir SÜSETME…
Sus, fazla konuşma, sesin çıkmasın, elin ayağın oynamasın anlamlarında kullanılır.
Eskiden çocukların fazla konuşmasına müsaade edilmiyordu herhalde? Yada büyüklerinin yanında konuşunca saygısızlık olarak görülüyordu belki. Ama artık eskiden olduğu gibi çocuklara SÜSETME diyemiyoruz, zaten günümüzde süsetme deyince çocukların sesini kesebilmekte mümkün değil. Zamane çocukları özgürce konuşabiliyor, her ortamda fikirlerini söyleyebiliyor da…
Sadece çocuklarla sınırlamayıp büyüklerin de süsetme devri kapandı artık. Her platformda konuşma, fikir beyan etme devri geldi.
İnebolu’da yaşıyor, doğrusuyla yanlışıyla her konu hakkında kahvehanede, berberde, bulunduğumuz her yerde yorum yapıyor süsetmeden duramıyoruz. Büyüklerimiz bizlere çocukken o kadar çok süsetme demiş ki büyüyünce onun acısını çıkartmak için olsa gerek bilip bilmediğimiz her şeye fikir beyan ediyor sadece konuşuyoruz.
Günümüz İnebolu’sunda ise konuşmayla yetinmeyip işimize gelmeyen her konuyu şikayet eder olduk. Doğru yapılanı da şikayet ediyoruz, yanlış yapılanı da. Nasıl olsa şikayet edeceğimiz yerler o kadar çoğaldı ki önce Kaymakam, sonra Vali, sonra Bakanlık, Başbakanlık derken Cumhurbaşkanı’na kadar gidiyor şikayetler. İsimli isimsiz dikkate de alınıyorsa keyiften dört köşe olunuyor. Nasıl harekete geçirdim olur olmaz bir şey için bütün kurumları diyerek mutlu olunuyor. Uzaktan da zevkten dört köşe biçimde seyrediliyor.
Peki doğru mu yapıyoruz?
Bu işin başka yolu yok mu ?
Şikayet konularının belki yüzde seksen yada yüzde doksanlık kısmını kendi aramızda halledebileceğimiz, halkın içinden seçilmiş KENT KONSEYİ – KENT MECLİSİ veya sözüne güvenilir, tecrübelerinden faydalanılır kişilerden oluşan İHTİYAR HEYETİ oluşturularak her türlü konunun buralarda tartışılması sağlanamaz mı?
Sadece şikayetler değil elbette.
İlçemizin gelişmesi için taze fikirler, yeni projeler üretilebilir gelecek nesillere daha temiz ve daha çevreci bir İnebolu bırakılabilir. Konuşmayı seven halkımızın engin fikirlerinden faydalanılabilir.
Zaman SÜSETME zamanı değildir.