DENK KAYIKLARININ KADERİ!
Çocukluk ve gençlik yıllarımızda, yazın güneşli günlerinde denizin keyfini çıkarmak için şimdiki liman içi olan, o zaman herkesin “MOLOZ” diye adlandırdığı yere giderdik büyüklerimizden izin kopardıkça…
O yıllarda yüzme öğrendiğimiz, denize girdiğimiz, kumsalında da güneşin tadını çıkardığımız yerde yıllara meydan okurcasına kıyıda duran onlarca denk kayığının akibeti düştü aklıma bir anda…
Çocukken belki bize hiç anlatılmamış belki de pek ilgimizi çekmemişti.
Evet yağmura, kara, rüzgara, güneşe, fırtınaya inat gururla ama mahzun bir şekilde yok olmamak için kendilerine uzanacak bir el aradılar.
Kurtuluş Savaşı’nda kahramanlık destanı yazan, Karadeniz’in hırçın dalgalarıyla boğuşmaktan zevk alan, tarihe İnebolu isminin altın harflerle yazılmasında büyük pay sahibi olan Denk Kayıkları, Piyade Kayıklarıydı onlar.
Sahiplerine İstiklal Madalyası kazandırmıştı, kayıkla kağnının mucizeler yarattığı İnebolu’nun tarihi simgesi olmuştu.
1980’li yıllara kadar Molozda kumsalda bekledi. Bazen denize girenlere soyunma kabini oldu, bazen ise tuvalet vazifesi gördü. Maalesef sonunda bir tarih çürüyerek yok oldu.
Gelecek nesillere, genç kuşaklara kendilerini gösterecek, görücüye çıkaracak ve gururla anlatılarak ziyaretçilere tanıtılacak kapalı bir mekan çok görüldü.
Oysa pekala sonradan aslına uygun denk kayığı yaptırma çabalarına gerek kalmadan, gerçek kahraman denk kayıklarından üç beş tanesi restore ettirilip kapalı bir mekanda saklanabilir, hatta “Denk Kayığı Müzesi” bile oluşturulabilirdi.
Değerini şimdi daha iyi anlasak da iş işten çoktan geçti, tarih yok oldu, yok edildi.
Onlar birer tahta parçasından ibaret değildi.
İstiklal Savaşının kazanılmasında en büyük pay sahipleriydi.
Milli Mücadelenin en önemli lojistik merkezi olan İnebolu limanına üç yıl boyunca İstanbul’dan kaçırılan binlerce ton cephanenin gemilerden alınarak kıyıya ulaştırılmasında kullanılan yegane vasıtaydı.
Kahraman ecdadımızın bizlere miras olarak bıraktığı en önemli tarihi semboldü her biri.
Günümüzde en azından aslına uygun yaptırılan iki adet piyade kayığından bir tanesi İstanbul Beşiktaş’taki Deniz Müzesinde sergilenirken bir diğeri ise İnebolu’da Tarihi Türk Ocağı binasının önüne yerleştirilmiştir.
Yine geçtiğimiz günlerde ziyarete açılan İnebolu Kent Müzesinin en göz alıcı bölümünde aslına uygun bir piyade kayığı sergilenmektedir.
Denk kayığı maketlerinin belli bir standarda oturtularak bir sektör oluşturulmasına gayret gösterilmelidir. İnebolu Cezaevi İşyurdunda hükümlü ve tutukluların el emeği ve göz nuruyla ürettikleri denk kayığı maketleri büyük beğeni toplamaktadır.
Ek olarak, denk kayığı maketlerinin ilçe ekonomisine katkı vermek amacıyla seri bir şekilde üretilmesi ve hediyelik eşya satıcılarının vitrinlerinde yerini alması turistik amaçla ilçemizi ziyaret eden misafirlerimize önemli bir hizmet olacaktır.