İnebolu Gündem Gazetesi
İNEBOLU KASTAMONU İLÇELER
SEVİYE HANIM & NECİP BEYTarih 27 Ekim 2017, 08:51 Editör: Editör

SEVİYE HANIM & NECİP BEY

SEVİYE HANIM & NECİP BEY

Hasbihal ettiğimiz günlerden biriydi o gün…

Spordan, siyasetten, ekonomiden, günlük hayattan, geçmişten bahsediyor, konu konuyu açıyor, bazen bildiklerimizi paylaşıyor, bazen bilmediklerimizi öğreniyor, her şeyden önemlisi dostluğumuzu pekiştiriyorduk.

Sohbet ettiğimiz arkadaşlardan birinin çocukluk ve gençlik döneminin bir bölümünü yanlarında geçirdiği anneannesi ve dedesinin günlük yaşam biçimini dinleyip biraz da ilgimi çekerken, herkesin aynı ölçüde ilgisini çekip çekmeyeceğini kestiremeyip, hatta “o zaman öyleymiş, şimdi böyle” diyenleri duyar gibi olsam da yazmadan geçemeyeceğim.

Arkadaşımızın anneannesi Seviye Hanım, dedesi Necip Bey iki katlı bahçeli bir evde mutlu, huzurlu, saygı ve sevginin, anlayış ve hoşgörünün en üst düzeyini yaşayarak geçirdikleri bir hayattan bazı kesitleri aktarmaya çalışacağım.

Seviye Hanım her sabah namaza kalkar, sobayı yakar, odayı iyice ısıtır. Sonra Necip Bey’i kaldırır. Necip Bey üşümesin diye yataktan kalkarken sırtına hırka verirdi. Necip Bey sobanın arkasına geçer, bu arada göğsü yumuşasın diye Seviye Hanım tarafından hazırlanan sütlü kahve yudumlanırken, kahvaltı hazırlanır. Beraberce kahvaltı yapılır, sonra hayırlı işler dileyerek Necip Bey işe uğurlanır.

Akşam olmadan Necip Bey evinin yolunu tutar. Evin zilini çalar. Halbuki cebinde evin anahtarı vardır. Seviye Hanım evin ikinci katında oturma odasındadır. Eşini karşılamak için 7-8 metrelik koridoru geçip 20-25 basamaklı merdiveni iner. Güler yüzle ve hoş geldin diyerek Necip Bey’i karşılar.

Buradan anlaşılan şu ki; eskiden evin hanımı işe giden beyini mutlaka kapıdan uğurluyor, iş dönüşü de mutlaka kapıda karşılıyormuş. Günümüzde bu davranışı devam ettiren ailelerin olduğunu duysakta yok olmaya yüz tutan adetlerden biri olarak sadece anılarda kalacağını görüyoruz.

Yine iki katlı evin birinci katında tabanı ve duvarları mozaik kaplı, hatta mozaikten yapılmış kurnası olan banyo mevcut. Necip Bey banyoya girmeden önce hem suyu, hem de banyoyu ısıtan soba Seviye Hanım tarafından yakılır. Maşrapalarla sıcak su atılarak banyonun tabanı ve duvarlarının ısınması sağlanır. Banyosunu yapan Necip Bey’in sırtını lifleme işi tamamlandıktan sonra havlu ısıtılarak Necip Bey’in banyodan çıkması beklenir.

Necip Bey yemek konusunda çok titizdir. Akşam yemeği için sofraya ailenin tüm fertleri ile birlikte eksiksiz oturulur. Necip Bey başlamadan yemeğe başlanmaz.

Akşam ezanından sonra hiç kimse eve giremez. Necip Bey’in huyunu çocuklar çok iyi bildikleri için bu kurala harfiyen uyulur.

Günümüzde pek bu kuralların sökmediğini, akşam ezanı sonrası için plan-program yapıldığını, müsaade edilmezse nelerle karşılaşılacağının belli olmadığı gerçeğini görmekteyiz.

Amacımız geçmişteki yaşam biçimiyle bugünü kıyaslayıp neyin doğru neyin yanlış olduğunu tespit etmek olmasa da herkes yaşam biçimiyle mutlu olduktan sonra söylenecek fazla söz olmadığı aşikardır.

Köşemize bu hafta konu olarak ele aldığım, ikisi de ahirete göçmüş olan Necip Bey ve Seviye Hanım’ı rahmetle anıyorum.

NOT: Birkaç gün önce işyerime müşteri olarak gelip hoş sohbet ettiğim Kemal Bey’in anlattıklarını ilginizi çekeceğini düşünerek aynen aktarıyorum.

Kemal Bey emekli emniyet mensubu olduğunu, eşinin emekli öğretmen olduğunu ve eşinin arkadaşı Yıldız Hanım’ın ise doktor olduğunu söyledikten sonra anlatmaya başlar;

“19 yıl önce İnebolu’ya 6 kişilik bir arkadaş grubu ile geldik. Çarşıda herhangi birisine buranın nesi meşhur, burada ne yiyebiliriz diye sordum. Kıymalı pide yiyebilirsiniz cevabı alınca nerede bulabiliriz diye tekrar sordum. Boyran altında fırında yiyebilirsiniz, isterseniz tarif edeyim diyen arkadaşın tarifiyle fırını bulduk. O sırada üzeri kapalı kıymalı pide yapmakla meşguldü fırın çalışanları. Biz içeri girip pide yemek istiyoruz dediğimizde pide malzemeniz nerede cevabıyla karşılaştık. Ne malzemesi biz yabancıyız, bize şu yaptığınız pidelerden parasıyla verin de karnımızı doyuralım dedik. O pidelerin sahibi, var kendisi de şu anda burada değil, habersiz verirsek günah olur diyen fırın sahiplerinin tavrına şaşırdık ve oradan ayrıldık. Aradan yarım saat kadar geçmiş ve öğretmen evi civarına gelmiştik. Bir de ne görelim, isminin sonradan Ömer Şahin olduğunu öğrendiğimiz fırın sahibi elinde bir poşet kıymalı pide ile 5-6 adet kola getirmiş bizi arıyormuş. Pidelerin sahibinden izin alarak geldiğini ve her yerde bizi aradığını söyledi. O kadar mutlu olduk ki bu davranışa, 19 yıl sonra tekrar geldiğim İnebolu’da ilk olarak o fırına gittim. Ömer Şahin’i buldum. Çünkü o isim hiç hatırımdan çıkmadı. O zamanki hatıramı kendisine anlattım. Biraz hoşbeş ettik kendisine yemek ikram etmek istedim. İşinin yoğunluğundan dolayı gelemese de kendisine benim 19 yıldır gittiğim her yerde bu davranışı anlatmama vesile olduğunu söyledim. Ben hiçbir yerde böyle bir iyilikle karşılaşmadım. O yüzden İnebolu’nun benim hayatımda çok farklı bir yeri var.”

Evet Kemal Bey’in anlattıklarını herkesin öğrenmesi ve bu davranışların turizm konusunda İnebolu’ya büyük katkı sağlayacağı gerçeğini görmemiz gerektiğini vurgulamak istedim.



  |  Bu haber 7768 defa okunmuştur.

Facebook  Twitter  Google  StubmleUpon 

İNEBOLU  KATEGORİSİNDEN HABERLER

KAZANAN İNEBOLU OLUYOR!

KAZANAN İNEBOLU OLUYOR! İnebolu Kaymakamı Ahmet Vezir Baycar istiyor, arzuluyor, çalışıyor, çabalıyor ve kurumları harekete geçiriyor...

TURİZM KENTİ İNEBOLU

TURİZM KENTİ İNEBOLU Başlığı okuyan her bireyin aklından geçeni ya da neler söyleyeceğini kestirmek çok da zor olmasa gerek.

İNEBOLU ORMAN İŞLETMESİ GİDİLMEDİK YER, BAKILMADIK ORMAN BIRAKMAYACAK

İNEBOLU ORMAN İŞLETMESİ GİDİLMEDİK YER, BAKILMADIK ORMAN BIRAKMAYACAK Geçen yılı yatırım ve bakım çalışmalarında hedeflerinin üzerinde tamamlayan İnebolu Orman İşletmesi 2024 yılına da ...

İNEBOLU'DA 100 BİN FİDE DAĞITILDI

İNEBOLU'DA 100 BİN FİDE DAĞITILDI İnebolu’yu seracılığın merkezi haline getirmek için proje üstüne proje hazırlayan Kaymakam Ahmet Vezir Baycar, Tarı...

YİRMİ ATLIK YEM BİR ATA VERİLİRSE NE OLUR?

YİRMİ ATLIK YEM BİR ATA VERİLİRSE NE OLUR? Hoca Efendi'yi, köyün birine vaaz vermesi için çağırırlar.

ANNESİZ İLK BAYRAM!

ANNESİZ İLK BAYRAM! Mübarek Ramazan ayını beraber karşıladık...

3'ÜNCÜ ENGİN UZUNER DÖNEMİ RESMEN BAŞLADI

3'ÜNCÜ ENGİN UZUNER DÖNEMİ RESMEN BAŞLADI 31 Mart 2024 Pazar günü yapılan Mahalli İdareler seçimlerinde MHP’den İnebolu Belediye Başkanı seçilen Engin Uzun...

İNEBOLULULAR İFTARDA BULUŞTU

İNEBOLULULAR İFTARDA BULUŞTU İstanbul'da ikamet eden İnebolulu hemşehrilerimiz, düzenlenen iftar programında bir araya geldi.

İNEBOLU'DA İSMİ UNUTULMAYAN HAFIZLAR...

İNEBOLU'DA İSMİ UNUTULMAYAN HAFIZLAR... 25 Mart Pazartesi günü Canım Annemi, tam bir hafta sonra ise Kızkardeşimin eşini Ahirete uğurlamanın üzüntüsü içeri...

Basın İlan Kurumu


ANKET

Siteyi Nasıl Buldunuz?




Tüm Anketler

Tüm videolar

  HIRSIZLIK ANI KAMERAYA TAKILDI
 

HIRSIZLIK ANI KAMERA

İzlenme:125688

   
  Mustafa Gökhan Gülşen ile röportaj
 

Mustafa Gökhan Gülşe

İzlenme:111230

   
  İnebolu Pazarı
 

İnebolu Pazarı

İzlenme:130216

   
  İnebolu Tanıtım
 

İnebolu Tanıtım

İzlenme:116432

   

HAVA DURUMU

Yazar Girişi| Mail | Reklam ver

inebolugündem İnebolu Gündem Gazetesi
Tüm hakları saklıdır. Yayınlanan içerikler izinsiz kullanılamaz.
- Altyapı: MyDesign