İnebolu Gündem Gazetesi
İNEBOLU KASTAMONU İLÇELER
FAKAZLI'DAN İGM'DE İNEBOLU SUNUMUTarih 09 Kasım 2017, 23:04 Editör: Editör

FAKAZLI'DAN İGM'DE İNEBOLU SUNUMU

Tarih araştırmacısı diş hekimi Mustafa Fakazlı, İl Genel Meclis (İGM) üyeleri Mehmet Kösem ve Özdal Taşçı'nın Geriş Tepesi ve Abeş Tepe'nin İnebolu turizmine kazandırılması amacıyla verdiği önerge kapsamında İGM toplantısında sunum yaptı.

Konuşmasına İnebolu'nun parlak ticari geçmişi anlatarak başlayan Fakazlı, "3 bin yıllık geçmişi olan bir kentten bahsediyoruz. Anadolu'ya giriş kapısı olmuş, Karadeniz'in çevresindeki ülkelerden insanlar gelip İnebolu'da ticaret yapmışlar" dedi.

Tarihi araştırmalarından edindiği bilgi ve belgeleri İGM üyeleriyle paylaşan Fakazlı, İnebolu'nun hava, deniz ve karayolunun kesiştiği bir noktada yer aldığını söyledi.

Kastamonu-İnebolu yolunun yapımıyla kuzey-güney aksının açılacağına dikkat çeken Fakazlı, "Akdeniz'in ve İç Anadolu'nun tarım ürünlerinin Rusya'ya en kolay nakledileceği güzergah İnebolu'dur. İnebolu-Sivastapol arası 240 kilometredir, İstanbul-Sivastapol arası 700 kilometre, Trabzon'dan da 700 kilometre, üçte bir kısadır" diye konuştu.

Geçmişte İnebolu'da ticaretin çok önemsendiğini dile getiren Fakazlı, 1910 yılında 4 ana gümrük bulunduğunu, bunların İzmir, İstanbul, İnebolu ve Samsun olduğunu kaydetti. Konya'dan develerle İnebolu'ya yumurta getirildiğini ve Akdeniz ülkelerinin yumurta ihtiyacının İnebolu'dan karşılandığını dile getirdi.

Konuşmasında çarpıcı bilgilere yer veren Fakazlı, "İnebolu'da ilk elektrik 1925 yılında yanıyor. Atatürk İnebolu'ya geldiğinde oturduğu evde elektrik var. Dönüp gittiği Ankara'da lüks ışığının altında oturuyor. Ankara'da elektriğin yaygınlaşmasının tarihi 1926. Cumhuriyet kurulduğunda Ankara'nın nüfusu 33 bin, İnebolu'nun 16 bin" diyerek ilçemizin yaklaşık bir asır önce bulunduğu noktayı gözler önüne serdi.

İnebolu'da koruma altında bulunan tarihi tescilli 385 adet eser olduğunu ve bunların 3'te 1'inin kurtarıldığını aktaran Fakazlı, ilçemizin bu yönüyle Safranbolu'yu cebinden çıkartacak kapasiteye sahip olduğunu vurguladı.

GERİŞ VE ABEŞ TEPE

Turizme açılması istenen Geriş Tepesi ve Abeş Tepe ile ilgili de fotoğraflar eşliğinde bilgi veren Fakazlı, "Hayalim oraya (Abeş Tepe) Odakule'deki gibi döner bir yer yapmak. 10 metrelik bir çap var. Etrafından 2 metre yüksekliğinde camekan çocukların dönme dolaba girmesi gibi herkes oturacak çayını içecek. sit alanı olduğu için bina yapılamaz ama üzeri açık olabilir" dedi.

Bugün bakımsız durumdaki Geriş Tepesi'nin de temizlenerek görülecek yer haline getirilmesi gerektiğini ifade eden Fakazlı, kilise görmek için Geriş Tepesine çıkan misafirlerin çerçöple karşılaştıklarını ifade etti.

İGM üyeleri, Fakazlı'nın sunumunu ilgiyle dinledi. (Haber Servisi)



  |  Bu haber 7690 defa okunmuştur.

Facebook  Twitter  Google  StubmleUpon 

İNEBOLU  KATEGORİSİNDEN HABERLER

KAZANAN İNEBOLU OLUYOR!

KAZANAN İNEBOLU OLUYOR! İnebolu Kaymakamı Ahmet Vezir Baycar istiyor, arzuluyor, çalışıyor, çabalıyor ve kurumları harekete geçiriyor...

TURİZM KENTİ İNEBOLU

TURİZM KENTİ İNEBOLU Başlığı okuyan her bireyin aklından geçeni ya da neler söyleyeceğini kestirmek çok da zor olmasa gerek.

İNEBOLU ORMAN İŞLETMESİ GİDİLMEDİK YER, BAKILMADIK ORMAN BIRAKMAYACAK

İNEBOLU ORMAN İŞLETMESİ GİDİLMEDİK YER, BAKILMADIK ORMAN BIRAKMAYACAK Geçen yılı yatırım ve bakım çalışmalarında hedeflerinin üzerinde tamamlayan İnebolu Orman İşletmesi 2024 yılına da ...

İNEBOLU'DA 100 BİN FİDE DAĞITILDI

İNEBOLU'DA 100 BİN FİDE DAĞITILDI İnebolu’yu seracılığın merkezi haline getirmek için proje üstüne proje hazırlayan Kaymakam Ahmet Vezir Baycar, Tarı...

YİRMİ ATLIK YEM BİR ATA VERİLİRSE NE OLUR?

YİRMİ ATLIK YEM BİR ATA VERİLİRSE NE OLUR? Hoca Efendi'yi, köyün birine vaaz vermesi için çağırırlar.

ANNESİZ İLK BAYRAM!

ANNESİZ İLK BAYRAM! Mübarek Ramazan ayını beraber karşıladık...

3'ÜNCÜ ENGİN UZUNER DÖNEMİ RESMEN BAŞLADI

3'ÜNCÜ ENGİN UZUNER DÖNEMİ RESMEN BAŞLADI 31 Mart 2024 Pazar günü yapılan Mahalli İdareler seçimlerinde MHP’den İnebolu Belediye Başkanı seçilen Engin Uzun...

İNEBOLULULAR İFTARDA BULUŞTU

İNEBOLULULAR İFTARDA BULUŞTU İstanbul'da ikamet eden İnebolulu hemşehrilerimiz, düzenlenen iftar programında bir araya geldi.

İNEBOLU'DA İSMİ UNUTULMAYAN HAFIZLAR...

İNEBOLU'DA İSMİ UNUTULMAYAN HAFIZLAR... 25 Mart Pazartesi günü Canım Annemi, tam bir hafta sonra ise Kızkardeşimin eşini Ahirete uğurlamanın üzüntüsü içeri...

Basın İlan Kurumu


ANKET

Siteyi Nasıl Buldunuz?




Tüm Anketler

Tüm videolar

  HIRSIZLIK ANI KAMERAYA TAKILDI
 

HIRSIZLIK ANI KAMERA

İzlenme:125688

   
  Mustafa Gökhan Gülşen ile röportaj
 

Mustafa Gökhan Gülşe

İzlenme:111230

   
  İnebolu Pazarı
 

İnebolu Pazarı

İzlenme:130218

   
  İnebolu Tanıtım
 

İnebolu Tanıtım

İzlenme:116432

   

HAVA DURUMU

Yazar Girişi| Mail | Reklam ver

inebolugündem İnebolu Gündem Gazetesi
Tüm hakları saklıdır. Yayınlanan içerikler izinsiz kullanılamaz.
- Altyapı: MyDesign