Tarih araştırmacısı diş hekimi Mustafa Fakazlı, İl Genel Meclis (İGM) üyeleri Mehmet Kösem ve Özdal Taşçı'nın Geriş Tepesi ve Abeş Tepe'nin İnebolu turizmine kazandırılması amacıyla verdiği önerge kapsamında İGM toplantısında sunum yaptı.
Konuşmasına İnebolu'nun parlak ticari geçmişi anlatarak başlayan Fakazlı, "3 bin yıllık geçmişi olan bir kentten bahsediyoruz. Anadolu'ya giriş kapısı olmuş, Karadeniz'in çevresindeki ülkelerden insanlar gelip İnebolu'da ticaret yapmışlar" dedi.
Tarihi araştırmalarından edindiği bilgi ve belgeleri İGM üyeleriyle paylaşan Fakazlı, İnebolu'nun hava, deniz ve karayolunun kesiştiği bir noktada yer aldığını söyledi.
Kastamonu-İnebolu yolunun yapımıyla kuzey-güney aksının açılacağına dikkat çeken Fakazlı, "Akdeniz'in ve İç Anadolu'nun tarım ürünlerinin Rusya'ya en kolay nakledileceği güzergah İnebolu'dur. İnebolu-Sivastapol arası 240 kilometredir, İstanbul-Sivastapol arası 700 kilometre, Trabzon'dan da 700 kilometre, üçte bir kısadır" diye konuştu.
Geçmişte İnebolu'da ticaretin çok önemsendiğini dile getiren Fakazlı, 1910 yılında 4 ana gümrük bulunduğunu, bunların İzmir, İstanbul, İnebolu ve Samsun olduğunu kaydetti. Konya'dan develerle İnebolu'ya yumurta getirildiğini ve Akdeniz ülkelerinin yumurta ihtiyacının İnebolu'dan karşılandığını dile getirdi.
Konuşmasında çarpıcı bilgilere yer veren Fakazlı, "İnebolu'da ilk elektrik 1925 yılında yanıyor. Atatürk İnebolu'ya geldiğinde oturduğu evde elektrik var. Dönüp gittiği Ankara'da lüks ışığının altında oturuyor. Ankara'da elektriğin yaygınlaşmasının tarihi 1926. Cumhuriyet kurulduğunda Ankara'nın nüfusu 33 bin, İnebolu'nun 16 bin" diyerek ilçemizin yaklaşık bir asır önce bulunduğu noktayı gözler önüne serdi.
İnebolu'da koruma altında bulunan tarihi tescilli 385 adet eser olduğunu ve bunların 3'te 1'inin kurtarıldığını aktaran Fakazlı, ilçemizin bu yönüyle Safranbolu'yu cebinden çıkartacak kapasiteye sahip olduğunu vurguladı.
GERİŞ VE ABEŞ TEPE
Turizme açılması istenen Geriş Tepesi ve Abeş Tepe ile ilgili de fotoğraflar eşliğinde bilgi veren Fakazlı, "Hayalim oraya (Abeş Tepe) Odakule'deki gibi döner bir yer yapmak. 10 metrelik bir çap var. Etrafından 2 metre yüksekliğinde camekan çocukların dönme dolaba girmesi gibi herkes oturacak çayını içecek. sit alanı olduğu için bina yapılamaz ama üzeri açık olabilir" dedi.
Bugün bakımsız durumdaki Geriş Tepesi'nin de temizlenerek görülecek yer haline getirilmesi gerektiğini ifade eden Fakazlı, kilise görmek için Geriş Tepesine çıkan misafirlerin çerçöple karşılaştıklarını ifade etti.
İGM üyeleri, Fakazlı'nın sunumunu ilgiyle dinledi. (Haber Servisi)