Geçmişten günümüze uzanan sportif faaliyetler araştırıldığında İnebolu’da futbolun harp yıllarına dayandığı görülür.
1921 yılında İstanbul’dan vapurla gelen ve Ankara’ya geçecek olan Turangücü adındaki futbol takımı İnebolu’da bir gösteri maçı yapmak ister. Bu talebi karşılıksız bırakmayan İnebolulu gençlerle Turangücü Futbol Takımı birlikte çay içini taşlardan temizleyerek antrenman maçı niteliğinde bir müsabaka yaparlar. Bu maçın akabinde İnebolu’da futbola karşı bir ilgi uyanır. Gençler mahfeli üyelerinin çabalarıyla Türkgücü adında bir takım kurulsa da pek faaliyet gösteremezler.
1926 yılında İdmanyurdu Takımı kurulur. Forması beyaz gömlek üzerine kırmızı yıldız ve haki şorttan ibarettir. Buna mukabil pek aktif olmayan Türkgücü Kulübü de Türkocağı adıyla faal konuma gelir ve forması beyaz gömlek üzerinde omuzdan bele kadar inen siyah bant ve siyah şorttan oluşur. İki takımın oluşumundan sonra İnebolu’da gazhane mevkiindeki alan futbol sahası olarak seçilir.
Çok uzun süre devam etmese de İnebolu ve Güneşspor adıyla iki takımın daha kurulduğu görülür. Eski terminalin bulunduğu mevkide yeni bir futbol sahası daha düzenlenir. Derme çatma oluşturulan bu iki futbol sahasıyla yetinmeyen İnebolu gençleri 1927 yılı sonlarında şimdiki stadyumun olduğu o zaman buğday tarlası olarak kullanılan alanı kiralayıp top oynanabilecek şekle sokarlar.
Daha önce kısa bir dönem faal olup sonra kapatılan Güneşspor 1938 yılında İnebolu gençlerinden oluşan bir grup tarafından tekrar kurulur. Kırmızı-beyaz forma rengiyle 30 yıla yakın spora katkı veren Güneşspor, Kastamonu Mahalli Ligine ilk katılan İnebolu futbol takımı olma unvanını da taşır.
1955 yılında yine bir grup futbol sevdalısı İnebolu genci mavi-beyaz forma renkli Doğanspor Kulübünü kurar.
Doğanspor ve Güneşspor adındaki bu iki güzide kulüp yıllarca İnebolu’da ezeli ama tatlı bir rekabetin temsilcileri olurlar. Rekabetle birlikte sosyal faaliyetler artar, modern lokaller açılır, kulüplere gelir elde etmek için çeşitli aktiviteler geliştirilir.
1963 yılından itibaren sporda büyük bir düşüş göze çarpar. Maddi imkansızlıklarla boğuşan bu iki kulüp lokallerini kapatır. Her iki kulübün yöneticileri ve taraftarları bir araya gelerek birleşme kararı alırlar.
1967 yılında İnebolu’da spor tarihinin en kalabalık ve heyecanlı kongresi yapılır ve İNEBOLUSPOR resmen kurulur. Forma rengi olarak kırmızı-siyah renkler seçilir.
Kastamonu Ligine 1968-1969 sezonunda katılan ve tüm maçlarını Kastamonu Gazi Stadında oynayan İneboluspor üst üste iki sezon namağlup lig şampiyonu olur.
Şu andaki stadyumun nizami bir saha halini alması, etrafının tel örgülerle çevrilmesi ve duş imkanı olan soyunma odalarının inşasının akabinde ilk resmi maçın yapıldığı tarih 21 Mart 1970’tir.
1971 yılından itibaren yine 3 sezon İneboluspor şampiyonluk ipini göğüsleyen takım olur.
1975-1976 sezonunda şampiyonluğu etkileyecek bir maçta meydana gelen olaylar üzerine İnebolu sahası kapatılır. Takımın tüm futbolcu ve yöneticileri bir yıl hak mahrumiyeti cezası alır. Bu arada stad inşaatı nedeniyle saha zemini de bozulunca İnebolu’da futbol 7 sene süreyle duraklar.
İnebolu stadı “9 Haziran Stadyumu” adıyla 4 Eylül 1983 tarihinde hizmete girer.
İneboluspor 7 yıl aradan sonra ikinci amatör kümede başladığı futbol serüvenini şampiyon olarak birinci amatör kümeye taşır.
1984-1985 sezonunda ikinci olan İneboluspor 1985-1986 sezonunda şampiyon olur. Türkiye birinciliği için gruplarda mücadele eder fakat gruplardan çıkamaz.
İneboluspor yıllarca İnebolu’yu Kastamonu bölgesinde temsil eden gurur kaynağı bir kulübümüzdür.
2007 yılında İnebolu Gençlik ve Spor Kulübü adıyla ikinci bir futbol kulübü sporumuza katkı verir. Altyapıya da önem veren bu kulübümüz İneboluspor Kulübüyle tatlı bir rekabet oluşturarak kardeşlik havasında ilişkileri sıcak tutar.
Bizzat yönetici olarak İneboluspor’da iki dönem görev aldığımda, bu işlerin özveri gerektiren, gönüllülük esasıyla yapılan zor görevler olduğunu yaşayan birisi olarak geçmişten günümüze gelene kadar sporcu ve yönetici vasfıyla İnebolu sporuna katkı veren herkesin hayırla yâd edileceğinin bilinmesini isterim.
Çocuklarımızı, gençlerimizi herhangi bir spor dalında yeteneklerini de göz önünde bulundurarak spora teşvik etmeli, ilçemizden de milli sporcu yetişmesi için gerekli çalışmaların yapılmasını temenni ederim.