İnebolu Gündem Gazetesi
İNEBOLU KASTAMONU İLÇELER
CAMİLERİMİZİN GİRİŞİNE KİTABE İSTİYORUZTarih 12 Ocak 2018, 14:46 Editör: Editör

CAMİLERİMİZİN GİRİŞİNE KİTABE İSTİYORUZ

CAMİLERİMİZİN GİRİŞİNE KİTABE İSTİYORUZ

2001 yılı kış aylarıydı…

Uzun kış geceleri, en azından haftada iki gece spor yapmak için iyi bir fırsattı...

Dönemin Kaymakamı, Cumhuriyet savcısı, Ağır ceza reisi, Askerlik şubesi başkanı, Sahil güvenlik komutanı ile birlikte spor salonunda basketbol oynuyor, akabinde bir pastanede oturup hem tatlı yiyor hem de hoş sohbet ediyorduk.

Ağırlıklı olarak ülke gündemi konuşuluyor, konu dönüp dolaşıp İnebolu’ya geliyordu.

Başsavcı beyin ilçemize tayin olarak gelmesi, evine yerleşip göreve başladığı ilk hafta sonunu kızını da yanına alarak İnebolu’yu gezip tanımaya çalışması ilgimi çekmiş, özellikle çarşı merkezindeki camilerimizi kızına tarihçesi ile anlatmak istese de camilerimizin hiç birinde tarihini anlatan kitabenin olmaması sonucu pek fazla bilgi sahibi olamadığı konusunda serzenişte bulunması aklımdan çıkmamıştı.

Gerçekten de çarşı merkezindeki Yahya Paşa Camii, Tevfikiye Camii ve Hamidiye Camii ile ilgili yapılış tarihleri dışında yazılı bir bilginin olmaması önemli bir eksiklikti.

İlçemizi tanımak, tarihi ile ilgili bilgi sahibi olmak öncelikle bizim, daha sonra ziyarete gelen misafirlerimizin en doğal hakkıydı.

Geçtiğimiz hafta Yeni İnebolu Gazetesi’nde okuduğum bir haberde Kastamonu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Felsefe ve Din Bilimlerinde yüksek lisans eğitimi gören Zafer Sazil isimli kardeşimizin İnebolu’daki dini ziyaret yerlerini konu olarak seçip topladığı verileri kitapçık haline getirerek üniversiteye teslim ettiğini öğrendik.

İki yıllık bir araştırma neticesinde yazılı kaynakların yetersizliğinden dolayı yılmadan, kaynak şahıslarla görüşüp objektif bir şekilde yorumlayan arkadaşımız türbe ziyaretlerini popüler kültürün bir parçası olarak görüp İnebolu adına önemli bir çalışmaya imza atmıştır.

Sonuçta kendisi için yüksek lisans çalışması yapmış olsa da İnebolu’da daha önce hiçbir çalışma yapılmamış bir konunun kayıt altına alınarak gelecek nesillere aktarılması konusunda İnebolu’ya önemli bir hizmette bulunmuştur.

İnanıyorum ki bu kardeşimiz çarşı merkezindeki camilerimizin tarihçesini araştırıp, yapılış tarihinin, yaptıranın biyografisinin, varsa projesini çizen ve yapan mimarının adı ile birlikte elde edilecek ayrıntılı her bilginin yazılı olduğu bir kitabe yapılmasına da vesile olabilir.

Geçtiğimiz yıl İnebolu Kaymakamlığı ve İnebolu Ticaret Odası’nın organize ettiği turizm konulu konferansta da konuşmacı olarak katkıda bulunan Zafer Sazil’in bu işleri severek yaptığını düşünüyor ve hayırlı bir hizmet olarak görüp bu işi de başaracağına yürekten inanıyorum.

Çarşı merkezindeki tarihi camilerimizden Vakıflar İl Müdürlüğü sorumlu olsa da İnebolu Müftülüğünün de kaynak bilgi konusunda destek vereceğini düşünüyorum.

Yapılacak çalışmanın turizm alanında İnebolu’ya büyük katkı sağlayacağını temenni ediyor, şimdiden destek  verecek herkese teşekkür ediyorum.



  |  Bu haber 8136 defa okunmuştur.

Facebook  Twitter  Google  StubmleUpon 

İNEBOLU  KATEGORİSİNDEN HABERLER

YİRMİ ATLIK YEM BİR ATA VERİLİRSE NE OLUR?

YİRMİ ATLIK YEM BİR ATA VERİLİRSE NE OLUR? Hoca Efendi'yi, köyün birine vaaz vermesi için çağırırlar.

ANNESİZ İLK BAYRAM!

ANNESİZ İLK BAYRAM! Mübarek Ramazan ayını beraber karşıladık...

3'ÜNCÜ ENGİN UZUNER DÖNEMİ RESMEN BAŞLADI

3'ÜNCÜ ENGİN UZUNER DÖNEMİ RESMEN BAŞLADI 31 Mart 2024 Pazar günü yapılan Mahalli İdareler seçimlerinde MHP’den İnebolu Belediye Başkanı seçilen Engin Uzun...

İNEBOLULULAR İFTARDA BULUŞTU

İNEBOLULULAR İFTARDA BULUŞTU İstanbul'da ikamet eden İnebolulu hemşehrilerimiz, düzenlenen iftar programında bir araya geldi.

İNEBOLU'DA İSMİ UNUTULMAYAN HAFIZLAR...

İNEBOLU'DA İSMİ UNUTULMAYAN HAFIZLAR... 25 Mart Pazartesi günü Canım Annemi, tam bir hafta sonra ise Kızkardeşimin eşini Ahirete uğurlamanın üzüntüsü içeri...

TURİZM İÇİN, ÇEVRE İÇİN, KALKINMAK İÇİN HEYAMOLA DEDİK

TURİZM İÇİN, ÇEVRE İÇİN, KALKINMAK İÇİN HEYAMOLA DEDİK İnebolu'da turizm derneği vardı bir zamanlar!

HARÇLIKLARINI GAZZE'YE GÖNDERDİLER

HARÇLIKLARINI GAZZE'YE GÖNDERDİLER İnebolu Müftülüğüne bağlı Ömer Kabadayı 4-6 Yaş Kur’an Kursu öğrencileri, biriktirdikleri harçlıklarını Gazze’de yo...

NURLAR İÇİNDE UYU "CANIM ANNEM"...

NURLAR İÇİNDE UYU Duygularım karmakarışık...

KASTAMONU'YU TANIMAK İÇİN, TANITMAK LAZIM!

KASTAMONU'YU TANIMAK İÇİN, TANITMAK LAZIM! Karadeniz'in dalgalı sularında ışığını arayan eski bir gemi.

Basın İlan Kurumu


ANKET

Siteyi Nasıl Buldunuz?




Tüm Anketler

Tüm videolar

  HIRSIZLIK ANI KAMERAYA TAKILDI
 

HIRSIZLIK ANI KAMERA

İzlenme:125636

   
  Mustafa Gökhan Gülşen ile röportaj
 

Mustafa Gökhan Gülşe

İzlenme:111188

   
  İnebolu Pazarı
 

İnebolu Pazarı

İzlenme:130160

   
  İnebolu Tanıtım
 

İnebolu Tanıtım

İzlenme:116390

   

HAVA DURUMU

Yazar Girişi| Mail | Reklam ver

inebolugündem İnebolu Gündem Gazetesi
Tüm hakları saklıdır. Yayınlanan içerikler izinsiz kullanılamaz.
- Altyapı: MyDesign