CAMİLERİMİZİN GİRİŞİNE KİTABE İSTİYORUZ
2001 yılı kış aylarıydı…
Uzun kış geceleri, en azından haftada iki gece spor yapmak için iyi bir fırsattı...
Dönemin Kaymakamı, Cumhuriyet savcısı, Ağır ceza reisi, Askerlik şubesi başkanı, Sahil güvenlik komutanı ile birlikte spor salonunda basketbol oynuyor, akabinde bir pastanede oturup hem tatlı yiyor hem de hoş sohbet ediyorduk.
Ağırlıklı olarak ülke gündemi konuşuluyor, konu dönüp dolaşıp İnebolu’ya geliyordu.
Başsavcı beyin ilçemize tayin olarak gelmesi, evine yerleşip göreve başladığı ilk hafta sonunu kızını da yanına alarak İnebolu’yu gezip tanımaya çalışması ilgimi çekmiş, özellikle çarşı merkezindeki camilerimizi kızına tarihçesi ile anlatmak istese de camilerimizin hiç birinde tarihini anlatan kitabenin olmaması sonucu pek fazla bilgi sahibi olamadığı konusunda serzenişte bulunması aklımdan çıkmamıştı.
Gerçekten de çarşı merkezindeki Yahya Paşa Camii, Tevfikiye Camii ve Hamidiye Camii ile ilgili yapılış tarihleri dışında yazılı bir bilginin olmaması önemli bir eksiklikti.
İlçemizi tanımak, tarihi ile ilgili bilgi sahibi olmak öncelikle bizim, daha sonra ziyarete gelen misafirlerimizin en doğal hakkıydı.
Geçtiğimiz hafta Yeni İnebolu Gazetesi’nde okuduğum bir haberde Kastamonu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Felsefe ve Din Bilimlerinde yüksek lisans eğitimi gören Zafer Sazil isimli kardeşimizin İnebolu’daki dini ziyaret yerlerini konu olarak seçip topladığı verileri kitapçık haline getirerek üniversiteye teslim ettiğini öğrendik.
İki yıllık bir araştırma neticesinde yazılı kaynakların yetersizliğinden dolayı yılmadan, kaynak şahıslarla görüşüp objektif bir şekilde yorumlayan arkadaşımız türbe ziyaretlerini popüler kültürün bir parçası olarak görüp İnebolu adına önemli bir çalışmaya imza atmıştır.
Sonuçta kendisi için yüksek lisans çalışması yapmış olsa da İnebolu’da daha önce hiçbir çalışma yapılmamış bir konunun kayıt altına alınarak gelecek nesillere aktarılması konusunda İnebolu’ya önemli bir hizmette bulunmuştur.
İnanıyorum ki bu kardeşimiz çarşı merkezindeki camilerimizin tarihçesini araştırıp, yapılış tarihinin, yaptıranın biyografisinin, varsa projesini çizen ve yapan mimarının adı ile birlikte elde edilecek ayrıntılı her bilginin yazılı olduğu bir kitabe yapılmasına da vesile olabilir.
Geçtiğimiz yıl İnebolu Kaymakamlığı ve İnebolu Ticaret Odası’nın organize ettiği turizm konulu konferansta da konuşmacı olarak katkıda bulunan Zafer Sazil’in bu işleri severek yaptığını düşünüyor ve hayırlı bir hizmet olarak görüp bu işi de başaracağına yürekten inanıyorum.
Çarşı merkezindeki tarihi camilerimizden Vakıflar İl Müdürlüğü sorumlu olsa da İnebolu Müftülüğünün de kaynak bilgi konusunda destek vereceğini düşünüyorum.
Yapılacak çalışmanın turizm alanında İnebolu’ya büyük katkı sağlayacağını temenni ediyor, şimdiden destek verecek herkese teşekkür ediyorum.