Kastamonu 170 km’lik sahiliyle Karadeniz’in en uzun kıyı şeridine sahip.
Pek çoğumuzun görmediği, bilmediği, duymadığı doğal koylarımız var.
Balık popülasyonu azalsa da, Karadeniz cömert yüzünü gösteriyor; nimetlerini sofralarımıza kadar ulaştırıyor.
Balıkçılarımız da her sene sabırsızlıkla bekledikleri 1 Eylül gelince “Vira Bismillah” diyerek denize açılıp rızkını kazanmak için denizde balığın peşine düşüyor.
Geçtiğimiz günlerde Özlüce’den 3 balıkçının iş yerimde dile getirdiği sorunları dinledikten sonra görmezden ve duymazdan gelmeyip, belki bir okuyan çıkar da balıkçıların sorunlarına çare olur ümidiyle yazmaya karar verdim.
Evet balıkçıların ortak fikri, balıkçı barınaklarının hizmetten yoksun olmasıydı.
İlyasbey, Doğanyurt ve Özlüce balıkçı barınaklarının sert poyrazlarla kabaran denizin sürükleyip getirdiği kumlarla ağzına kadar dolduğu ve balıkçı teknelerinin giriş çıkışına izin vermeyecek konuma geldiği konuşuluyordu.
İlişi, Abana balıkçı barınakları yine aynı sorunla boğuşuyordu.
Onarım çalışmaları devam eden Evrenye balıkçı barınağında ise neyse ki bu sıkıntılar yaşanmıyordu. Çünkü hamsi sezonunda bu balıkçı barınağımız ilçemizin ekonomisine de önemli katkı sağlıyordu.
Balıkçılar doğal olarak Evrenye balıkçı barınağı gibi diğer barınakların da sorunlarının giderilmesini ve rahatça kullanılabilir olmasını bekliyorlar.
Zayıf geçen balık sezonunun moral bozukluğu ve psikolojisi ile bir de barınak sorunuyla mücadele etmek zorunda kalan balıkçılar seslerini duyurmak istiyorlar.
Bu arada İnebolu’da kayıtlı beş-altı yüz balıkçının da geleceğini etkileyecek yeni balıkçı barınağı için iyi bir haber beklediklerini ifade ediyorlar.
Balıkçı barınaklarının, bakımı-onarımı her ne kadar bulundukları bölgede faaliyet gösteren balıkçı kooperatiflerinin sorumluluğunda olsa da kooperatiflerin büyük çoğunluğu bu yükün altından kalkamıyor.
Balıkçı barınaklarındaki tarama işleri, DLH tarafından tarak gemisi ile yapılıyor. DLH tarak gemisinin yanında dökü gemisi ve personelini de gönderiyor. Ancak bu gemilerin yakıt ihtiyacı genelde yerel imkanlarla karşılanıyor.
Denizden geçimini sağlayan balıkçılarımız, Sayın Vali’mizin talimatlarıyla, Özel İdare bütçesinden barınakların taranması için ödenek sağlanması yönünde yardım talep ediyorlar.