İnebolu doğumlu Yüzbaşı Yörük Selim (Selim İnebolu) Kahramanmaraş ve Osmaniye'nin kurtuluş mücadelesinin unutulmaz kahramanlarından olarak tarihimize altın harflerle adını yazdırdı.
Maraş Muharebelerinin sonuna kadar düşmanla çarpışan Yüzbaşı Selim İnebolu daha sonra da Antep'in yardımına koştu.
Antep savunmasında yaralanan Yörük Selim, yaralı olarak götürüldüğü Maraş'ta şehit düştü. Yörük Selim'in mezarı Kahramanmaraş Şeyhadil Şehitliğindedir.
Geçen 12 Şubat’ta 98. kurtuluş yıl dönümünü kutlayan Kahramanmaraşlılar, bu kahraman insanı unutmamış bir mahalleye ismini vererek onu kalbinde yaşatmıştır. Kahramanmaraş Necip Fazıl Şehir Hastanesi'nin ek hizmet binasına da Yörük Selim'in ismi verilmiştir.
ATATÜRK'ÜN TALİMATIYLA MARAŞ'IN YARDIMINA KOŞTU
İnebolu doğumlu olan Yüzbaşı Yörük Selim, 1. Dünya Savaşında bir çok cephede savaştıktan sonra Gazi Mustafa Kemal Paşa'nın talimatı ile Maraş'ın yardımına koştu ve Maraş muharebelerinin sonuna kadar düşmanla çarpışarak bu mücadelenin unutulmaz kahramanları arasına girdi.
OSMANİYE DÜZİÇİ'NİN FATİHİ
18 Aralık 1918 tarihinde Osmaniye'nin Bahçe ilçesine bağlı bucak merkezi olan Haruniye (Düziçi) Fransız işgaline uğradı. Bahçe ilçesinin Fransızlar için büyük önemi vardı. Çünkü Mersin'den Adana'ya ve oradan da Osmaniye'ye, şehir merkezinden Gavur Dağlarına uzanan demir yolu bu bölgenin çok yakınından geçiyordu.
Yörenin önde gelenleri derhal bir araya gelerek Haruniye Kuvayı Milliye Teşkilatını kurdular. Fransız işgali bulunan Adana vilayetinin kurtarılması için güneyde Silifke, Kozan Sancağında Haçin, Andırın üzerinde Kadirli ve Gavurlu Dağları eteğindeki Haruniye'ye doğru yürütülecek harekata başlanması kararı alındı. Bu harekat için, Maraş'ın kurtuluşunda büyük yararlılıklar gösteren Binbaşı Yörük Selim İnebolu'ya görev verildi. Yörük Selim, yanındaki yüzlerce Kuvayı Milliyeciyle birlikte 27 Mart 1920 tarihinde bölgeyi kuşattı. Çatışmalar kısa sürede sonuç verdi. Fransızlar, onlara bağlı işbirlikçiler ve Ermeniler kasabadan ayrılarak tren yolu hattına doğru çekildiler. 28 Mart tarihi Düziçi'nin (Haruniye) kurtuluşu olarak tarihimizdeki yerini aldı.
FRANSIZLAR'A 6 AY GEÇİT VERMEDİ
Milli Mücadelede halkın direnişini kırmak için Antep'e askeri sevkiyat yapmak isteyen Fransız ordularını durdurmak isteyen Osmaniyeli Kuvayımilliyeciler burada kahramanca direndi.
Cebelibereket Mıntıka Komutanı Yüzbaşı Selim İnebolu (Yörük Selim) 15 Mayıs 1920'de buradaki rayları sökerek köprüleri tahrip ederek Fransızlara 6 ay geçit vermedi.
ANTEP'İN DE YARDIMINA YETİŞTİ AMA ŞEHİT DÜŞTÜ
Yüzbaşı Selim İnebolu, Maraş ve Osmaniye'nin ardından Fransız işgalindeki Antep'in de yardımına koştu. Antep'te de düşmanla çarpışan Yüzbaşı Selim yaralandı. Maraş'a götürülen Yüzbaşı Selim bir süre sonra şehit düştü.
İnebolu'da bilinmeyen Yüzbaşı Selim, Osmaniye, Maraş ve Antep'te düşmana karşı verilen mücadelenin unutulmaz kahramanlarından biri olarak adını tarihimize altın harflerle yazdırdı.
Maraşlılar, bu kahraman insanı unutmayarak ismini bir mahalleye verdi. Ayrıca, Kahramanmaraş Necip Fazıl Şehir Hastanesi'nin ek binasına da ismi verildi.
Yüzbaşı Selim İnebolu'nun kabri, Kahramanmaraş Şeyhadil Şehitliğinde bulunmaktadır.