İnebolu Gündem Gazetesi
İNEBOLU KASTAMONU İLÇELER
İSTANBUL'UN TAŞI DA İNEBOLU'DANTarih 23 Şubat 2018, 23:03 Editör: Editör

İSTANBUL'UN TAŞI DA İNEBOLU'DAN

MUSTAFA S. FAKAZLI (Diş Tabibi)

Fatih Sultan Mehmet İstanbul’u fethetmeden önce hazırlattığı topların demir cevheri Küre’den İnebolu’ya getirilip deniz yoluyla İstanbul’a nakledilmişti. Küredeki Akşemseddin Camii, o günlerin anısına, Fatih Sultan Mehmet’in defterdarı Akşemseddin tarafından yaptırılmış olup hâlâ ayakta durmaktadır.

Fatih Sultan Mehmet’in Candaroğulları Beyliğini Osmanlı Devletine katmasıyla, Orta Anadolu’nun denize açılan kapısı da Osmanlının eline geçmiş oldu. Bu avantaj İstanbul’un fethi sırasında kullanıldı. Projesini bizzat kendi çizdiği RUMELİ HİSARINI yaptırırken, ahşap malzeme Karadeniz Ereğli’den, taşlar ise İnebolu’dan gitmişti.

İnebolu’dan batı istikametine 7 km giderseniz deniz kenarına kavşak adı verilen yerde eski taş ocağına rastlarsınız. Beton henüz yaygınlaşmadan, İnebolu’daki taş duvarların malzemesi kavşaktan gelirdi. Buradan çıkarılan granit taşlar gemilere yüklenip kolayca uzaklara gönderilebilirdi. İç kesimlerde de taş ocakları vardı ama kara yolu olmadığından taşımak mümkün değildi. Bu yüzden de deniz kenerındaki taş ocağı çok kıymetliydi.

İnebolu’nun kavşak mevkiinde deniz taşıtlarını bağlamak için kullanılan DUBA TAŞI’nın da var olduğu söylenmektedir. Taş yüklenecek dubalar iyi havadalarda sahile yaklaştırılır, halatları duba taşına bağlanır ve yükleme işlemi gerçekleştirilirmiş. Zaman geçtikçe duba taşı İstanbul’un fethinin hatırası olsun diye, dışı ziftle kaplanıp olduğu yere gömülmüş. Bu bilgi elimize yeni ulaştı.

İnebolu iri granit duvar taşını ihraç ederken aynı zamanda binalarda kullandığı işlenebilen taşı da ithal etmiştir. 1885 yılında çıkan yangından sonra İnebolu’daki yapılarda taş kullanılması dönemin Vali’si Abdurrahman Paşa tarafından mecbur tutulmuş ve Bartın’dan deniz yoluyla bina yapımında kullanılmak üzere taş getirilmiştir.

İnebolu’da kullanılan bir başka taş da İskelle tarafından çıkan “kayrak taşları”dır. Bu taşlar da zamanında yapılarımızın çatılarında kullanılmıştır. Ne zaman ki Marsilya’dan kiremit gelmiş o zaman bu taşın kullanımı da azalmıştır.

Bugün bazı aşı boyalı tarihi evlerimizin üzerinde ise “marla taşı” bulunmaktadır. Yollarımız, caddelerimiz önce yassı kalın marla taşıyla döşenmiş. Son yüz sene içinde de yine Uncukaltın’ndan, deniz kenarındaki taşlar ustalar tarafından parke taşı haline getirilmiş, bu parke taşları motorlu sandallarla limana getirilip yollara döşenmişti.

Deniz yollarının önemini kaybetmesiyle İstanbul’a göç verdiğimiz yıllarda “İstanbul’un TAŞI TOPRAĞI ALTIN” derken, önce altın yolladık, sonra peşinden gittik anlaşılan.

Taş düşebülü… sözüyle yanlış algılanan ve tanınan memleketimizin “taşı”nın bu hikayesiyle bu yanlış algının değişeceği kanısındayız. Taşın çok kullanıldığı bu memlekette her yere sirayet etmiş olan taşların düşme ihtimalinin de yüksek olduğu unutulmamalıdır.

Her ne kadar birileri kabullenmese de “her taşın altından İnebolu çıkmaya devam edecek”… 



  |  Bu haber 10542 defa okunmuştur.

Facebook  Twitter  Google  StubmleUpon 

İNEBOLU  KATEGORİSİNDEN HABERLER

KAYIP DENİZCİLERDEN 1 YILDIR HABER YOK

KAYIP DENİZCİLERDEN 1 YILDIR HABER YOK Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde 19 Kasım 2023 günü fırtına nedeniyle batan Türk bayraklı yük gemisi Kafkametler’in ar...

ANLAYIŞ DA BİR YERE KADAR!

ANLAYIŞ DA BİR YERE KADAR! Dün sinirliydin anladık...

GEÇMİŞLE YAŞAMAK KARIN DOYURMUYOR!

GEÇMİŞLE YAŞAMAK KARIN DOYURMUYOR! Yıl iki bin yirmi dört kasım ayı,

TÜGVA KİTAP KURDU YARIŞMASINA BAŞVURULAR BAŞLADI

TÜGVA KİTAP KURDU YARIŞMASINA BAŞVURULAR BAŞLADI Millî Eğitim Bakanlığı ile Türkiye Gençlik Vakfı(TÜGVA) arasında işbirliğinde düzenlenen, ortaokul düzeyi 5,6,7 ve ...

SON ŞAHİTLERDEN RECEP UYSAL

SON ŞAHİTLERDEN RECEP UYSAL O yıllarda İman-Kur'an hizmetinin önemli merkezlerinden biri İnebolu,

İNEBOLU'DA 5 BİN FİDAN TOPRAKLA BULUŞTU

İNEBOLU'DA 5 BİN FİDAN TOPRAKLA BULUŞTU 11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü kapsamında 5 bin fidan toprakla buluştu.

SAYGI, SEVGİ VE ÖZLEMLE

SAYGI, SEVGİ VE ÖZLEMLE Takvimler bugün yüreklerimizi burkan bir tarihi gösteriyor.

KISSADAN HİSSE!

KISSADAN HİSSE! Şu sosyal medya;

"İNEBOLU VE O MÜHİMMATLAR OLMASA BUGÜN BİZ YOKTUK"

Ceyda Karan’la Eksen programına konuk olan Emekli Tümamiral Cem Gürdeniz, Türk-Sovyet ilişkilerini ve günümüzdeki e...

Basın İlan Kurumu


ANKET

Siteyi Nasıl Buldunuz?




Tüm Anketler

Tüm videolar

  HIRSIZLIK ANI KAMERAYA TAKILDI
 

HIRSIZLIK ANI KAMERA

İzlenme:126950

   
  Mustafa Gökhan Gülşen ile röportaj
 

Mustafa Gökhan Gülşe

İzlenme:112360

   
  İnebolu Pazarı
 

İnebolu Pazarı

İzlenme:131920

   
  İnebolu Tanıtım
 

İnebolu Tanıtım

İzlenme:117728

   

HAVA DURUMU

Yazar Girişi| Mail | Reklam ver

inebolugündem İnebolu Gündem Gazetesi
Tüm hakları saklıdır. Yayınlanan içerikler izinsiz kullanılamaz.
- Altyapı: MyDesign