İnebolu Gündem Gazetesi
İNEBOLU KASTAMONU İLÇELER
O Bir ZanaatkârTarih 03 Mart 2018, 12:43 Editör: Editör

O Bir Zanaatkâr

İnebolu’da ticaretin yoğun olduğu yıllarda pek çok iş kolu altın çağını yaşamış özellikle zanaat gerektiren sektörlerde çıraklıktan yetişen ustalar İnebolu çarşısını canlı tutmuş, ihtiyaç hâsıl olan her bir meslekten onlarca dükkân açılarak çeşitli zanaatlar sergilenmiş…
O zamanlar İnebolu’da 40-50 terzi dükkânı, ayakkabı imalatçısı, şapkacı, semerci, yorgancı, demirci, fırıncı esnafının çok fazla olduğu bilinmekte.
Bu mesleklerin hepsi o dönemde revaçta olduğu gibi el emeği, göz nuru dediğimiz gerçek ustanın ellerinden çıkan ürünlerin her biri alın teriyle karışıp bir şahesere dönüşmekte.
Ne yazık ki günümüzde pek çok meslek ya yok olmuş ya da kaybolmaya yüz tutmuş vaziyette…
Fakat her zorluğa rağmen yeteneğini zanaata dönüştüren becerisiyle eline ne geçse ona şekil veren ustalarımız da mevcut.
Bunlardan birisi de Fatih KÖROĞLU
Namıdeğer Fatih Spor ya da Çiçekçi Fatih…
35 yıldır tanırım kendisini, çok iyi bilirim maharetini…
80’li yıllardan itibaren kitap kırtasiye işiyle uğraşmış, spor malzemeleri ticareti yapmış özellikle bakımı zahmet gerektiren kuş çeşitleri, akvaryum balığı satışı ile ilgilenmiş akabinde çiçekçilik mesleğinde karar kılmıştır. Bunun yanı sıra özel günlerde kullanılan araçların ve mekânların süslenmesi ve çeşitli organizasyon hizmeti de vermektedir.
Yaptığı her işi hakkıyla yapmanın yanı sıra mükemmeliyetçilik özelliği ağır basmaktadır.
Fatih Köroğlu’nun çiçekçi dükkânına girdiğinizde gördükleriniz karşısında eğer sanata ve sanatçıya değer veriyorsanız gözlerinizin ışıl ışıl parıldamaması imkânsız.
El becerisi gerektiren çeşit çeşit ürünleri görmezden gelip sadece alacağınız ürüne odaklandıysanız alışveriş yapıp çıkmış olursunuz.
Zaten çiçekçi dükkânı diye girilen bir yerde fatih beyin hünerli elleriyle ahşabın dantel gibi işlenerek ortaya çıkan sanat eserleriyle karşılaşılacağını kim tahmin eder ki?
Boy boy denk kayıkları, çektirmeler, aşı boyalı İnebolu evlerinin maketleri birebir gerçeğini o kadar güzel yansıtıyor ki profesyonel ustalara taş çıkartıyor.
Sadece bunlarla bitmiyor el emeğiyle yapılanlar…
Çiçekçi dükkânı sanki bir sergi salonunu andırıyor…
Su kabağına çizilen motifler, süslemeler, ahşap üstünde uygulanan naht sanatı öyle güzel çalışışmış ki şöyle bir bakıp geçemiyorsun.
Hatta düşünmeden edemiyorsun…
Ahşabı estetikle buluşturan zanaatkâra sahip çıkılıyor mu?
Değer veriliyor mu?
Daha önce de yazmıştım, yine yazıyorum. İster dikkate alınır ister alınmaz…
Türk ocağının yanında, hükümet konağının alt tarafında ahşap İnebolu evi tarzında yapılan adına da “Sanat Sokağı” verilen dükkânların Fatih Köroğlu gibi zanaatkârlara sembolik bir ücretle tahsis edilmesi gerekmez mi?
İnebolu Belediyesi altında yer gösterilip destek verilerek el emeği göz nuru üretilen el dokuması kilim ve halıların satışı için yine o dükkânlardan biri verilemez mi?
İnebolu’dan Reçel markasıyla yapılan doğal ürünler, ak ve kızılcık tarhanası, Macit Helva, İnebolu Ekmeği gibi meşhur ürünlerimiz burada satılamaz mı?
İnebolu logolu hediyelik eşyalar, İstiklal Madalyası rölyefi, ahşap İnebolu evi ve denk kayığı maketleri yine burada satışa sunulamaz mı?
Türk ocağı ziyaretinden çıkan tüm misafirlerimizin uğrak yeri olacak bir sanat sokağı elbette İnebolu’muzun yüz akı olacaktır.
Yeter ki şu anda olduğu gibi âtıl vaziyette kalmasın, amacına uygun kullanılsın.
Okuyucu yazısı
Ben Hüseyin Gözen
23 Şubat 2018 tarihli Yeni İnebolu Gazetesi’nde sayın Bülent Yağcıoğlu kardeşimin her hafta zevkle okuduğum köşesinde bu hafta da İnebolu şivesi ve Taner Ayyıldız yazısı beni 1975 yılına getirdi. Ben İnebolu garanti bankası İnebolu şubesinde çalışırken tayin istemiştim. Ankara İskitler şube müdürümüz sayın Şakir Çelikkıran beyefendi de genel müdürlükten iki erkek eleman talep etmiş ben, İnebolu şubesinden atandım. Ali Odabaş arkadaşım da Çorum şubemizden atanmış idi. İskitler şubesi Ankara’nın aktif şubelerinden biriydi. 25 personeldik. Şube müdürümüz Şakir bey ne şanssız adamım. İki erkek eleman istedim. Biri Kastamonu’dan geldi biri çorumdan demiş. Ben Ankara’da 37 ve 19 plaka otomobil kullandım. Hata yaptığınız zaman hemen Kastamonulu veya Çorumlu diye bağırırlar bir gün şube müdürüm Şakir bey ile birlikte otomobiliyle Kavaklıdere’ye çıkarken Hüseyin ben senden özür dileyeceğim dediğinde müdür bey o ne demek dediğimde ben iki erkek eleman istedim sen Kastamonu’dan geldin ali bey çorumdan geldi. Sen hiç Kastamonulu gibi değilsin demişti bana. Ben de müdürüm ben Kastamonulu değilim. Ben İneboluluyum demiştim. Askerlikte de Hüseyin Gözen İnebolu emret komutanım dediğimde İnebolu vilayet mi demişlerdi.
Saygılarımla.



  |  Bu haber 7706 defa okunmuştur.

Facebook  Twitter  Google  StubmleUpon 

İNEBOLU  KATEGORİSİNDEN HABERLER

KASTAMONU'YU TANIMAK İÇİN, TANITMAK LAZIM!

KASTAMONU'YU TANIMAK İÇİN, TANITMAK LAZIM! Karadeniz'in dalgalı sularında ışığını arayan eski bir gemi.

"SAĞLIK DESTEK HATTI" KURULDU

Kastamonu İl Sağlık Müdürlüğü tarafından ‘Sağlık Destek Hattı’ hizmete sunuluyor. Randevu konusunda yaşanan sıkıntı...

İNEBOLU'DA LAKABIYLA ANILANLAR

İNEBOLU'DA LAKABIYLA ANILANLAR Halkımızın ince hiciv ve zengin benzetme kabiliyetlerinin bir tezahürü olan lakaplar, kimseyi rencide etmek ve ya o...

YAZANDAN-YAZDIRANDAN "ALLAH RAZI OLSUN"

YAZANDAN-YAZDIRANDAN Kaç kişinin dikkatini çekiyor acaba?

RAMAZAN BİLİNCİ

RAMAZAN BİLİNCİ “Ey iman edenler, oruç sizden öncekilere farz kılındığı gibi,size de farz kılınmıştır. Umulur ki sakınırsınız”

İNEBOLU ÖZEL İDARE'YE 10 GEÇİCİ PERSONEL ALINACAK

İNEBOLU ÖZEL İDARE'YE 10 GEÇİCİ PERSONEL ALINACAK İŞKUR, TYP kapsamında Kastamonu İl Özel İdaresi’nde 5,5 ay süre ile çalıştırılmak üzere 210 personel alımı yapacak....

İNEBOLU KAHRAMANLARINDAN GÜLCÜ HÜSEYİN'İN OĞLU "HASAN KURU"

İNEBOLU KAHRAMANLARINDAN GÜLCÜ HÜSEYİN'İN OĞLU İnebolu'da bir döneme damgasını vuran, renkli bir kişilikti O...

KİTAP KURTLARI YARIŞACAK

KİTAP KURTLARI YARIŞACAK Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) tarafından geleneksel olarak düzenlenen “Kitap Kurdu Yarışması”nın 6’ncısı 28 Nisan 2...

RAMAZAN AYINA ÖZEL "İSRAF" !

RAMAZAN AYINA ÖZEL Allah'ımıza binlerce şükürler olsun ki, Onbir ayın sultanı Mübarek Ramazan-ı Şerif'e, rahmet-mağfiret ve gü...

Basın İlan Kurumu


ANKET

Siteyi Nasıl Buldunuz?




Tüm Anketler

Tüm videolar

  HIRSIZLIK ANI KAMERAYA TAKILDI
 

HIRSIZLIK ANI KAMERA

İzlenme:125542

   
  Mustafa Gökhan Gülşen ile röportaj
 

Mustafa Gökhan Gülşe

İzlenme:111102

   
  İnebolu Pazarı
 

İnebolu Pazarı

İzlenme:130052

   
  İnebolu Tanıtım
 

İnebolu Tanıtım

İzlenme:116290

   

HAVA DURUMU

Yazar Girişi| Mail | Reklam ver

inebolugündem İnebolu Gündem Gazetesi
Tüm hakları saklıdır. Yayınlanan içerikler izinsiz kullanılamaz.
- Altyapı: MyDesign