Eğitim sistemimizin sürekli değişime tabi tutulmasının sebep ve sonuç ilişkileri hemen hemen her ortamda tartışılıyor…
Çünkü bu konu yediden yetmişe herkesi ilgilendiriyor…
Ağzı olan konuşuyor…
Her konuda olduğu gibi bilen de yorum yapıyor bilmeyen de.
Yerel bir gazete olan Yeni İnebolu Gazetesi’nde bana ayrılan köşeye yazı yazma sorumluluğunun verildiği şahsım adına, değişen TEOG sınavı sisteminin ilçemiz İnebolu’ya ne gibi artı ve eksisinin olduğunu bu hafta konu olarak seçtim.
İnebolu’da ortaokulda okuyan bir öğrenci yeni getirilen TEOG sistemine göre 8. Sınıfı bitirdikten sonra Kastamonu ilinde geçtiğimiz günlerde açıklanan 8 okula sınavla girebilecek.
Peki bu okullar hangileri?
Kastamonu Fen Lisesi, Tosya Fen Lisesi, Taşköprü Fen Lisesi, Prof. Dr. Saime İnal Savi Sosyal Bilimler Lisesi, Kastamonu Anadolu İmam Hatip Lisesi, Hüma Hatun Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi, Kastamonu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Özlem Burma Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi.
İnebolu’da yaşayıp ortaokulda okuyan çocuklarımız Kastamonu’da ikâmet etmediği için bu 8 okul dışında kalan alternatif okulları da tercih edemeyecek.
Bunların en önemlileri ise;
Kastamonu Göl Anadolu Lisesi, Kastamonu Abdurrahman Paşa Lisesi, Kastamonu Mustafa Kaya Anadolu Lisesi.
Bu yeni sistem; bölgede marka olmuş, Anadolu’da açılan ilk lise ünvanını taşıyan Kastamonu Abdurrahman Paşa Lisesi, yine binlerce öğretmen yetiştiren Göl Öğretmen Lisesi, Kastamonu’nun ilk Anadolu Lisesi olan Mustafa Kaya Anadolu Lisesi’nin eğitim seviyesinin düşmesine sebep olabilir!
İnebolu’da ise yeni TEOG sistemi olumlu ya da olumsuz anlamda nelere yol açar onu irdeleyelim…
Velilerimiz çocuklarını daha iyi bir okulda ama daha az bir masrafla okutabilme çabasındadır.
Önceden en azından sınavla öğrencinin seviyesine göre bir okula yerleşmesi mümkündü.
Şimdi Kastamonu’da açıklanan nitelikli okulların dışında kalan alternatif okullara gitme şansı ortadan kalktı.
Ortalamanın üzerindeki öğrenci için okul seçenekleri devam ederken ortalama düzeydeki öğrenci mahallesindeki okulla sınırlandırılmış oldu.
Yani Cünürye ve Kızılkara’da ikâmet eden öğrenciler Denizcilik Meslek Lisesi’ne girip denizci olmak zorunda kalırken, Yukarı Hatıpbağı’nda oturanlar Sağlık Meslek Lisesi’ne gidip sağlıkçı mı olacak, Uncuk ve İskelle bölgesindeki öğrenciler de Turizm Otelcilik Lisesi okuyup o sektörde mi ilerleyecek?
Yine şöyle bir sıkıntı ile de karşı karşıya kalınacak. Aileler çocuklarının daha iyi bir eğitime sahip olmalarını sağlamak için ikâmetlerini Kastamonu’da gitmek istedikleri okulun bulunduğu mahalleye aldırarak ailenin yarısının İnebolu’da, yarısının ise Kastamonu’da yaşamak zorunda kalmasına da sebep olabilir.
İnebolu’da kamu görevlisi olarak çalışan memurların ivedi bir şekilde tayin isteyip İnebolu nüfusunun azalmasına da yol açabilir. Bu da İnebolu ekonomisinin bir darbe daha alması anlamına gelir.
Yeni TEOG sistemine göre nitelikli okulu olmayan İnebolu bir anlamda ortalama seviyedeki öğrencilerin dışarı gitmeyerek mevcut liselerin eğitim düzeyini şu andaki seviyeden daha yukarılara çekebilir görüşünü önümüze çıkarıyor. Tabi ki bunu zaman gösterecektir.
Karşımıza çıkan en önemli sonuç olarak şu gözüküyor
Bu zamana kadar siyasilerimiz İnebolu’ya Fen Lisesi, Öğretmen Lisesi, Sosyal Bilimler Lisesi, Güzel Sanatlar Lisesi kazandırmış olabilseydi, İnebolu’da yaşayan insanların çocukları bu tip sorunlarla karşılaşmamış olacaktı.
Dün dündür, bugün bugündür felsefesiyle geleceğe bakıp, yeni TEOG sisteminin önce İnebolu’muza sonra ülkemize hayırlar getirmesini temenni ederim.