İnebolu Gündem Gazetesi
İNEBOLU KASTAMONU İLÇELER
İNEBOLU CAMİLERİ-3Tarih 11 Haziran 2018, 09:52 Editör: Editör

İNEBOLU CAMİLERİ-3

                                             BOYRAN CAMİİ

Karakocaoğullarından Aziz efendi İnebolu’nun önemli tüccarlarındandır. Boyran'a bir cami yaptırmaya karar verir. Boyran'dan Avara'ya çıkılan yolun ağzındaki bölge mahallenin toplanma merkezidir. Rusya'dan gaz yağı getiren gemilerin yükleri Abdurrahman Paşa zamanında yapılan Gazhanede depolanır.(Yerine düğün salonu yapıldı.) Hemen önünde İnebolu’nun ilk nizami futbol sahası vardır. Boyran mahallesinin bayramı da burada olurdu. 3.cü bayram günü gençler toplanır dönme dolap, canbaz, ata binmek, çeşitli spor dallarında yarışmak gibi etkinlikler yapılırdı. Tam da buraya deniz kenarına  cami temeli atılır. 1956 yılında önce oğlu Mehmet Karakocaoğlu vefat eder. Evlat acısına dayanamayan Aziz Karakocaoğlu da 6 ay sonra vefat eder. Geriye kalan oğul Celasin Karakocaoğlu 1958 yılında camiyi tamamlar ve ibadete açılır.

Boyran Camii İnebolu’daki kubbeli ilk camidir. Binanın tamamını saran kubbesi oldukça geniştir. Kubbenin betonu dökülürken akşam yaklaşmış iş bitmemiş, işçiler yorulduklarından isyan etmiş ve işi yarına bırakmak istemişler. Ama betonun yarım bırakılması mümkün değil sabaha donacak. İki saat için tekrar bir günlük yevmiye verilir ve işi tamamlamışlar. Ayrıca kubbe ile duvarların birleştiği dört köşeye özel küp yerleştirilmiş ve camide sesin yankılanıp çoğalması hedeflenmiştir. Küplerin ağzında bir delik bırakılmış  bakıldığında delik görünür halde idi. Yaklaşık on sene önce muhtemelen süsleme esnasında kapatılmış böylece önemli bir detay bilmeyenler tarafından yok edilmiştir. Rahmetli babam, "Bilmemek ayıp değil öğrenmemek ayıp" derdi.

                                    HACI YASEMİN CAMİ

Hastane üstünde ben çocukken saka kuşu tutulan tarlalar yerleşime açılıp apartmanlar çoğalıp nüfus artınca bu mahalleye de cami yapma ihtiyacı hasıl olduğundan, İbrahim Fakazlı’nın damadının annesi Kemaliye’li Hacı Yasemin Hanım hayır yapmak istediğini söylemiş. Arsa satın alındı. Oğulları Sultanahmet'te önce otelcilik sonra köftecilik yapan bu aile tüm masraflarını kendileri karşılayarak  camiyi yaptılar. Tavanı düz olup tüm duvarları çini kaplıdır. Cami üç katlı olup en altta şadırvan ve Kur'an odası, orta katta imam evi ve gasilhane, önündeki yol ile aynı hizadaki son katında da namaz kılınan esas mekan bulunmaktadır. 1991yılında ibadete açılmıştır.

Bir anı: Cami yapım esnasında lakabı beş olan bir inşaat işçisi inşaat bitimine kadar bekçilik yapmıştır. İşi kabul etme aşamasında tereddüt eden işçiye: "Bu hayır işidir. Belki olmayan çocuğun olur sen bu işi kabul et" demişler. Bu işçi şu anda emekli ve dört çocuğu var..

                                                    ŞERAFETTİN IŞIK CAMİ

                Avaradan Fakazlı Mehmet efendinin damadı, İstanbul’da oturan Şerafettin Işık hayır yapmak ister. Devir rahmetli Turgut Özal’ın zamanıdır. Türki cumhuriyetlerden birinde cami yapmak düşüncesindedir. İnebolu’da Hatıpbağında Turgut Özal’ın başlattığı toplu konut hamlesi ile çoğalan evler ve nüfus burada da bir cami ihtiyacı oluşturmuştur. Camiyi İnebolu’ya yapması söylenir. İnebolu Belediye Başkanı Rahmetli Fikret İşeri’dir. İnebolu girişinde soğuk hava deposu önünde iki yolun birleştiği köşedeki belediye arazisi tahsis edilir. Plan proje yapılır. Arsa çok büyük olmamasına rağmen kubbeli bir cami de buraya yapılır. Para istanbul’dan gelir. İşlerin takibini iki hayırsever üstlenir. Ahmet Fakazlı ve Ali Göncüoğlu. Dışarıdan bağış kabul edilmez. Şerafettin Işık camiyi tek başına yaptırır. 1994 sonu yılbaşında  İstanbul’dan gelen misafirlerin katılımı ve İnebolu Müftüsü Sinan Cihan’ın dualarıyla ibadete açılır.

                                                     MÜFTÜ AHMET HAMDİ CAMİ

                2000  yılından sonra şube yanına yapılan toplu konutlar bu mahalleyi de genişletmiş ve cami ihtiyacı dillendirilmeye başlamıştı. Bir zamanlar Almanya’da çalışıp yurda dönüş yapan Akif Şivetoğlu cami yapmak ister. Şubenin hemen karşısında yolun alt tarafında bir arsa bulunur. Akif efendi ilk hamleyi yapar. Arsa sahibine bir daire verir arsanın tapusunun yarısını alır. 2004 sonrası Belediye Meclisinden çıkan karar ile imar izni alınır. Hatta Belediye Meclis üyelerinin tamamı aralarında para toplayarak ruhsat harcını yatırırlar. Vatandaşlarında katkısıyla cami tamamlanır. 2007 yılında ibadete açılır. İnebolu Müftülüğü tarafından Müftü Ahmet Hamdi Efendi adı verilir.

                Ahmet Hamdi Efendi İstiklal Harbi zamanında 1920'li yıllarda İnebolu müftüsüdür. Kuvayı Milliye'ye destek verir. Ankara hükümetini destekler. Camilerde vaazlar verir. Katkı sağlar. Unutulmaması için ismi camiye verilmiştir.

Yerel Tarih Araştırmacısı

Diş Hekimi

Mustafa Sıtkı FAKAZLI



  |  Bu haber 7848 defa okunmuştur.

Facebook  Twitter  Google  StubmleUpon 

İNEBOLU  KATEGORİSİNDEN HABERLER

KAZANAN İNEBOLU OLUYOR!

KAZANAN İNEBOLU OLUYOR! İnebolu Kaymakamı Ahmet Vezir Baycar istiyor, arzuluyor, çalışıyor, çabalıyor ve kurumları harekete geçiriyor...

TURİZM KENTİ İNEBOLU

TURİZM KENTİ İNEBOLU Başlığı okuyan her bireyin aklından geçeni ya da neler söyleyeceğini kestirmek çok da zor olmasa gerek.

İNEBOLU ORMAN İŞLETMESİ GİDİLMEDİK YER, BAKILMADIK ORMAN BIRAKMAYACAK

İNEBOLU ORMAN İŞLETMESİ GİDİLMEDİK YER, BAKILMADIK ORMAN BIRAKMAYACAK Geçen yılı yatırım ve bakım çalışmalarında hedeflerinin üzerinde tamamlayan İnebolu Orman İşletmesi 2024 yılına da ...

İNEBOLU'DA 100 BİN FİDE DAĞITILDI

İNEBOLU'DA 100 BİN FİDE DAĞITILDI İnebolu’yu seracılığın merkezi haline getirmek için proje üstüne proje hazırlayan Kaymakam Ahmet Vezir Baycar, Tarı...

YİRMİ ATLIK YEM BİR ATA VERİLİRSE NE OLUR?

YİRMİ ATLIK YEM BİR ATA VERİLİRSE NE OLUR? Hoca Efendi'yi, köyün birine vaaz vermesi için çağırırlar.

ANNESİZ İLK BAYRAM!

ANNESİZ İLK BAYRAM! Mübarek Ramazan ayını beraber karşıladık...

3'ÜNCÜ ENGİN UZUNER DÖNEMİ RESMEN BAŞLADI

3'ÜNCÜ ENGİN UZUNER DÖNEMİ RESMEN BAŞLADI 31 Mart 2024 Pazar günü yapılan Mahalli İdareler seçimlerinde MHP’den İnebolu Belediye Başkanı seçilen Engin Uzun...

İNEBOLULULAR İFTARDA BULUŞTU

İNEBOLULULAR İFTARDA BULUŞTU İstanbul'da ikamet eden İnebolulu hemşehrilerimiz, düzenlenen iftar programında bir araya geldi.

İNEBOLU'DA İSMİ UNUTULMAYAN HAFIZLAR...

İNEBOLU'DA İSMİ UNUTULMAYAN HAFIZLAR... 25 Mart Pazartesi günü Canım Annemi, tam bir hafta sonra ise Kızkardeşimin eşini Ahirete uğurlamanın üzüntüsü içeri...

Basın İlan Kurumu


ANKET

Siteyi Nasıl Buldunuz?




Tüm Anketler

Tüm videolar

  HIRSIZLIK ANI KAMERAYA TAKILDI
 

HIRSIZLIK ANI KAMERA

İzlenme:125686

   
  Mustafa Gökhan Gülşen ile röportaj
 

Mustafa Gökhan Gülşe

İzlenme:111228

   
  İnebolu Pazarı
 

İnebolu Pazarı

İzlenme:130214

   
  İnebolu Tanıtım
 

İnebolu Tanıtım

İzlenme:116430

   

HAVA DURUMU

Yazar Girişi| Mail | Reklam ver

inebolugündem İnebolu Gündem Gazetesi
Tüm hakları saklıdır. Yayınlanan içerikler izinsiz kullanılamaz.
- Altyapı: MyDesign