İnebolu Gündem Gazetesi
İNEBOLU KASTAMONU İLÇELER
İNEBOLU'NUN GELİŞİMİ İÇİN 3 'T' TARIM-TURİZM-TİCARETTarih 26 Haziran 2018, 17:20 Editör: Editör

İNEBOLU'NUN GELİŞİMİ İÇİN 3 'T' TARIM-TURİZM-TİCARET

Yıl 1982 Eylül ayı…

14 yaşımda, Çankırı Ziraat Okulunun sınavını kazanarak başlayan tarım eğitimi serüvenim, 1986 yılı Haziran ayına kadar acı-tatlı hatıralarla dolu dolu geçmişti…

Yaşımın küçük oluşu, aile hasreti ve gurbet çilesini bir kenara bırakırsak, tamamen yabancı olduğum ziraat konusunu hem kitaptan öğreniyor hem de uygulamalı olarak bazen tarlada-bahçede, bazen tavuk çiftliği ya da mandırada verilen eğitimle hayata hazırlanıyorduk.

Okulumuzda, öğrencilerin en üst düzeyde meslek sahibi olmalarını sağlamak adına hem okul hem de bir tarım işletmesi statüsünde eğitim veriliyordu.

Hocalarımız derslerde sık sık “Türkiye dünyada kendi kendine yetebilen 7 ülkeden birisidir” diyerek ülkemizin “TARIM ÜLKESİ” hatta Konya ilimizin de “TAHIL AMBARI” olduğunu gururla dile getiriyorlardı.

Geçmişte İnebolu da Türkiye'nin en önemli elma üretim merkezlerinden biriydi. Bunun yanında yumurtanın da en önemli ihraç kapılarındandı. İnebolu Limanına yanaşan gemilerle her yıl binlerce ton elma, milyonlarca yumurta çeşitli ülkelere ihraç edilirdi. Bu iki ürün sadece İnebolu'nun değil, çevremizdeki ilçelerin de en önemli gelir kaynaklarındandı.

Elma ve yumurtanın ihracatın yanında iç piyasada da büyük bir yeri vardı. İhracata ilişkin rakamları elimizdeki kaynaklardan öğreniyoruz.

Sadece elma ve yumurta mı, İnebolu'da buğday başta olmak üzere diğer tarım ürünleri, lezzetli sebzeleri de bol miktarda üretiliyordu. O yıllarda teknoloji olmasa da her köyümüzde hemen hemen her evin bahçesinde harman yerlerinde harman koşulurdu.

Maalesef bütün bunlar artık mazide kaldı. Türkiye'deki gelişimin gerisinde kalan bölgemizde göç başlayınca, tarlalar bir bir orman oldu. Meyve ağaçları kurudu ve sobalarda odun oldu.

Eski fotoğraflara baktığımızda dağların tepelerin ekilip biçilen tarla ve bahçelerle kaplı olduğunu görüyoruz. Aynı dağların tepelerin şimdiki görüntüsü balta girmemiş ormanlardan farksız durumda.

Bölgemizin belki 60-70 yıldır değişmeyen kaderi olan göç her alanda olduğu gibi tarımda da olumsuz etkisini acı bir şekilde bize gösteriyor.

Bu duruma ne zaman dur denilir bilemeyiz ama bildiğimiz bir şey var ki; İnebolu eskiden olduğu gibi hala coğrafi konumu ve iklim göstergeleri bakımından çok çeşitli tarım ürünleri yetiştirmeye müsait bir toprak yapısına sahiptir.

Son yıllarda bölgemizde üretilen organik ürünlerin İnebolu Pazarı adı altında özellikle İstanbul’da piyasa oluşturması ve pazar elde etmesi değerlendirilmelidir.

Üretimin daha profesyonel ve bilinçli yapılması durumunda İstanbul’a yapılan sevkiyat haftada 1’den, haftada 3 ya da 4’e çıkarılmalıdır.

İnebolu Pazarına gelen ürünlerin fiyat dengesini oluşturmak ve üreticilerin hakkını savunmak üzere ticaret borsası kurulmalıdır.

Yazımın başlığında İnebolu'nun gelişimi için saydığım 3 'T'nin bir diğeri olan turizm için de birkaç söz söylemek gerekirse, turizm sezonu 2-3 ayla sınırlı olan ilçemizde turizm yatırımlarına hız verilerek tesisleşmede ve yatak kapasitesinde kaliteyi ön planda tutarak artış öngörülmelidir.

İnebolu-Kastamonu yolunun bitmesiyle Ankara'dan İnebolu'ya turistik akın yaşanacağını tahmin etmek çok zor değil. Yol tamamlanıncaya kadar turizme dönük planlamalar yapılarak hayata geçirilmesi için vakit kaybetmeden ilk adımlar atılmalıdır.

İnebolu’nun gelişmesi için TARIM-TURİZM-TİCARET ön plana çıkartılmalı, ilgili kurumlarca masaya yatırılmalı ve acil olarak halk bilinçlendirilmelidir.



  |  Bu haber 5972 defa okunmuştur.

Facebook  Twitter  Google  StubmleUpon 

İNEBOLU  KATEGORİSİNDEN HABERLER

KAYIP DENİZCİLERDEN 1 YILDIR HABER YOK

KAYIP DENİZCİLERDEN 1 YILDIR HABER YOK Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde 19 Kasım 2023 günü fırtına nedeniyle batan Türk bayraklı yük gemisi Kafkametler’in ar...

ANLAYIŞ DA BİR YERE KADAR!

ANLAYIŞ DA BİR YERE KADAR! Dün sinirliydin anladık...

GEÇMİŞLE YAŞAMAK KARIN DOYURMUYOR!

GEÇMİŞLE YAŞAMAK KARIN DOYURMUYOR! Yıl iki bin yirmi dört kasım ayı,

TÜGVA KİTAP KURDU YARIŞMASINA BAŞVURULAR BAŞLADI

TÜGVA KİTAP KURDU YARIŞMASINA BAŞVURULAR BAŞLADI Millî Eğitim Bakanlığı ile Türkiye Gençlik Vakfı(TÜGVA) arasında işbirliğinde düzenlenen, ortaokul düzeyi 5,6,7 ve ...

SON ŞAHİTLERDEN RECEP UYSAL

SON ŞAHİTLERDEN RECEP UYSAL O yıllarda İman-Kur'an hizmetinin önemli merkezlerinden biri İnebolu,

İNEBOLU'DA 5 BİN FİDAN TOPRAKLA BULUŞTU

İNEBOLU'DA 5 BİN FİDAN TOPRAKLA BULUŞTU 11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü kapsamında 5 bin fidan toprakla buluştu.

SAYGI, SEVGİ VE ÖZLEMLE

SAYGI, SEVGİ VE ÖZLEMLE Takvimler bugün yüreklerimizi burkan bir tarihi gösteriyor.

KISSADAN HİSSE!

KISSADAN HİSSE! Şu sosyal medya;

"İNEBOLU VE O MÜHİMMATLAR OLMASA BUGÜN BİZ YOKTUK"

Ceyda Karan’la Eksen programına konuk olan Emekli Tümamiral Cem Gürdeniz, Türk-Sovyet ilişkilerini ve günümüzdeki e...

Basın İlan Kurumu


ANKET

Siteyi Nasıl Buldunuz?




Tüm Anketler

Tüm videolar

  HIRSIZLIK ANI KAMERAYA TAKILDI
 

HIRSIZLIK ANI KAMERA

İzlenme:126950

   
  Mustafa Gökhan Gülşen ile röportaj
 

Mustafa Gökhan Gülşe

İzlenme:112360

   
  İnebolu Pazarı
 

İnebolu Pazarı

İzlenme:131920

   
  İnebolu Tanıtım
 

İnebolu Tanıtım

İzlenme:117728

   

HAVA DURUMU

Yazar Girişi| Mail | Reklam ver

inebolugündem İnebolu Gündem Gazetesi
Tüm hakları saklıdır. Yayınlanan içerikler izinsiz kullanılamaz.
- Altyapı: MyDesign