Yerel basın denince,belirli bir yörede yayınlanan gazete ve benzeri yayın organları aklımıza gelir.
Başka bir deyişle, bulundukları yöre ile sınırlı olarak faaliyette bulunan, sadece yöre halkının hedef kitlesini oluşturduğu ve sınırlı sayıda okuru bulunan basın kuruluşları yerel basın olarak nitelendirilir.
Yerel basını ulusal basından ayıran en önemli özellik, bulunduğu yörenin haberlerini o bölgenin insanlarına ulaştırması olarak bilinir.
Yerel basının ulvi görevlerinden biri ise yöreyi ilgilendiren her konuda kamuoyu oluşturmaktır.
İnebolu'lu olup, çeşitli sebeplerle İstanbul 'da yada yurdun dört bir yanında veya yurtdışında yaşamını sürdüren insanlar için yerel basın yöresel lezzet konumundadır.
Günümüzde teknoloji imkanları ile anında her şeyden haberdar olunsada gazetenin yeri ve önemi farklıdır. Gurbette yaşayanlar hasretle mektup bekler gibi yerel gazetelerin yolunu gözler.
İnebolu basını da bu konuda epey yol katetmiş, uzun yıllardır İnebolu dışındaki abonelerine posta yoluyla haftalık çıkan her gazeteyi ulaştırmıştır.
Bildiğimiz kadarıyla uzun zamandır İnebolu 'da yerel basın hizmetinin varlığından haberdar olsakta, tam olarak hangi yıllarda hangi gazetenin yayınlandığını bilmediğimizi düşünerek araştırıp öğrenme ve okuyucularımla paylaşma ihtiyacı hissettim.
İnebolu'da 1925 yılında Hayrettin bey tarafından kurulan ilk özel matbaa "Hayrettin matbaasıdır".Güzel İnebolu ve Seyyah adındaki gazetelerin bir süre basıldığı bu matbaada bazı kitap ve broşürlerde basılmışsada, sahibi Hayrettin bey tarafından önce Kastamonu'ya, daha sonrada Bartın 'a taşınmıştır.
Kastamonu'daki tek ilçe gazetesi olan "Güzel İnebolu gazetesi " 12 Eylül 1925 tarihinde Mustafa Nuri'nin çabalarıyla ve başyazarlığıyla çıkarılmıştır. Başlangıçta haftada iki defa yayınlanan gazete, daha sonra haftada bir yayınlanmıştır. Dört sayfadan oluşan Güzel İnebolu gazetesinin idarehanesi Türk Ocağı binasıdır. 1928 yılında el değiştiren ve 1928-1929 yıllarında bir süre Kastamonu'daki vilayet matbaasında basılan Güzel İnebolu gazetesinin yeni sahibi Musa Kazım gazeteyi 1931 yılına kadar çıkarmıştır.
Yayın hayatını 1930-1931 yılları arasında bir yıl kadar sürdüren İnebolu'nun ikinci gazetesi "Seyyah" adıyla çıkar, gazetenin sahibide Mustafa Hilmi 'dir.
Hayrettin matbaasının kapanmasının ardından 20 yıl boyunca İnebolu'da gazete çıkarılmamıştır.
1951 yılında Nejat Karadeniz "İnebolu gazetesi "isimli gazeteyi çıkarmaya başlamış; bir süre sonra Nahit Altıparmakoğlu'na devredilen gazete bir yıl sonra kapanmıştır.
14 Şubat 1953'te Avukat Necati Erdem ve altı arkadaşının bir araya gelerek "Hakikat gazetesi " adıyla haftalık olarak çıkarmaya başladıkları gazete, sahipleri arasında çıkan anlaşmazlık nedeniyle 25 Temmuz 1953 tarihinde yayınlanan 22. sayıdan sonra bir daha çıkmamıştır.
İnebolu'nun uzun ömürlü gazetelerinden ilki olan "Hakkın sesi gazetesi" Reşat Çapan ve onbir arkadaşı ile birlikte 4 Ağustos 1953 tarihinden 4 Kasım 1972 tarihine kadar yayın hayatını sürdürmüştür.
Hulusi Demircioğlu'nun ilk sayısını 21 Haziran 1955 tarihinde çıkardığı "İnebolu Hizmet gazetesi " haftada bir salı günleri yayınlanmaktaydı. 11 ayda sadece 23 sayı çıkarılabilen gazete 30 Haziran 1956 tarihinde kapanmıştır. Son sayısında "KAPATIYORUZ " başlığıyla "İnebolu'da matbaa bulunmaması sebebiyle çeşitli zorluklar ve aksamaların yaşandığı ve şahsi işlerin yoğunluğunun gazete çıkarmayı sekteye uğrattığı "belirtilmiştir.
"İnebolu Gazetesi " adıyla Recep Kırksekizoğlu tarafından 1967 yılında yayın hayatına başlayan gazete, 3 yıl sonra el değiştirerek yeni sahibi Aziz Kırksekizoğlu'na devredilmiştir. Haftalık olarak perşembe günleri çıkan gazete, sahibi Aziz Kırksekizoğlu'nun 1980 yılında vefatına kadar devam etmiştir.Gazetede sahibi Aziz Kırksekizoğlu ve mesul müdürü Sedat Altınöz yazı yazmaktaydılar.
Günümüzde hâlâ yayın hayatını sürdüren "Yeni İnebolu gazetesi "1982 yılında Mehmet Fethi Yıldırım, Toker Ormanlı ve Muharrem Şahan tarafından kurulmuştur. Toker Ormanlı ve Muharrem Şahan, gazetedeki haklarını 2 yıl sonra emekli öğretmen Mehmet Fethi Yıldırım'a devretmiş ve Mehmet Fethi Yıldırım 1993 yılında vefatına kadar gazeteyi düzenli olarak çıkarmıştır.
Mehmet Fethi Yıldırım'ın 1993 yılında vefatından sonra oğlu Kadir Yıldırım gazeteyi aralıksız olarak çıkarmayı sürdürmüştür. İlk sayısı 1 Şubat 1982 yılında yayınlanan Yeni İnebolu Gazetesi uzun yıllar elle dizgi yapılarak tipo makinede basılmış, 2002 yılında elle dizgi ve tipo baskı tekniği terk edilerek kendi ofset baskı tesisine kavuşmuştur. Hali hazırda gazete bilgisayarda dizildikten sonra ofset baskı yapılmaktadır. Genel olarak 8 sayfa olarak yayınlanan gazetenin sayfa sayısı bayram ve diğer özel günlerde 12'ye çıkmaktadır.
İnebolu ve Kastamonu ilçelerinde aralıksız en uzun ömürlü gazete ünvanını kazanan ve halen yayın hayatını sürdüren Yeni İnebolu Gazetesi ülkemizdeki önemli yerel gazetelerden biri olup İnebolu ile gurbetteki İnebolulular ve İnebolu'yu sevenler arasında adeta bir köprü vazifesi yapmaktadır.
İnebolu'da yine Kadir Yıldırım tarafından 2007 yılında kurulan "İnebolu Haber Ekspres" Gazetesi 2011 yılına kadar yayın hayatını sürdürmüştür. 2011 yılında ise İnebolu Gündem Gazetesi'ni çıkarmaya başlayan Kadir Yıldırım bu gazeteyi de 2016 yılına kadar yayınlamıştır.
Celasin Kan'ın sahibi olduğu İnebolu Simge Gazetesi 8 Ekim 2001 tarihinde yayın hayatına başlamış, fakat uzun ömürlü olmamış, 28 sayı yayınlandıktan sonra yayınını durdurmuştur.Yine Celasin Kan tarafından 22 Ocak 2008'de çıkarılmaya başlanan "9 Haziran" adlı gazete de 28 sayı sonra yayınlarına son vermiştir.
Hali hazırda İnebolu'da Yeni İnebolu Gazetesi ve İnebolu Postası yayın hayatına devam etmektedir.
1925 yılından günümüze kadar İnebolu'da basın tarihini yansıtmaya çalıştım.
Benim köşe yazarlığı yapmakla şeref duyduğum 37 yıllık maziye sahip Yeni İnebolu Gazetesi, bugüne kadar meşakkatli birçok süreçten geçti.
Tam 20 yıl boyunca kurşun hurufatlarla sayfalarındaki her harfi tek tek elle dizilerek bu gazete yaşatıldı. 17 yıldır da ofset baskıyla yayın hayatını sürdürüyor.
Sayfalarındaki tüm yazılar kurşun harfler tek tek elle dizilerek 20 yıl yayınlanıp şimdi yayınını sürdüren Kastamonu'daki tek gazete olan Yeni İnebolu Gazetesi'nin sahibi Kadir Yıldırım'ı ve tüm emeği geçenleri kutluyorum.
1925 yılından bugüne kadar İnebolu'da basın sektöründe hizmet veren ve şimdi aramızda olmayanları da rahmet ve şükranla anıyorum.