İnebolu'nun arkeolojik sit alanı içerisindeki Abeş Tepe'de belediyenin yol çalışması sırasında ortaya çıktığı belirtilen kafatası ve iskelet parçaları çalıların arasında istiflenmiş olarak bulundu.
Çalıların arasına kimler tarafından yerleştirildiği bilinmeyen iskelet ve kafatası fotoğraflarını Diş Hekimi ve Yerel Tarih Araştırmacısı Mustafa Fakazlı'ya incelettik.
Çocuk başını andıran kafatasının çene kısmında bulunan dişleri fotoğraflardan inceleyen Fakazlı, "Kafatası oldukça küçük ve bir çocuk başı kadar. Ancak çeneye ve üzerindeki dişlere baktığımızda bu kafatası ve iskeletlerin 50 yaşlarında ve kısa boylu bir insana ait olduğunu tahmin ediyorum. İnebolu'nun tarihini aydınlatmak açısından bilimsel olarak incelenmeye muhtaç olduğunu, İnebolu'ya tarihte gelenlerin nereden geldikleri, kimler oldukları gibi konuların aydınlatılmasında katkısı olabilir" dedi.
Abeş Tepe'ye bayrak direği dikildiği zaman Kastamonu Müzesi'nden arkeologların da bölgeye geldiğini belirten Fakazlı, "Arkeologlar Abeş Tepesindeki yükseltinin bir toprak yığılarak oluşturulmuş Tümülüs mezar olabileceğini söylemişlerdi. Tümülüs mezarlarda şehrin en zenginleri, önde gelen kişileri gömülü olduğu belirtiliyor" diye konuştu.