İnebolu Gündem Gazetesi
İNEBOLU KASTAMONU İLÇELER
BATIK İNEBOLU VAPURU 84 YIL SONRA BULUNDUTarih 24 Mayıs 2019, 10:12 Editör: Editör

BATIK İNEBOLU VAPURU 84 YIL SONRA BULUNDU

İzmir’de sürdürülen yüzülebilir körfez çalışmaları sırasında, o günlerde tüm Türkiye’yi yasa boğan deniz facialarından birinin yaşandığı İnebolu gemisinin batığı bulundu.

Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü’nden Prof. Dr. Muhammet Duman ve bilim ekibi, yüksek çözünürlüklü sonar ve hassas sismik sistemler ile 42 metre derinlikte yatan İnebolu’yu görüntüledi.

Türk denizciliğinin en acı deniz kazalarından biri olarak tarihe geçen S/S İnebolu, genç Türkiye Cumhuriyeti’nin yolcu ve yük vapuruydu. 

122 kişi kurtarıldı

103 yolcu ve 38 mürettebat ile birlikte Mersin-İzmir-İstanbul seferini yaptığı 11 Kasım 1935 gecesi Urla ile Kilizman arasında fırtınaya yakalanan gemi, su alarak batmıştı. AntalyaLimanı’ndan kalktığından beri yaşadığı denge sorunu yüzünden batarak sulara gömülen gemiden 122 kişi kurtarılırken, 2’si mürettebat 19 kişi hayatını kaybetmişti. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin sürdürdüğü yüzülebilir körfez çalışmaları sırasında denizin derinliklerinde araştırma yapan bilim insanları, 84 yıl sonra bu önemli tarihi gerçeği ortaya çıkaran bir keşfe imza attılar.

Çalışmalara, kılavuz kaptan Uluç Hanhan da katkı sağladı. Çalışmalar bir araya getirilince batığın İnebolu’ya ait olduğu ortaya çıktı. Keşfin cumhuriyet tarihi denizciliği için çok önemli olduğunu ve elde edilecek verilerin o günlere ışık tutacağını söyleyen Prof. Dr. Muhammet Duman, “Tamamen sonar ve sismik verilerine dayalı olarak yapılmış bu tahminin, görsel açıdan da kanıtlanması gerekmekte. Umarım bu keşif deniz bilimlerinin geleceği için yeni adımlar atılmasına sebep olur. Derin su dalgıçlarının görüntülemesiyle İnebolu gemisinin tarihi aydınlanacak” dedi. 

Kaptan Uluç Hanhan ise, genç Türkiye Cumhuriyeti’nin o yıllarda oldukça kısıtlı olanaklarıyla satın aldığı İnebolu gemisinin yıllar sonra keşfinin tarihsel değerlerimize sahip çıkmak adına önemli olduğunu belirtti.

‘İnebolu’nun adı verilmeli’

Kastamonu’nun İnebolu ilçesinde yaşayan yerel tarih araştırmacısı Mustafa Fakazlı, İnebolu’nun adının bir gemiye verilmesini istedi. Fakazlı, “Kuvayımilliye tarihinde vazgeçilmez yeri olan ilçemizin adını taşıyan geminin denizin altında bulunması bizi mutlu etti. İnebolu isminin bundan sonra başka gemilere verilmesini çok isteriz. Çünkü ilçemizde her evden bir deniz şehidi çıkmıştır” dedi. (Milliyet)



  |  Bu haber 10172 defa okunmuştur.

Facebook  Twitter  Google  StubmleUpon 

İNEBOLU  KATEGORİSİNDEN HABERLER

TURİZM KENTİ İNEBOLU

TURİZM KENTİ İNEBOLU Başlığı okuyan her bireyin aklından geçeni ya da neler söyleyeceğini kestirmek çok da zor olmasa gerek.

İNEBOLU ORMAN İŞLETMESİ GİDİLMEDİK YER, BAKILMADIK ORMAN BIRAKMAYACAK

İNEBOLU ORMAN İŞLETMESİ GİDİLMEDİK YER, BAKILMADIK ORMAN BIRAKMAYACAK Geçen yılı yatırım ve bakım çalışmalarında hedeflerinin üzerinde tamamlayan İnebolu Orman İşletmesi 2024 yılına da ...

İNEBOLU'DA 100 BİN FİDE DAĞITILDI

İNEBOLU'DA 100 BİN FİDE DAĞITILDI İnebolu’yu seracılığın merkezi haline getirmek için proje üstüne proje hazırlayan Kaymakam Ahmet Vezir Baycar, Tarı...

YİRMİ ATLIK YEM BİR ATA VERİLİRSE NE OLUR?

YİRMİ ATLIK YEM BİR ATA VERİLİRSE NE OLUR? Hoca Efendi'yi, köyün birine vaaz vermesi için çağırırlar.

ANNESİZ İLK BAYRAM!

ANNESİZ İLK BAYRAM! Mübarek Ramazan ayını beraber karşıladık...

3'ÜNCÜ ENGİN UZUNER DÖNEMİ RESMEN BAŞLADI

3'ÜNCÜ ENGİN UZUNER DÖNEMİ RESMEN BAŞLADI 31 Mart 2024 Pazar günü yapılan Mahalli İdareler seçimlerinde MHP’den İnebolu Belediye Başkanı seçilen Engin Uzun...

İNEBOLULULAR İFTARDA BULUŞTU

İNEBOLULULAR İFTARDA BULUŞTU İstanbul'da ikamet eden İnebolulu hemşehrilerimiz, düzenlenen iftar programında bir araya geldi.

İNEBOLU'DA İSMİ UNUTULMAYAN HAFIZLAR...

İNEBOLU'DA İSMİ UNUTULMAYAN HAFIZLAR... 25 Mart Pazartesi günü Canım Annemi, tam bir hafta sonra ise Kızkardeşimin eşini Ahirete uğurlamanın üzüntüsü içeri...

TURİZM İÇİN, ÇEVRE İÇİN, KALKINMAK İÇİN HEYAMOLA DEDİK

TURİZM İÇİN, ÇEVRE İÇİN, KALKINMAK İÇİN HEYAMOLA DEDİK İnebolu'da turizm derneği vardı bir zamanlar!

Basın İlan Kurumu


ANKET

Siteyi Nasıl Buldunuz?




Tüm Anketler

Tüm videolar

  HIRSIZLIK ANI KAMERAYA TAKILDI
 

HIRSIZLIK ANI KAMERA

İzlenme:125668

   
  Mustafa Gökhan Gülşen ile röportaj
 

Mustafa Gökhan Gülşe

İzlenme:111218

   
  İnebolu Pazarı
 

İnebolu Pazarı

İzlenme:130192

   
  İnebolu Tanıtım
 

İnebolu Tanıtım

İzlenme:116420

   

HAVA DURUMU

Yazar Girişi| Mail | Reklam ver

inebolugündem İnebolu Gündem Gazetesi
Tüm hakları saklıdır. Yayınlanan içerikler izinsiz kullanılamaz.
- Altyapı: MyDesign