AK Parti Kastamonu Milletvekili Mustafa Gökhan Gülşen, Kastamonu'da sanayinin gelişmesinin ve göçün yavaşlamasının, İnebolu Limanı'nın büyütülmesiyle mümkün olduğu söyledi.
Hafta sonunda İnebolu'ya ziyaret gerçekleştiren Gülşen, AK Parti ilçe teşkilatını ziyareti sırasında gazetemize açıklamalarda bulundu.
İnebolu Limanı'nın büyütülmesinin Kastamonu'nun kurtuluşu olduğunu vurgulayan Gülşen, "Her zaman söylüyorum. İnebolu Limanı, Kastamonu'nun dünyaya açılan kapısıdır. Burası en az havaalanı ve Ilgaz tüneli kadar Kastamonu için önemlidir" dedi.
Kastamonu'da göçün yavaşlatılmasına İnebolu Limanı'nın çok büyük katkısı olacağını ifade eden Gülşen, "Kastamonu'nun tümünde sanayinin gelişmesi, ancak İnebolu Limanı'nın kapasitesinin yükseltilmesiyle mümkündür. İnebolu Limanı bugün çalışan bir liman. Gemilerin gelip yükleme ve boşaltma yapabildiği bir liman. Ancak daha büyük kapasiteye ulaşmalı ki, sanayiciler için cazip bir liman haline gelsin" diye konuştu.
FİLYOS LİMANI GÖLGELİYOR
Yıllık 25 milyon ton kapasitesine sahip olacak Zonguldak Filyos Limanı'nın İnebolu Limanı'nı engellediğine dikkat çeken Gülşen şunları söyledi:
"Önümüzde bazı engeller var. En büyük engel de Filyos limanının Karadeniz'de esas üs olarak seçilmiş bir liman olması. Biz İnebolu Limanı'na istediğimiz büyütmenin yapılabilmesi için gayret göstereceğiz. Bunu da hep birlikte yapacağız. Sadece İnebolu'nun değil, bütün Kastamonu'nun dinamiklerinin uğraşması gereken bir konu. Burası sadece belli bir kesime hitap edecek bir liman değil. Kastamonu'nun her tarafına her sektörüne, her ilçesine hizmet edebilecek çok çok büyük, çok çok önemli ve devasa bir proje."
"ZENGİN MADENLERİMİZ VAR"
Kastamonu'da çok ciddi maden varlığı bulunduğunu ifade eden Gülşen konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Milletvekili seçildikten sonra Kastamonu madenlerinin gün yüzüne çıkartılması ve işlenmesi konusunda özel bir çalışma başlattım. Bakır madeni zenginliğimiz, artık Türkiye'nin her tarafında kabul edilmiş, Enerji Bakanlığımız ve MTA tarafından da kabul edilmiş bir gerçek. Bunun dışında mermer ve diğer metalik madenlerde çok çok güçlüyüz. MTA yaptığı araştırmada ilimizde yeni bakır madeni yatakları buldu. Bunun çalışmaları devam ediyor. Ama bizim bu konuda önümüzü kesen hep nakliye konusu oldu. Nakliyenin en ucuz yöntemi muhakkak deniz nakliyesi. Biz İnebolu Limanı'nı istediğimiz boyutlara getirmek imkanına kavuşursak ben Kastamonu'nun önünün her manada çok açık olduğunu düşünüyorum. Sadece Karadeniz'de kıyısı olan ülkelerle değil tüm dünyaya buradan her şeyi alıp satma imkanımız var. Kastamonu'nun potansiyelini en güzel bir şekilde değerlendirebilmemiz için İnebolu Limanı bizim olmazsa olmaz şartımız. Buna çok emek vereceğiz hep beraber. Ama dediğim gibi çok kolay bir mesele değil. Filyos Limanı devletin çok daha önceden planladığı bir proje. Orası yılda 25 milyon ton kapasiteli bir liman olacak. Bununla ilgili ben çok görüşme yaptım. Kolay bir şey değil ama var gücümüzle bunun olabilmesi için gayret göstereceğiz."
"LİMANI ÖZELLEŞTİRMEK KOLAY BİR İŞ DEĞİL"
Cengiz İnşaat'ın İnebolu Limanı'na talip olması ile ilgili de konuşan Gülşen şunları söyledi:
"Limanı özel sektörün çalıştırması bizim için dezavantaj değil. Önemli olan limana 30 bin ton kapasiteli gemilerin girebilmesi. Ama bu kişinin kendi isteğine bağlı değil. Ulaştırma Bakanlığı izin vermeden böyle bir şey yapılamıyor. Ulaştırma Bakanlığı da Filyos'u planlandığı için buna ben zer çok talep var. Özel şirketler limanları büyütmek veya kendileri kullanabilir hale getirmek için bir çok talep olduğu söylendi. Bakanlık, Filyos'taki planlamanın aksamaması için bu tür şeylere izin vermiyor. Özel bir gayret göstereceğiz. Çok çok uğraşmak gerekiyor. Mesela Karabük Demir Çelik fabrikası, bir liman için çok önceden müracaat etmiş ama Kardemir'e izin verilmemişti. Eğer biz bu işi başarabilirsek Kastamonu için çok büyük bir ufuk kazanmış olacağız. Ama tekrar tekrar söylüyorum. Bu çok kolay bir şey değil. İnşallah başarırız.
"30 BİN TONLUK GEMİ GİRECEK"
Limanın işletmesini Cengiz İnşaat yapmak istiyor. Cengiz İnşaat bir proje sunacak Ulaştırma Bakanlığına. Bu projeyi gerçekleştirmek kaydıyla buranın işletmeciliği Cengiz İnşaat'a verilecek. Şu an İnebolu Limanı'na 4 bin tona kadar gemi girebiliyor. Ama çok uzun yola giden gemilerin 20 bin tonun üzerinde olması gerekiyor. Bu gemiler de şu anda İnebolu Limanı'na giremiyor. Şimdi Cengiz İnşaat, 30 bin tona kadar gemilerin İnebolu Limanı'na girebileceği bir proje sunacak. Yıllık 5 milyon ton kapasite olacak. Bunu özel sektörün veya başkasının yapması bizim için çok önemli değil. Önemli olan limanın bu kapasiteye ulaşmasıdır. O zaman İnebolu'yu biz sınırlarına sığdıramayız. Böyle bir şeyi başarabilirsek hem Kastamonu, hem ilçeler için olağanüstü bir potansiyel olur."
DERE ISLAHI
İnebolu'da yapılan diğer çalışmalara da değinen Gülşen, "Dere ıslah çalışması başladı. Dere ıslahı bizim Devlet Su İşleri Bölge Müdürlüğümüz aracılığıyla yaptığımız bir çalışmadır. İnebolu'nun mevcut deresi senelerdir ne yazık ki İnebolu gibi bir ilçemize yakışmayan bir görünüm arz ediyordu. Bu dönemde dere ıslahı yapılması için çalışma başlattık. Bu hükümetimizin sağladığı kaynaklarla DSİ tarafından yapılmaktadır. Bu da bizim iktidarımıza nasip oldu. Hastaneyle ilgili çalışmamız var. Gümrüğü açtık. Bunları tamamlamamız lazım" dedi.
TOKİ KONUT YAPMAYA HAZIR AMA...
İnebolu'nun TOKİ ile ilgili beklentisi olduğunu söyleyen Gülşen, "Arsa problemini çözemediğimiz için TOKİ konusunu halledemedik. Arsa problemini çözdüğümüz anda TOKİ buraya konut yapmaya hazır" ifadesini kullandı.
Milletvekili Mustafa Gökhan Gülşen'in İnebolu ziyaretine, AK Parti İl Başkanı Av. Metin Çelik ve AK Parti Kastamonu Merkez İlçe Başkanı Av. Feridun Öztürk eşlik etti.
GÜLŞEN'DEN ÖZDEMİR'E ZİYARET
AK Parti Kastamonu Milletvekili Mustafa Gökhan Gülşen, İnebolu ziyareti sırasında partinin İnebolu'daki kurucu ilçe başkanı Mustafa Özdemir'i unutmadı.
Gülşen, Özdemir'i sahibi olduğu fırında ziyaret etti. Hasret gideren ikili daha sonra parti teşkilatındaki toplantıda da bir araya geldi.