Anasayfa » İNEBOLU
06 Mart 2020, 17:31 Editör:
İNEBOLU'NUN ÜRETEN KADINLARI
Geçtiğimiz günlerde 8-9 kadın işyerime yemek yemeye geldi.
O gün "birlikte Palmiye'de kesikli pide yiyelim" diye anlaşmışlar.
Bazen köşe yazımın konusu ayağıma geliyor.
8 Mart Dünya Kadınlar günü gibi önemli bir tarih yaklaşırken, İnebolu'nun üreten kadınları hakkında yazarak bu önemli günü karşılamanın doğru olacağı fikri oluşuyor o anda kafamda.
İnebolu küçük yer...
Hepimiz birbirimizi tanıyor, kimin neyle meşgul olduğunu az çok biliyoruz.
Belediye binasının alt katında kendilerine gösterilen yerde kilim dokuyan, üretime dahil olan, ev ekonomisine katkı sunan, en önemlisi evde oturmayarak mutluluğu üretmekte bulan kadınlarımızı takdir ediyor, desteklenmesi gerektiğini düşünüyorum.
El emeği göz nuru ürünlerle kendilerini kanıtlayan eli öpülesi kadınlarımızın her birini çok önemsiyorum.
Sanat eseri konumunda olan her ürünün değerlendirilmesi için birlikten kuvvet doğacak bir kooperatifin kurulmasını her fırsatta dile getiriyorum.
Geçmişten günümüze bu üretime destek veren yetkilileri kutluyor, üreten sayısının artması için çeşitli projeler geliştirilip üretimin teşvik edilmesine katkı sağlanmasının gereğine inanıyorum.
Fakat İnebolu'da bunlar olurken çok uzağa gitmeye gerek yok, ilimiz Kastamonu'da ve Devrekani'de neler oluyor biraz bu konu hakkında bilgi vermek istiyorum.
2 yıl kadar önce Yerel bir dernek olan Kastamonu Uluslararası Strateji Kültür Turizm Eğitim Derneği (USKED) ile Anadolu Sigorta'nın öncülüğünde "Bir usta bin usta" adıyla bir proje hayata geçiriliyor ve proje kapsamında Kastamonu'da çarşaf dokuma kursu açılıyor. Satın alınan 12 adet dokuma tezgahında, Halk Eğitim'den sertifikalı hocalardan 23 öğrenci eğitim alıyor. Akabinde Saray hamamına kurulan açık dokuma tezgahlarında ücretsiz olarak yüzlerce genç kızımız sanat sahibi oluyor.
Burada yetişen 6 genç kız Devrekani Meslek Yüksekokulunda tahsis edilen salonda çift vardiya eğitim veriyor. Halk Eğitim Merkezi kursiyer temin ediyor. Belediye Başkanı,İlçe Sivil toplum gönüllüleri USKED ile yapılan protokol neticesinde dokuma tezgahları alınıyor. Meslek Yüksekokulu Müdürü kursiyerlerin nezih bir ortamda eğitim görmesini sağlıyor ve ikmal iaşelerini karşılıyor. Dokuma yapılan salon ile ebru atölyesi yan yana olunca dokuma tezgahından çıkan çarşaf ebru sanatı ile buluşuyor ve boyanıyor. Ortaya mükemmel güzellikte ürünler çıkıyor. Devrekani'deki yetkili ve gönüllülerin birlikteliği ile hem zanaatkâr yetişiyor hem de Devrekani kadını ev ekonomisine ürettikleri ile katkı sağlıyor.
Üretim derken yanlış anlaşılmasın, laf üretmiyor sanat üretiyorlar. Gün yapmak için değil çalışmak ve üretmek için bir araya geliyorlar.
Zaten Anadolu kadınının her daim üretip kazandığını ve kazancının çok bereketli olduğunu hepimiz biliriz. Kadın evinin gizli direğidir. Kazancını çoluğuna-çocuğuna yedirir. Biz erkeklerin büyük çoğunluğu gibi bir kazanıp üç harcamaz, sonra da icralık olmazlar.
Herhalde pek çoğumuz annelerimizin pazar parasından artırıp evin farklı ihtiyaçlarını karşıladığına şahitlik etmişizdir.
Kadın her yerde kadındır. Gerektiğinde tarlada çalışır, el işi yapar, ev işi yapar, çocuklarına bakar, her daim bir işin ucundan tutar.
Sonuç olarak kadınların üretime katkısı inkar edilemez.
8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü, özellikle üreten kadınların hak ettiği şekilde kutlaması temennisiyle yazımı noktalıyorum.
| Bu haber 4478 defa okunmuştur.