Kitap okumak insana, yeni ufuklar açar. İnsanın sınırlı dünyasını genişletir onu anlama deryasında daha da zengin kılar. Kitapların en güzel saklandığı ve bizlerin hizmetine sunulduğu yerler ise kütüphanelerdir. Yani kitap evleridir. Kütüphaneler eski çağlardan beri insanlığın hizmetindedir. Eldeki bilgilere göre ilk kütüphane, Asurlular zamanında kurulmuştur. Osmanlı İmparatorluğu döneminde de kitaba ve kütüphaneye önem verilirdi. O dönemden zamanımıza kadar gelen bir çok kütüphaneler vardır.
Yurdumuzun belli başlı büyük kütüphaneleri şunlardır :
Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi, 134 farklı dilde 4 milyondan fazla kitap koleksiyonu ve 120 milyon makale ve raporla Türkiye’nin en büyük kütüphanesidir. 22 Şubat 2020’de Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından Özbekistan Devlet Başkanı Sayın Şevket Mirzi Yoyev ve yaklaşık 2 bin davetlinin Uluslararası katılımıyla açılmıştır.
İstanbul Süleymaniye ve Beyazıt Devlet Kütüphaneleric,Ankara Milli Kütüphane, Millet Meclisi Kütüphane, Ortadoğu Teknik Üniversitesi Kütüphaneleridir.
Bunlardan Milli Kütüphane, 15Nisan 1946 tarihinde kuruldu. Açılış tarihinde içinde iki kitap bulunan bu Kütüphanemizde bugün 620 bin kitap vardır.
Kütüphanelerimizdeki kitap sayısı yaklaşık 6 milyon kadardır. Kütüphanelerde kitapların korunması, kitapların sınıflandırılması ve okuyucuya kitap verilmesi için uzman memurlar bulunur. Yaşadığımız yüzyıl bilgi, ilerleme dönemidir. Kitaplar bilime giden yoldur. Çağımızın buluşlarını kitap, dergi, gazete, gibi yayın organlarından izleriz. Okuduğumuz kitaplar, dergiler, gazeteler bilgimizi artırır. Bizi dünyadaki gelişmelerden, değişmelerden haberdar eder.
Kitaplar sevgili dostlarımızdır.
Bulunduğumuz yerdeki kütüphanelerden yararlanalım.
Kütüphanelerin zenginleşmesi için kitap armağan edelim. Kitapların korunduğu, yerleştirildiği kitaplığı, kütüphaneyi temiz tutalım. Okuma salonlarında kimseyi rahatsız etmeyelim.
Kütüphaneler Haftası Kutlu Olsun.