Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, özellikle kronik hastalar ve yaşlılar için büyük risk taşıyan yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadele kapsamında resmi ve özel huzurevleri ile yaşlı bakım kuruluşlarının tamamında Sağlık Bakanlığının duyuruları doğrultusunda yeni önlemleri uygulamaya aldı.
İnebolu Sabahat Bahriyeli Huzurevi'nde ise koronavirüs salgınına karşı etkin mücadelede ciddi çalışmalar ve tedbirler uygulamaya konuldu.
İnebolu Huzurevi'ne ziyaretçi kesinlikle kabul edilmezken, çalışan personellerin de 14 günlük sabit vardiya ile huzurevinde yatılı olarak kalması kararlaştırıldı. Huzurevinde 12-13 kişilik 3 vardiya oluşturuldu. İlk vardiya mesaiye başlarken 14 gün sonra görevi ikinci vardiyaya devredeceği öğrenildi. Personellerin 14 günlük çalışmalarına uygun yatma ve banyo ihtiyaçlarının karşılanması için uygun oda ve ortam hazırlandı.
İKİNCİ VARDİYA KOVİD-19 TESTİ YAPTIRARAK GÖREVE BAŞLAYACAK
Huzurevinde 14 günlük vardiyaya başlayan görevlilerin dışarı çıkmaları yasaklandı. Yeni vardiya da Kovid-19 testi yaptırdıktan sonra göreve başlayacak. Görevliler huzurevine girerken el dezenfektanı kullanıp ayaklarını da yoğun çamaşır suyu katkılı suya bastırıp içeri girebilecek. Hizmet verirken de formasını giyerek galoş, maske ve eldivenle çalışacak. Yaşlıların da maske kullandığı İnebolu Huzurevi'nde en az iki metre sosyal mesafeye dikkat ediliyor.
YAŞLILARA GELEN PARALAR TEMİZLENİYOR
İnebolu Huzurevi'nde kalan yaşlıların maaşları Vefa Sosyal Destek Grubu tarafından getiriliyor. Yaşlılara gelen paralar çamaşır suyu katkılı bezlerle silinip temizlendikten sonra birkaç saat bekletilip sahiplerine imza karşılığı teslim ediliyor.
MUTFAKTAKİ TEDBİRLER
İnebolu Huzurevi'nin mutfak alışverişleri de yeniden düzenlendi. Tedbirler kapsamında huzurevi mutfağının ihtiyacı olan malzemeler haftada bir gün toplu olarak temin ediliyor. Yeşillikler sirkeli suda iki saat bekletilip mutfağa alınıyor. Diğer malzemelerin ambalajları da çamaşır suyu katkılı bezlerle siliniyor.
YEMEKHANEDE SOSYAL MESAFE KURALI
Yaşlıların birbirleri ve kurum personelleri arasındaki sosyal mesafeye yemekhanede de özen gösteriliyor. Yaşlılar yemek masasında çapraz oturtularak aralarındaki mesafe korunuyor. Yemek öncesinde ve sonrasında eller yıkanıyor.
6 SAATTE BİR ATEŞ VE NABIZ KONTROLÜ
Koronavirüs salgını tedbirleri kapsamında yaşlıların rutin sağlık kontrolleri de günde 4 defaya çıkarıldı. Huzurevi görevlileri, her 6 saatte bir yaşlıların ateş, solunum, nabız, tansiyon gibi takiplerini yapıyor.