"Denize dik inen sert bir yamacın üzerinde bir kartal yuvası gibi..." Yakup Kadri Karaosmanoğlu "Vatan Yolunda" adlı eserinde aynen bu cümleyi kuruyor Karadeniz İlkokulu için.
Evet hâlâ yıllara meydan okurcasına dimdik duruyor, ama kapatıldığı 1999 yılından beri ha bugün, ha yarın restore edileceği günü sabırsızlıkla bekliyor. Tarihe verilen değerin bir kanıtı olarak gelecek nesillere kendini göstermek adına var gücüyle direniyor.
O zaman bilmeyenler için Karadeniz İlkokulunun tarihsel süreci geliyor...
1887 yılında Mekteb-i Numune olarak inşa edilen okul, 1902-1912 yıllarında Fransızca eğitim veren örnek bir ilkokul olmuş, 1912 yılında bir kat ilave edilmiş, 1914-1918 yılları arasında Hastane ve Devlet Daireleri ek binası olarak hizmet görmüş, 1918 yılı sonunda Fransızca eğitim terkedilerek Mekteb-i İptidai adı ile hizmet verirken, 1923 yılından itibaren Karadeniz İlkokulu ya da Taş Mektep ismini almış ve 1999 yılına kadar eğitime katkı sağlamıştır.
Tam yüz yıl önce Karadeniz'in hırçın dalgaları arasında İnebolu açıklarına gelen cephane yüklü gemilerin gözlem noktası konumunda olan bu okulun öğrencileri yetişkinler gibi cephane taşıyarak tarihe geçmiştir.
Milli Mücadeleye öğrencilerinin vermiş olduğu katkı ile günümüzde Ortaokul 6.Sınıf Türkçe kitaplarına girmiş ve gelecek nesillere anlatılan ders konusu olmuştur.
Evet Tarihi ve Manevi değeri olan bu bina çürümeye terk edilemezdi. İlk ciddi adım 2008 yılında atıldı. Dönemin Valisi Enis Yeter'e İnebolu ziyaretleri sırasında okulun durumu aktarılmış ve İnebolu Kaymakamlığı'na vekalet eden Abana Kaymakamı'na bu tarihi yapının Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından alınması ve restore edilmesi talimatı verilmişti.
2009 yılında ise Ankara Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğüne sunulan projenin onaylandığı dönemin Kaymakamı İlhan Karakoyun tarafından açıklanmıştı. Fakat bu dönemde Özel İdare bütçesinin büyük bölümü Kastamonu Havaalanı yapımına aktarılmış, bizim Taş Mektep restorasyonu bir başka bahara kalmıştı. Aralık 2017 tarihinde Kaymakam Abdullah Atakan Atasoy
tarafından incelemelerde bulunulmuş, 2009 yılında Anıtlar Yüksek Kurulunda onaylanan projenin hayata geçirilmesi için her kapının çalınacağı ifade edilmiş, hatta restorasyon tamamlandıktan sonra öğretmenevine bağlı Restoran-kafe olarak hizmet vermesinin düşünüldüğü açıklanmıştı.
Ocak 2018 tarihinde ise dönemin Ak Parti İlçe Başkanı Mustafa Özay yeniden bir çalışma başlatarak ilimize ziyaret gerçekleştiren Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş'a Tarihi Karadeniz İlkokulu'nun metruk halden kurtarılması ve restorasyonunun yapılarak ilçemize kazandırılması talebi
dosya halinde sunmuş, fakat olumlu-olumsuz bir sonuç alınamamıştı.
Görüldüğü üzere "projesi onaylandı", "restorasyon için çabalanıyor", "Kültür ve Turizm Bakanlığına dosyası verildi", "Restoran-kafe olarak hizmete sokulması planlanıyor" tarzındaki açıklamalar düşünce ve planlama aşamasını geçememiştir.
Bilinen tek şey 2020 yılının ortalarına gelindiği şu günlerde ayağa kaldırılması için girişimde bulunulan TAŞ MEKTEP’te restorasyon çalışmasının henüz başlamamış olmasıdır. Bizlere düşen görev ise böyle tarihi bir binanın atıl vaziyette bırakılmaması için hatırlatmada bulunmak ve konunun takip edilmesine vesile olmaktır. Hatta ilçemizde mevcut restore edilmeyi bekleyen tüm tarihi yapılar için de aynı durum söz konusudur.
Ayağa kaldırılan tescilli her mülkün ilçe turizmine katkısı inkar edilemez. Bakımsız görüntü veren özel yada devlete ait her mülk hem ilçe sakinleri hem de İnebolu'yu ziyaret edenler için hoş bir görüntü vermemektedir. Temennimiz gelecek kuşaklara daha bakımlı bir İnebolu bırakmaktır. Geçtiğimiz günlerde 27. ölüm yıldönümü vesilesiyle andığımız, uzun yıllar Karadeniz İlkokulu Müdürlüğü
görevinde bulunmuş öğretmenimiz ve gazetemizin kurucusu M.Fethi Yıldırım'a Allah'tan rahmet diliyor, 3 İhlas 1 Fatiha okuyup göndermeyi bir vazife biliyorum.
Mekanı Cennet Olsun.