TÜRKİYE'NİN DÜNYAYA KAPISI İNEBOLU'DAN AÇILMALIDIR
1983 yılı son çeyreğinde Türkiye Basın Birliği Kastamonu şubesi tarafından bir yazı yarışması düzenleniyor.
Dolayısıyla "Kastamonu ili nasıl kalkınır" konu başlığı belirlenip yarışmaya katılanların görüş, fikir ve önerilerinin yazıya dökülmesi isteniyor.
Böylece olağanüstü birkaç proje yada kimsenin aklına gelmeyecek enteresan fikirlerin ortaya çıkması amaçlanıyor.
Hatta uçuk-kaçık düşünceleri olup bunu yazabilen yeteneklere fırsat veriliyor.
En önemlisi ise ortaya atılacak her fikrin Kastamonu kalkınmasına katkı vermesi hedefleniyor.
Türkiye'nin yeniden demokratik nizama geçmeye hazırlandığı bu dönemde Kastamonu kalkınması için de bir şeyler yapılması gerekiyor.
Yarışma günü geliyor...
Katılımcıların farklı başlıklar altında yazdıkları yazılar görücüye çıkıyor.
Titizlikle incelemeye tabi tutulan çalışmalar değerlendiriliyor.
Ve 9 Ocak 1984 günü sonuç açıklanıyor...
"TÜRKİYE'NİN DÜNYAYA KAPISI İNEBOLU'DAN AÇILMALIDIR" başlıklı yazısıyla Fethi Acar birinci seçiliyor.
Yazı 10 gün boyunca bölüm bölüm Kastamonu gazetesinde yayınlanıyor.
16. Dönem Kastamonu Milletvekilliği görevini "Dosya Mebusu" sıfatını alacak kadar hizmetlerle geçiren Sayın Fethi Acar ilimiz kalkınmasının altyapısı konumundaki bölge müdürlüklerinin Kastamonu'ya kurulmasında büyük pay sahibidir. Nitekim yazısında devlet hizmetlerini getirecek kuruluşların Kastamonu'da mevcut olduğunu ve çeşitli altyapı çalışmalarına başlanıldığını dile getirmiştir. Eğitim, sağlık, haberleşme, ulaşım, enerji ve sulama gibi hizmetler tüm yerleşim yerlerine ulaşmadıkça kalkınmadan söz edilmesinin mümkün olmadığının altını çizmiştir. Uzun yıllar göç vererek boşalma noktasına gelen Kastamonu ilçeleri ve köylerine devletin altyapı hizmetlerinin gelişiyle köye dönüşün başlayacağını, büyük şehirlerde tüketen konumunda olan insanımızın köyde üreten konumuna gelerek kalkınmaya katkı vereceğini özellikle belirtmiştir.
Birinci seçilen yazı ile Fethi Acar İnebolu'nun bölge kalkınmasındaki konumunu öne çıkartmış, Türkiye'nin başkenti Ankara'ya en yakın limanın İnebolu'da bulunduğunu, deniz taşımacılığının ne denli önemli olduğunu, İnebolu limanının uluslararası seviyeye getirilmesi gerektiğini vurgulamıştır.
Başlık çok dikkat çekicidir.
Değil Kastamonu'nun kalkınması, Türkiye'nin Dünyaya açılması için gerekli kapı İNEBOLU olarak görülmüş, İnebolu'ya ayrı bir önem verilmesi talep edilmiştir.
Tam yüz yıl önce Anadolu'ya giriş kapısı konumunda görülen ve bunu çalışkan ve kahraman halkının fedakarlıklarıyla kanıtlayan İnebolu halkı üzerine düşeni fazlasıyla yapmış, üstüne üstlük beyaz şeritli İstiklâl madalyası ile bu gururun perçinlenmiştir.
Bu yüzdendir ki bölgemiz devletinden alacaklıdır.
Yine Sayın Fethi Acar'ın çok dikkat çekici söylemleri sürekli gündeme getirilerek bölge kalkınmasının fitili ateşlenmiştir.
Günümüzde önemi ve tarihi geçmişine binaen İSTİKLÂL YOLU hakettiği konuma gelmiştir. Bundan sonra bu yol gelecek kaygısı taşımadan çocuklarımızın yaşadığı İSTİKBAL YOLU, yatırımlarla coşan ve iş imkanının sunulduğu İSTİHDAM YOLU, hiç kimsenin göç etmek zorunda olmadığı İSTİKRAR YOLU hedefiyle adından söz ettirmelidir.
Yine 10 Aralık 1919 günü ilk kadın mitingine katılan 3000'e yakın kadın Kastamonu'dan tüm dünyaya haykırarak işgali protesto etmişlerdir.
Bundan dolayıdır ki ;
TÜRK KADINI KASTAMONU'DA SEMBOLLEŞMELİDİR.
NOT : Geçtiğimiz günlerde işyerimin telefonu çaldı. Karşımdaki ses İstanbul'da ikamet eden İnebolu sevdalısı büyüğümüz Güngör Musaoğlu'ydu. Yazılarımı takip ettiğini ve severek okuduğunu ifade ederken, 21.05.2020 tarihli "İnebolu'dan uzak geçen yıllar" başlıklı yazımı çok beğendiğini ve gazeteden keserek sakladığını söylüyordu. İnanılmaz mutlu oldum ve teşekkür ettim. Buradan da kendisine saygılar sunuyor, ellerinden öpüyorum. İnebolu'da görüşmek dileğimi iletiyorum.