Anasayfa » İNEBOLU
04 Eylül 2020, 16:57 Editör:
İNEBOLU ÇARŞISI SELE HAZIRLIKLI MI ?
Giresun ve ilçelerinin sel ile imtihanı hafızalarımızdan silinmemiş olmalı. Yaklaşık 15 gün önce meydana gelen hadise çünkü.
Literatürde AFET diye adlandırılıyor.
Elde olmayan, Allah tarafından gelen bu gibi tabiat olaylarına karşı çaresiz ve hazırlıksız yakalanılıyor, maalesef sonuçları acı olabiliyor.
Peki dere yatağına yüksek katlı binalar yapan ve yaptıranların sorumsuzluğu ne oluyor ?
Dereli ilçesinin havadan çekilen fotoğrafını görmüşseniz, herhangi bir selin o ilçeye büyük zarar vereceğini de anlamışsınızdır. Bunu görebilmek için uzman olmaya gerek yok herhalde !
İnebolu'ya yaklaşık 500 kilometre uzaklıkta olsada, kendi başımıza gelmiş gibi bu acıyı derinden yaşıyor, sele maruz kalan kardeşlerimize geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz.
Peki bu durumdan kendi adımıza ders çıkarıyormuyuz?
1963 yılında büyük sel felaketi yaşamış, deresi taşmış ve köprüleri yıkılmış İnebolu'da o günden bu güne olumlu yada olumsuz neler yapıldığının muhasebesini yapıyormuyuz ?
İnebolu'ya mevsim normallerinin üzerinde bir yağış düşerse nelerle karşılaşılacağını idrak edebiliyormuyuz?
Ya da "afete karşı hiçbir güç karşı koyamaz" diye düşünüp, kaderimize razı gelmekten başka yapacak birşey olmadığını mı savunuyoruz?
Evet bu soruları çoğaltabilir, cevaplarına ise tatmin olur ya da olmayabiliriz.
Fakat şu gerçeği hiçbir şekilde göz ardı etmemeliyiz.
İnebolu çarşısı ile deniz arasına duvar örülmüş ve yol seviyesi yükseltilmiştir. Yani çarşı alçakta kalmıştır. Bir bakıma yukarılardan gelebilecek herhangi bir sel suyunun önü tıkanmıştır. Bu da çarşıdaki dükkanların büyük zarar görebileceğini göstermektedir.
Devlet Su İşleri tarafından yapılan dere ıslah projesi ve tersip bentlerinin olası bir sele karşı nasıl bir imtihan vereceği belli değildir. Dere içerisindeki taban betonunun yer yer zarar gördüğü, yine bazı kısımlarda ağaç dalları ve büyük kaya parçalarının bulunduğu göze çarpmaktadır. Bunların sık sık temizlenmesi gerekmektedir.
Mevsim normallerinin üzerinde bir yağışa karşı alt yapının yeterli olmadığı, hatta, normal bir yağışta bile bazı yerlerde biriken suların gitmekte zorlandığı görülmektedir.
Yapılan küçük uyarılar felaket tellallığı gibi algılanmamalı, her türlü tehlikeye karşı erken önlem alınmalıdır. Mazgalların sık sık temizlenmesi, menfezlerin ve alt yapının sürekli açık tutulması için periyodik olarak görevlendirmeler yapılmalıdır.
Sonuç itibariyle TEDBİR BİZDEN, TAKDİR ALLAH'TANDIR.
| Bu haber 26950 defa okunmuştur.