Hepimizin de hatırlayacağı üzere geçtiğimiz yıl Japonya’da G-20 zirvesi düzenlenmişti. Bu zirveye katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Japonya’da bulunan sadece kadınların gidebildiği bir üniversite olan Mokugawa Kadın Üniversitesi’ni ziyaret etmişti.
Ziyaret sonunda Türkiye’ye dönüşleri sırasında “Bu tür üniversitelerden ülkemize de kazandırmak istiyoruz” açıklamasının sonucu olarak geçtiğimiz günlerde ilk adım atıldı.
“2021 Hedefleri” altında toplanan birçok maddeden biri de Kadın Üniversiteleri oldu. Resmi Gazete’de de yayınlanan bu gelişme için 2021 yılında YÖK’e çalışmalara başlanması talimatı verildi.
Japonya örneğinin incelenmesiyle oluşacak bir yol haritasına göre kurulacak. Japonya’da ise Kadın Üniversitelerinin sayısı 80.
Şimdi ilimizi ilgilendiren konuya gerçekten objektif olarak değerlendirecek olursak, biz de şöyle bir talepte bulunmamız gerekecek.
Bilindiği üzere he r zaman Milli Mücadele döneminde gerçekleştirdiğimiz hizmetlerden dolayı övünürüz. Ama ne yazık ki bunları dışarı aktarma konusunda biraz zayıfız. Yine Milli Mücadele Dönemi’nde kadın dendiği zaman akla ilk Kastamonu’nun gelmesi gerekir.
Atatürk’ün Samsun’a çıkmasından sonra yabancı kuvvetlerin işgalini protesto etmek amacıyla 10 Aralık 1919’da yaklaşık 3 bin Kastamonulu kadın bir ilki gerçekleştirerek miting düzenledi. Yurdun dört bir yanına seslerini duyurmak amacıyla düzenlenen bu miting aradan 100 yıl geçmesine rağmen Kastamonu’da her yıl kutlanır ve 10 Aralık tarihi Kastamonu’da bir Kız Meslek Lisesi’ne verilmiştir.
Kastamonu’da kadın deyince yine aklımıza; cephanelikler ıslanmasın diye bebeğinin üstündeki battaniyeyi alıp mermilerin üzerini örten ve buz gibi havada donarak şehit olan 21 yaşındaki Şehit Şerife Bacı gelir. Milli Mücadele’nin kadın kahramanlarından biri olan Şerife Bacı için de geçmişe saygı adına birçok okul,öğretmenevi,spor salonu ve çeşitli yerlere ismi verilerek adının yaşatılması sağlanmaktadır.
Yine Kastamonu deyince akıllara gelen bir diğer isim olan Halime Çavuş. Annesinin “Kızım gitme.” Dediği yer ise savaş cephesi. Kadın olduğundan askere alınmayan ve daha sonra saçını kazıyıp, tıraş olarak erkek kılığına girmiş olan birinden bahsediyoruz. Cephede yıllarca Halim Çavuş olarak bilinen ve hiçbir görevden çekinmeyen bir Kastamonu kadını. Mustafa Kemal Atatürk ile İstiklal Yolu’nda karşılaşıp Atatürk’ün “Sen üşümüyor musun böyle?” sorusuna “Bey, 100 bin kişi kurtulacak. Ben öleceğim de ne olacak?” diyen yine Halime Çavuş.
Hatice Bacı, Tosyalı Nazife Hanım,Devrekanili Necibe Nine…
Milli Mücadele’de kadın dendiği zaman akla gelen ilk yer olan bu şehre ise hala vefa görevimizi yerine getirdiğimizi düşünmüyorum. İşte bize bir fırsat.
Bu ülkeye bir Kadın Üniversitesi kurulacaksa ve bir şehrin kadınları gerçekten bir bağımsızlık mücadelesinde ön plana çıkmışsa tarihe saygı için o üniversite o şehre kurulmalıdır. O şehir ise bizim memleketimiz olan Kastamonu’dur.