Anasayfa » İNEBOLU
10 Nisan 2021, 17:10 Editör:
HACI HASAN KURU
İnebolu'da bir döneme damgasını vuran, renkli bir kişilikti O...
Girişimcilik ruhu olan, pek çok iş kolunda ticaretle uğraşan, siyaset yapan, hayır işleri için koşuşturan, yemeyi ve yedirmeyi çok seven cömert bir insandı.
Çocukluk ve gençlik yıllarımda adını çok duyar, hayırlı hizmetlerde en ön saflarda yer aldığına şahit olurdum.
Babası Gülcü Hüseyin'in yoluydu o yol...
İman, Kuran hizmetine adanmıştı o beden.
İnebolu Kahramanları unvanına layık görülen babası Hüseyin Kuru semercilik işiyle iştigal ederken "Gülcü" lakabına da kavuşmuştu bizzat Bediüzzaman tarafından. Hatta Gül yetiştiriciliğini teşvik ve bırakmaması konusunda telkinlerine maruz kalmış, bahçesinde seksenin üzerinde gül çeşidiyle, İnebolu'ya gelen özel misafirlerin ziyaret etmeden gitmediği bir yer olmuştu.
Gülcü Hüseyin ismi defalarca Risalelerde zikredilmiş, Üstad Bediüzzaman tarafından tashihli, dualı, renkli, tevafuklu Külliyattan Mu'cizat-ı Ahmediye Risalesinin son sayfasında çok güzel bir duayla şereflendirilmişti.
Hasan Kuru'da daha 18 yaşında Isparta yollarına düşmüş, ziyaretçilerin kabul görmediği o günlerde İnebolu'dan gelmiş olmasının ayrıcalığıyla Bediüzzaman'ı ziyaret ederek ellerini öpmüştü.
Risalelerin çoğaltılması için yoğun gayret sarfedilen ve küçük Isparta olarak bilinen İnebolu'da ki teksir makinasının kollarını çevirenlerden biriydi Hasan Kuru.
Din hizmetinde bulunmaktan inanılmaz haz alıyor, çoğaltılan yüzlerce-binlerce eserden Anadolu insanının istifade edeceği düşüncesi onun hizmet azmini daha da artıyordu.
Yorulupta evinin yolunu tuttuğunda bazı insanların "hu çekmekten mi geliyorsun" söylemlerine maruz kalsa da onları dert etmiyordu.
Gerçekten meşakkatli ve sıkıntılı günler yaşanmıştı. 1960 ihtilalinden sonra hiç suçu olmadığı halde bir komplo sonucu Hasan Kuru hapishaneye atılmış, üç kişinin bir yatakta yattığı tıka basa dolu İnebolu hapishanesinde 15 gün suçsuz yere tutulmuştu.
Fakat bu çileli günlere rağmen Hacı Hasan Kuru, İnebolu İmam Hatip Lisesi, Yahya Paşa Cami restorasyonu ve ismini sayamadığım pek çok hayır hizmetlerinde öncü olmuştu.
Hasan Kuru ağabeyimiz çok cesurdu. Sağlam olan tek kolu ve tek şoför olarak kullandığı Renault taksiye iki arkadaşını alıp Hac vazifesini yerine getirmişlerdi. O zaman ve şartlarda herkesin cesaret edemeyeceği bir davranıştı bu...
Evet Hasan Kuru 1990 yılı Eylül ayında, İnebolu'dan İstanbul'a taşınsa da gönlü İnebolu'daydı. Evi ve bahçesinin bakımına ayrı bir ihtimam gösterir, yazları mümkün olduğunca İnebolu'da geçirir, eski günler, eski dostluklar unutulmaz, hayırla yad edilirdi. Evinin balkonunda babasının ruhuna ithâfen Risale-i Nur dersleri okuttururdu.
İstanbul'da yaşadığı dönemde sık sık işyeri telefonumdan arayıp hal hatır sorardı. Hacı Hasan Kuru büyüğümü ses tonundan hemen tanırdım, inanılmaz mutlu olurdu.
29 Mart 2013 Cuma günü Hakkın rahmetine kavuşan ve ertesi günü Boyran mezarlığına babasının yanına defnedilen Hasan Kuru'ya, Allah-ü Teala rahmetiyle muamele etsin İNŞALLAH. İnanıyorum ki ömrü boyunca yaptığı din hizmeti amel defterinin kapanmamasına vesile olacaktır.
| Bu haber 6114 defa okunmuştur.