İnebolu Gündem Gazetesi
İNEBOLU KASTAMONU İLÇELER
İNEBOLU'DA ŞARK ÇIBANI TEHLİKESİTarih 04 Temmuz 2021, 10:59 Editör: Editör

İNEBOLU'DA ŞARK ÇIBANI TEHLİKESİ

Yöremizde son zamanlarda köpeklerde ortaya çıkan ve kan emici tatarcık (Yakarca) sineklerinin ısırmasıyla insanlara da bulaşabilen "Leishmania" (Şark Çıbanı) hastalığı ilçemizde de tespit edildi. Leishmania hastalığı üzerine çalışan Veteriner hekim Muhammed Coduroğlu'nun konuyu bildirmesi üzerine Kayseri Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Vektörler ve Vektörlerle Bulaşan Hastalıklar Uygulama ve Araştırma Merkezi (ERVEK) tarafından proje hazırlandı.

ERÜ Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi Tarafından desteklenen “TCD-2021-11185” kodlu ve “Leishmaniasis için Endemik Karakteristikteki İnebolu/Kastamonu Yöresinde Phlebotomine Kum Sinekleri ve Köpeklerde Zoonotik Leishmania Türlerinin Araştırılması, Moleküler Karakterizasyonu ve Halk Sağlığı Açısından Risk Faktörlerinin Belirlenmesi” başlıklı araştırma projesi kapsamında ERVEK Müdürü Prof. Dr. Alparslan Yıldırım başkanlığındaki 8 bilim insanı İnebolu'ya ziyarette bulundu.

Ziyaret kapsamında İnebolu Belediyesi Çok Amaçlı Toplantı ve Sinema Salonu'nda ilgili kamu çalışanları, sivil toplum kuruluşları ve muhtarların katılımıyla bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda uzmanlar, yörede ortaya çıkan Leishmania hastalığının yanı sıra insanlara bulaşan diğer paraziter hastalıklar (Kist Hastalığı, Kene ve Kene Kaynaklı hastalıklar gibi) hakkında bilgilendirme yaptı.

ARAZİDE 3 GÜNLÜK ÇALIŞMA

Veteriner hekim Muhammed Coduroğlu refakatinde bazı köyleri ziyaret eden uzmanlar çok sayıda sinek tuzağı kurdu. Tuzaklara yakalanan sinekler laboratuvarda incelenmek üzere götürüldü.

ERVEK Başkanı Prof. Dr. Alparslan Yıldırım, arazi çalışmasının ardından yaptığı değerlendirmede, "Öncelikle İnebolu'nun misafirperverliğinden dolayı buradaki tüm bize destek olan hem kamudaki hem özel sektördeki tüm değerli insanlara teşekkür ediyoruz" dedi.

"HASTALIĞI NAKLEDEN SİNEK TÜRLERİNİ GÖRDÜK"

İnebolu'da 3 günlük bir çalışma gerçekleştirdiklerini belirten Yıldırım sözlerini şöyle sürdürdü:

"Şu 3 günde gördük ki İnebolu cidden çevresel güzelliğinin, ekosisteminin, muazzam yapısının yanı sıra her canlının olduğu gibi bunların içerisinde bazı parazitleri de barındırdığını gördük. Bunlarla alakalı kısımda tabi bölgede ortaya çıkan özellikle leshmania hastalığı için şu üç gün içerisinde yaptığımız analizlerde bu hastalığı nakleden sinek türlerinin , tabi şu anda bizim bunları laboratuvarda analiz yapmamız gerekiyor ama bu coğrafyada bu sinek türlerinin varlığı gözüktü. Diğer yandan tabi bu çalışmalar sonunda bir çok değerli hocalarımızın eşliğinde farklı sineklerin bulunabileceği ortamlar, hayvan barınakları başta olmak üzere ziyaretler tamamlandı. Bir kısım örnekler toplandı. Bu örneklere laboratuvar analizleriyle bakılması gerekiyor. Hem dağılım gösteren türler hem de eğer bu lenşmanya parazitleri taşıyıp taşımadıkları ekibimiz tarafından araştırılacak."

"AKARSU VE DERELERDE GÖZLEMLERİMİZ OLDU"

"Diğer yandan diğer bir projemiz kapsamında da sucul sistemde, akarsu ve derelerde bir kısım gözlemlerimiz oldu. Buralarda da özellikle insan ve hayvan sağlığını tehdit edebilecek ya da popilasyon düzeyi çok yüksek boyutlara ulaştığında sıkıntıya yol açabilecek, bazı sucul sinek türlerinin sucul gelişim sucul gelişim evrelerinde gözlemlerimizi analiz ettik. Bir kısım örnekler topladık. Bununla alakalı çalışmalarımızı laboratuvarda tamamladıktan sonra zaten ilgili belediye olsun, Kaymakamlığımız olsun ya da burada irtibata geçtiğimiz değerli insanlarla kısa sürede paylaşmayı düşünüyoruz. Akabinde bu tip gözlemler çalışmalar sonrasında ülkemizin de ihtiyacı olduğu gibi bir çok hastalık etkenleriyle erken uyarı sistemlerinin oluşturulması ya da kontrol, mücadele  ve stratejilerin geliştirilmesi noktasında bizler de üniversite çalışanları olarak elimizden gelen desteği vermeye gayret edeceğiz."

Prof. Dr. Alparslan Yıldırım ağustos ayında tekrar İnebolu'ya gelmeyi planladıklarını kaydetti.

Araştırmalara, ERÜ Veteriner Fakültesi Parazitoloji Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Arif Çiloğlu, Doç. Dr. Zuhal Önder ve Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Parazitoloji Anabilim Dalı Prof. Dr. Yusuf Özbel (Türkiye Parazitoloji Derneği Başkanı) ve Prof. Dr. Seray Töz, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Veteriner Fakültesi Klinik Öncesi Bilimler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zafer Pekmezci ve İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Didem Pekmezci ile Kastamonu Üniversitesi Veteriner Fakültesi Parazitoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Mübeccel Atelge katıldı.



  |  Bu haber 5176 defa okunmuştur.

Facebook  Twitter  Google  StubmleUpon 

İNEBOLU  KATEGORİSİNDEN HABERLER

KAZANAN İNEBOLU OLUYOR!

KAZANAN İNEBOLU OLUYOR! İnebolu Kaymakamı Ahmet Vezir Baycar istiyor, arzuluyor, çalışıyor, çabalıyor ve kurumları harekete geçiriyor...

TURİZM KENTİ İNEBOLU

TURİZM KENTİ İNEBOLU Başlığı okuyan her bireyin aklından geçeni ya da neler söyleyeceğini kestirmek çok da zor olmasa gerek.

İNEBOLU ORMAN İŞLETMESİ GİDİLMEDİK YER, BAKILMADIK ORMAN BIRAKMAYACAK

İNEBOLU ORMAN İŞLETMESİ GİDİLMEDİK YER, BAKILMADIK ORMAN BIRAKMAYACAK Geçen yılı yatırım ve bakım çalışmalarında hedeflerinin üzerinde tamamlayan İnebolu Orman İşletmesi 2024 yılına da ...

İNEBOLU'DA 100 BİN FİDE DAĞITILDI

İNEBOLU'DA 100 BİN FİDE DAĞITILDI İnebolu’yu seracılığın merkezi haline getirmek için proje üstüne proje hazırlayan Kaymakam Ahmet Vezir Baycar, Tarı...

YİRMİ ATLIK YEM BİR ATA VERİLİRSE NE OLUR?

YİRMİ ATLIK YEM BİR ATA VERİLİRSE NE OLUR? Hoca Efendi'yi, köyün birine vaaz vermesi için çağırırlar.

ANNESİZ İLK BAYRAM!

ANNESİZ İLK BAYRAM! Mübarek Ramazan ayını beraber karşıladık...

3'ÜNCÜ ENGİN UZUNER DÖNEMİ RESMEN BAŞLADI

3'ÜNCÜ ENGİN UZUNER DÖNEMİ RESMEN BAŞLADI 31 Mart 2024 Pazar günü yapılan Mahalli İdareler seçimlerinde MHP’den İnebolu Belediye Başkanı seçilen Engin Uzun...

İNEBOLULULAR İFTARDA BULUŞTU

İNEBOLULULAR İFTARDA BULUŞTU İstanbul'da ikamet eden İnebolulu hemşehrilerimiz, düzenlenen iftar programında bir araya geldi.

İNEBOLU'DA İSMİ UNUTULMAYAN HAFIZLAR...

İNEBOLU'DA İSMİ UNUTULMAYAN HAFIZLAR... 25 Mart Pazartesi günü Canım Annemi, tam bir hafta sonra ise Kızkardeşimin eşini Ahirete uğurlamanın üzüntüsü içeri...

Basın İlan Kurumu


ANKET

Siteyi Nasıl Buldunuz?




Tüm Anketler

Tüm videolar

  HIRSIZLIK ANI KAMERAYA TAKILDI
 

HIRSIZLIK ANI KAMERA

İzlenme:125690

   
  Mustafa Gökhan Gülşen ile röportaj
 

Mustafa Gökhan Gülşe

İzlenme:111230

   
  İnebolu Pazarı
 

İnebolu Pazarı

İzlenme:130218

   
  İnebolu Tanıtım
 

İnebolu Tanıtım

İzlenme:116432

   

HAVA DURUMU

Yazar Girişi| Mail | Reklam ver

inebolugündem İnebolu Gündem Gazetesi
Tüm hakları saklıdır. Yayınlanan içerikler izinsiz kullanılamaz.
- Altyapı: MyDesign