Yöremizde son zamanlarda köpeklerde ortaya çıkan ve kan emici tatarcık (Yakarca) sineklerinin ısırmasıyla insanlara da bulaşabilen "Leishmania" (Şark Çıbanı) hastalığı ilçemizde de tespit edildi. Leishmania hastalığı üzerine çalışan Veteriner hekim Muhammed Coduroğlu'nun konuyu bildirmesi üzerine Kayseri Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Vektörler ve Vektörlerle Bulaşan Hastalıklar Uygulama ve Araştırma Merkezi (ERVEK) tarafından proje hazırlandı.
ERÜ Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi Tarafından desteklenen “TCD-2021-11185” kodlu ve “Leishmaniasis için Endemik Karakteristikteki İnebolu/Kastamonu Yöresinde Phlebotomine Kum Sinekleri ve Köpeklerde Zoonotik Leishmania Türlerinin Araştırılması, Moleküler Karakterizasyonu ve Halk Sağlığı Açısından Risk Faktörlerinin Belirlenmesi” başlıklı araştırma projesi kapsamında ERVEK Müdürü Prof. Dr. Alparslan Yıldırım başkanlığındaki 8 bilim insanı İnebolu'ya ziyarette bulundu.
Ziyaret kapsamında İnebolu Belediyesi Çok Amaçlı Toplantı ve Sinema Salonu'nda ilgili kamu çalışanları, sivil toplum kuruluşları ve muhtarların katılımıyla bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda uzmanlar, yörede ortaya çıkan Leishmania hastalığının yanı sıra insanlara bulaşan diğer paraziter hastalıklar (Kist Hastalığı, Kene ve Kene Kaynaklı hastalıklar gibi) hakkında bilgilendirme yaptı.
ARAZİDE 3 GÜNLÜK ÇALIŞMA
Veteriner hekim Muhammed Coduroğlu refakatinde bazı köyleri ziyaret eden uzmanlar çok sayıda sinek tuzağı kurdu. Tuzaklara yakalanan sinekler laboratuvarda incelenmek üzere götürüldü.
ERVEK Başkanı Prof. Dr. Alparslan Yıldırım, arazi çalışmasının ardından yaptığı değerlendirmede, "Öncelikle İnebolu'nun misafirperverliğinden dolayı buradaki tüm bize destek olan hem kamudaki hem özel sektördeki tüm değerli insanlara teşekkür ediyoruz" dedi.
"HASTALIĞI NAKLEDEN SİNEK TÜRLERİNİ GÖRDÜK"
İnebolu'da 3 günlük bir çalışma gerçekleştirdiklerini belirten Yıldırım sözlerini şöyle sürdürdü:
"Şu 3 günde gördük ki İnebolu cidden çevresel güzelliğinin, ekosisteminin, muazzam yapısının yanı sıra her canlının olduğu gibi bunların içerisinde bazı parazitleri de barındırdığını gördük. Bunlarla alakalı kısımda tabi bölgede ortaya çıkan özellikle leshmania hastalığı için şu üç gün içerisinde yaptığımız analizlerde bu hastalığı nakleden sinek türlerinin , tabi şu anda bizim bunları laboratuvarda analiz yapmamız gerekiyor ama bu coğrafyada bu sinek türlerinin varlığı gözüktü. Diğer yandan tabi bu çalışmalar sonunda bir çok değerli hocalarımızın eşliğinde farklı sineklerin bulunabileceği ortamlar, hayvan barınakları başta olmak üzere ziyaretler tamamlandı. Bir kısım örnekler toplandı. Bu örneklere laboratuvar analizleriyle bakılması gerekiyor. Hem dağılım gösteren türler hem de eğer bu lenşmanya parazitleri taşıyıp taşımadıkları ekibimiz tarafından araştırılacak."
"AKARSU VE DERELERDE GÖZLEMLERİMİZ OLDU"
"Diğer yandan diğer bir projemiz kapsamında da sucul sistemde, akarsu ve derelerde bir kısım gözlemlerimiz oldu. Buralarda da özellikle insan ve hayvan sağlığını tehdit edebilecek ya da popilasyon düzeyi çok yüksek boyutlara ulaştığında sıkıntıya yol açabilecek, bazı sucul sinek türlerinin sucul gelişim sucul gelişim evrelerinde gözlemlerimizi analiz ettik. Bir kısım örnekler topladık. Bununla alakalı çalışmalarımızı laboratuvarda tamamladıktan sonra zaten ilgili belediye olsun, Kaymakamlığımız olsun ya da burada irtibata geçtiğimiz değerli insanlarla kısa sürede paylaşmayı düşünüyoruz. Akabinde bu tip gözlemler çalışmalar sonrasında ülkemizin de ihtiyacı olduğu gibi bir çok hastalık etkenleriyle erken uyarı sistemlerinin oluşturulması ya da kontrol, mücadele ve stratejilerin geliştirilmesi noktasında bizler de üniversite çalışanları olarak elimizden gelen desteği vermeye gayret edeceğiz."
Prof. Dr. Alparslan Yıldırım ağustos ayında tekrar İnebolu'ya gelmeyi planladıklarını kaydetti.
Araştırmalara, ERÜ Veteriner Fakültesi Parazitoloji Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Arif Çiloğlu, Doç. Dr. Zuhal Önder ve Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Parazitoloji Anabilim Dalı Prof. Dr. Yusuf Özbel (Türkiye Parazitoloji Derneği Başkanı) ve Prof. Dr. Seray Töz, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Veteriner Fakültesi Klinik Öncesi Bilimler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zafer Pekmezci ve İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Didem Pekmezci ile Kastamonu Üniversitesi Veteriner Fakültesi Parazitoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Mübeccel Atelge katıldı.