İnebolu Gündem Gazetesi
İNEBOLU KASTAMONU İLÇELER
İNEBOLU'DA ŞARK ÇIBANI TEHLİKESİTarih 04 Temmuz 2021, 10:59 Editör: Editör

İNEBOLU'DA ŞARK ÇIBANI TEHLİKESİ

Yöremizde son zamanlarda köpeklerde ortaya çıkan ve kan emici tatarcık (Yakarca) sineklerinin ısırmasıyla insanlara da bulaşabilen "Leishmania" (Şark Çıbanı) hastalığı ilçemizde de tespit edildi. Leishmania hastalığı üzerine çalışan Veteriner hekim Muhammed Coduroğlu'nun konuyu bildirmesi üzerine Kayseri Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Vektörler ve Vektörlerle Bulaşan Hastalıklar Uygulama ve Araştırma Merkezi (ERVEK) tarafından proje hazırlandı.

ERÜ Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi Tarafından desteklenen “TCD-2021-11185” kodlu ve “Leishmaniasis için Endemik Karakteristikteki İnebolu/Kastamonu Yöresinde Phlebotomine Kum Sinekleri ve Köpeklerde Zoonotik Leishmania Türlerinin Araştırılması, Moleküler Karakterizasyonu ve Halk Sağlığı Açısından Risk Faktörlerinin Belirlenmesi” başlıklı araştırma projesi kapsamında ERVEK Müdürü Prof. Dr. Alparslan Yıldırım başkanlığındaki 8 bilim insanı İnebolu'ya ziyarette bulundu.

Ziyaret kapsamında İnebolu Belediyesi Çok Amaçlı Toplantı ve Sinema Salonu'nda ilgili kamu çalışanları, sivil toplum kuruluşları ve muhtarların katılımıyla bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda uzmanlar, yörede ortaya çıkan Leishmania hastalığının yanı sıra insanlara bulaşan diğer paraziter hastalıklar (Kist Hastalığı, Kene ve Kene Kaynaklı hastalıklar gibi) hakkında bilgilendirme yaptı.

ARAZİDE 3 GÜNLÜK ÇALIŞMA

Veteriner hekim Muhammed Coduroğlu refakatinde bazı köyleri ziyaret eden uzmanlar çok sayıda sinek tuzağı kurdu. Tuzaklara yakalanan sinekler laboratuvarda incelenmek üzere götürüldü.

ERVEK Başkanı Prof. Dr. Alparslan Yıldırım, arazi çalışmasının ardından yaptığı değerlendirmede, "Öncelikle İnebolu'nun misafirperverliğinden dolayı buradaki tüm bize destek olan hem kamudaki hem özel sektördeki tüm değerli insanlara teşekkür ediyoruz" dedi.

"HASTALIĞI NAKLEDEN SİNEK TÜRLERİNİ GÖRDÜK"

İnebolu'da 3 günlük bir çalışma gerçekleştirdiklerini belirten Yıldırım sözlerini şöyle sürdürdü:

"Şu 3 günde gördük ki İnebolu cidden çevresel güzelliğinin, ekosisteminin, muazzam yapısının yanı sıra her canlının olduğu gibi bunların içerisinde bazı parazitleri de barındırdığını gördük. Bunlarla alakalı kısımda tabi bölgede ortaya çıkan özellikle leshmania hastalığı için şu üç gün içerisinde yaptığımız analizlerde bu hastalığı nakleden sinek türlerinin , tabi şu anda bizim bunları laboratuvarda analiz yapmamız gerekiyor ama bu coğrafyada bu sinek türlerinin varlığı gözüktü. Diğer yandan tabi bu çalışmalar sonunda bir çok değerli hocalarımızın eşliğinde farklı sineklerin bulunabileceği ortamlar, hayvan barınakları başta olmak üzere ziyaretler tamamlandı. Bir kısım örnekler toplandı. Bu örneklere laboratuvar analizleriyle bakılması gerekiyor. Hem dağılım gösteren türler hem de eğer bu lenşmanya parazitleri taşıyıp taşımadıkları ekibimiz tarafından araştırılacak."

"AKARSU VE DERELERDE GÖZLEMLERİMİZ OLDU"

"Diğer yandan diğer bir projemiz kapsamında da sucul sistemde, akarsu ve derelerde bir kısım gözlemlerimiz oldu. Buralarda da özellikle insan ve hayvan sağlığını tehdit edebilecek ya da popilasyon düzeyi çok yüksek boyutlara ulaştığında sıkıntıya yol açabilecek, bazı sucul sinek türlerinin sucul gelişim sucul gelişim evrelerinde gözlemlerimizi analiz ettik. Bir kısım örnekler topladık. Bununla alakalı çalışmalarımızı laboratuvarda tamamladıktan sonra zaten ilgili belediye olsun, Kaymakamlığımız olsun ya da burada irtibata geçtiğimiz değerli insanlarla kısa sürede paylaşmayı düşünüyoruz. Akabinde bu tip gözlemler çalışmalar sonrasında ülkemizin de ihtiyacı olduğu gibi bir çok hastalık etkenleriyle erken uyarı sistemlerinin oluşturulması ya da kontrol, mücadele  ve stratejilerin geliştirilmesi noktasında bizler de üniversite çalışanları olarak elimizden gelen desteği vermeye gayret edeceğiz."

Prof. Dr. Alparslan Yıldırım ağustos ayında tekrar İnebolu'ya gelmeyi planladıklarını kaydetti.

Araştırmalara, ERÜ Veteriner Fakültesi Parazitoloji Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Arif Çiloğlu, Doç. Dr. Zuhal Önder ve Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Parazitoloji Anabilim Dalı Prof. Dr. Yusuf Özbel (Türkiye Parazitoloji Derneği Başkanı) ve Prof. Dr. Seray Töz, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Veteriner Fakültesi Klinik Öncesi Bilimler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zafer Pekmezci ve İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Didem Pekmezci ile Kastamonu Üniversitesi Veteriner Fakültesi Parazitoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Mübeccel Atelge katıldı.



  |  Bu haber 5718 defa okunmuştur.

Facebook  Twitter  Google  StubmleUpon 

İNEBOLU  KATEGORİSİNDEN HABERLER

BEKALIVING MOBİLYA GÖRKEMLİ TÖRENLE AÇILDI

BEKALIVING MOBİLYA GÖRKEMLİ TÖRENLE AÇILDI İnebolulu iş insanı Reyhan Özdemir’e ait BEKALIVING Mobilya Mağazası’nın üçüncü şubesi İstanbul Masko’da açıldı.

GÜRSOY VAKFI, MİMAR SİNAN'IN VASİYETİNİ 15 YILDIR YAŞATIYOR

GÜRSOY VAKFI, MİMAR SİNAN'IN VASİYETİNİ 15 YILDIR YAŞATIYOR Mimar Sinan’ın vasiyeti doğrultusunda, İnebolulu hemşehrimiz Hasan Gürsoy’un kurucusu olduğu Gürsoy Vakfı tarafında...

"KASTAMONU PASTIRMASI" ANLATILMAZ YAŞANIR!

İlgimi çekecek bir yazı ya da enstantane düştüğü zaman önüme...

İDH'DE BİR İLK GERÇEKLEŞTİ

İDH'DE BİR İLK GERÇEKLEŞTİ İnebolu Devlet Hastanesi genel cerrahi uzmanı Op. Dr. Hasan Berke Atalay, başarılı bir operasyona imza attı.

DALINI KIRAN RÜZGÂRA, YAPRAĞINI FEDA ETME BUNDAN SONRA!

DALINI KIRAN RÜZGÂRA, YAPRAĞINI FEDA ETME BUNDAN SONRA! Karşındaki insan kendi hatasını, yanlışını kabul etmiyorsa...

ARI YETİŞTİRİCİLERİ BİRLİĞİNDEN AÇIKLAMA

ARI YETİŞTİRİCİLERİ BİRLİĞİNDEN AÇIKLAMA Kastamonu İli Arış Yetiştiricileri Birliği, İnebolu ve çevre sahil ilçelerinde kestane ağaçlarına musallat olan “ga...

HAFIZLIK İCAZET MERASİMİ YOĞUN KATILIMLA GERÇEKLEŞTİ

HAFIZLIK İCAZET MERASİMİ YOĞUN KATILIMLA GERÇEKLEŞTİ İnebolu Müftülüğü’ne bağlı İnebolu Merkez Kız Kur’an Kursu’nda hafızlık eğitimini tamamlayarak belge almaya hak kaz...

CENGİZ İNŞAATTAN "KÜLTÜR MERKEZİ VE KONFERANS SALONU" TALEP EDİYORUZ

CENGİZ İNŞAATTAN Tabii ki İnebolu halkı adına böyle bir ihtiyacı dile getiriyoruz...

AŞI BOYALI EVLERİNİ RESTORE EDENLER, TEŞEKKÜR BELGESİNDEN Bİ HABER!

AŞI BOYALI EVLERİNİ RESTORE EDENLER, TEŞEKKÜR BELGESİNDEN Bİ HABER! Eskiden müstakil evde oturmak bir yaşam biçimiydi.

Basın İlan Kurumu


ANKET

Siteyi Nasıl Buldunuz?




Tüm Anketler

Tüm videolar

  HIRSIZLIK ANI KAMERAYA TAKILDI
 

HIRSIZLIK ANI KAMERA

İzlenme:128192

   
  Mustafa Gökhan Gülşen ile röportaj
 

Mustafa Gökhan Gülşe

İzlenme:113456

   
  İnebolu Pazarı
 

İnebolu Pazarı

İzlenme:133358

   
  İnebolu Tanıtım
 

İnebolu Tanıtım

İzlenme:119000

   

HAVA DURUMU

Yazar Girişi| Mail | Reklam ver

inebolugündem İnebolu Gündem Gazetesi
Tüm hakları saklıdır. Yayınlanan içerikler izinsiz kullanılamaz.
- Altyapı: MyDesign