Anasayfa » İNEBOLU
07 Ocak 2022, 18:47 Editör:
HABERİM OLSAYDI GELİRDİM !
30 Aralık 2021 tarihinde Prof. Dr. Fuat Sezgin Anadolu Lisesi ile İstanbul Gençlik ve Düşünce Derneği işbirliğinde bir program gerçekleştiriliyor.
Türk Edebiyatına yazar, şair, Türkolog ve öğretmen olarak uzun yıllar hizmet etmiş Orhan Şaik Gökyay'ı anmak ve anlamak adına organize edilen bu program, yazarın doğduğu yer olan ilçemiz İnebolu'da yapılıyor, fakat hiç haberimiz olmuyor...!
İyi biliyoruz ki hiçbir organizasyon kolay gerçekleşmiyor, bilgi-beceri- emek istiyor, amacına uygun yapılabilmesi için ince eleyip sık dokumak gerekiyor, başarıya ulaşmak ise geçmiş dönemlerde neler yapılmış iyi araştırmaktan geçiyor.
Aslında İnebolu Belediyesi katkılarıyla basılan, Davut Yılmazer ve Musa Kaya'nın hazırladığı "İNEBOLU SOKAKLARINDA BÜYÜMÜŞ İKİ ÇOCUK" isimli kitapta her ayrıntı anlatılıyor. İki yazarın İnebolu'da geçen çocukluk yılları ve İnebolu'da yapılan anma programları geniş biçimde ele alınıyor.
Tabii ki okunursa bilgi sahibi olunuyor...
Ben burada kitapta yazılanları tek tek anlatmayacağım. Sadece İnebolu Belediyesi binasının önünde konuşlanmış Orhan Şaik Gökyay ve Oğuz Atay'ın büstlerinin oraya kendi kendine gelmediğini herkesin öğrenmesi için süreci hatırlatacağım.
Tarih 21.12.2009...
Bülent YAĞCIOĞLU Belediye Meclisine bir dilekçe sunuyor. Dilekçenin içeriği Orhan Şaik Gökyay ve Oğuz Atay'ın büstlerinin yapılması, kaidelerine İnebolu doğumlu oldukları ve biyografilerinin yazılması, uygun görülecek bir yere büstlerin yerleştirilmesi...
Belediye Meclisi oy birliğiyle kabul ediyor ve alınan karar gerçekleştiriliyor.
Dolayısıyla kimsenin düşünemediği düşünülüyor, fikir üretiliyor, icraata dönüşmesi için harekete geçiliyor, sonuca ulaşılıyor.
Evet geçen süre zarfında binlerce insanın İnebolu Belediyesi hizmet binası önünde büstleri bulunan iki yazarın hayatını okuyuşuna, İnebolu doğumlu olduklarını öğrenişine şahitlik ediyoruz. Bu da bizleri mutlu etmeye yetiyor da artıyor bile.
Fakat 30 Aralık 2021 tarihinde gerçekleştirilen program için tarafımıza en ufak bir davet yapılmıyor. O gün orada bulunsak programın güzellikleri köşe yazımıza taşınır, insanların konu hakkında bilgi sahibi olmaları sağlanırdı. Orhan Şaik Gökyay ve Oğuz Atay'ın İnebolu'muzun kültür hazineleri olduğu yazılırdı. Cide nasıl Rıfat Ilgaz'la anılıyorsa, Mimar Sinan denildiğinde Kayseri, Mevlana denildiğinde Konya akla geliyorsa, iki ünlü yazarın İnebolu ile bütünleşmesi için bir kaç cümle edilirdi. Ama biz programdan haberimizin olmadığını yazmak zorunda kalıyoruz.
Oysa ki geçmişte bunu düşünen ve göz ardı etmeyenlerin örneği de mevcut...
17 Aralık 2016 tarihinde Ankara İnebolu yardımlaşma ve dayanışma derneği ile İnebolu kültür ve sanat derneği ortaklaşa Oğuz Atay'ı anma programı organize ediyor. Tabii ki program öncesi biraz araştırıyor, soruyor, soruşturuyor. Oğuz Atay büstü buraya herhalde gökten zenbille inmemiştir diye düşünülüyor ve Bülent YAĞCIOĞLU'nun önerisi ile gerçekleştiği öğreniliyor. Büyük bir incelik gösteriliyor ve plaket verilerek onore ediliyoruz. Bu vesileyle kendilerine tekrar teşekkür ediyorum.
Derdimiz aslında insanları yermek değil. O program da bulunamamanın üzüntüsü. Gelecekte yapılacak kültürel organizasyonlarda hatırlanma talebi. Katkı sağlamak için bir nevi haykırış !
Yine de bu tarz programların ilçemizde sık sık tekrarlanması arzusunda olduğumu belirtmek isterim.
İyi biliyorum ki şehirlerin tarihine sahip çıkması sadece eski eserlere sahip çıkmakla olmaz. O şehrin bağrından kopmuş yüksek şahsiyetlerin de anılması, değer verildiklerinin hissettirilmesi ve gelecek nesillere tanıtılması gerekmektedir.
| Bu haber 4780 defa okunmuştur.