İnebolu Gündem Gazetesi
İNEBOLU KASTAMONU İLÇELER
ORHAN ŞAİK GÖKYAYTarih 08 Ocak 2022, 22:30 Editör: Editör

ORHAN ŞAİK GÖKYAY

Büyük millet olmanın temel unsuru kültür ve sanattır. Kültür ve sanatı geliştirmek, güçlü sanat adamları yetiştirmekle olur. Her şehir ve kasaba böyle önemli kişilere sahip olmak ve onları kendine mâl etmek ister.

Cide’nin Rıfat Ilgaz’la, Gönen’in Ömer Seyfettin’le, Kayseri’nin Mimar Sinan’la, Konya’nın Mevlana ile anıldığı gibi

İnebolu bu açıdan şanslı bir kasabadır. Çocuklukları İnebolu’da geçen üç değerli kültür insanına sahiptir

1 -Oğuz Atay: Babası Cemil Bey İnebolu Müddeiumumisi (Cumhuriyet Savcısı) dir. Annesi Muazzez Hanım öğretmendir. İnebolu’da evlenirler.1934 yılında (sonraki yıllarda Ebe Hanife’nin oturduğu evde) dünyaya gelir. Beş sene sonra aile Ankara’ya gider

2 -Ömer Seyfettin : 1884 yılında Gönen’de doğar. Annesi Fatma hanımdır. Babası Yüzbaşı Ömer’in 1891 yılında Askerlik Şubesi Başkanlığına tayini çıkması nedeniyle İnebolu’ya gelirler. Ömer Seyfettin  7 yaşındadır. Eğitimine İnebolu’da devam eder. Bir yıl sonra babasının Ayancığa tayini çıkar .

3 -Orhan Şaik Gökyay: 1902 yılında İnebolu’da Şube yanındaki ahşap bir evde doğar. Mehmet Cevdet efendi ile Şefika hanımın 5 çocuğundan biridir Babası edebiyat öğretmenidir. İnebolu sokaklarında oynar, havasını teneffüs eder, suyunu içer ve kültürünün ilk nüvelerini hafızasına almaya başlar.

Dört yaşından sonra Kastamonu’ya taşınırlar. Hayat devam eder Türk Dili ve Edebiyatı hocası olur. 70 yıl öğretmenlik yapar. 61 şiir, 24 makale, 175 inceleme eleştiri yazısı, 21 telif kitabı, 6 tercüme eseri, 114 ansiklopedi yazısı yazar. 1994 yılında 92 yaşında vefat eder.

Milli konularda hassastır. Vatanını milletini bayrağını çok sever. Osmanlıcaya vakıftır, eski yazıyı çok güzel okur, kültürümüzün doğru öğrenilmesi için çaba gösterir. Halka hiçbir zaman tepeden bakmaz, iç içe bir hayatı tercih eder. Gerektiğin de tabutluklar da yatar

Bir kelimenin peşine haftalarca düşer. Kılı kırk yarar. Destursuz bağa girenler kitabında da işini düzgün yapmayanları eleştirir. Murat Bardakçı ölümünden sonra : “Destursuz bağa girenlerde, elinde sopayla sayfalar arasında  kovaladığı edebiyat tarihçileri artık rahat yüzü görebilirler” der.

Manevi oğlu Kudret Ünal’da: Yazdıklarında ciddi hata yapanlar için,”niçin dikkat etmezler, birbirinden beter yanlışlar yaparlar , işte ben bunlara çok kızıyorum” derdi. Bize de böyle yanlışları yapmayalım diye şu özdeyişi yazdırırdı.

Bilmez ki sorsun

Sormaz ki bilsin

Bilse sorardı

Sorsa bilirdi.

İstiklal Marşından sonra en çok ezberlenen şiir Bu Vatan Kimin’ dir. Doğu illerinde müfettişilik yaparken arabasına aldığı 10 yaşlarındaki bir çocuğun bildiği tek şiiri (Bu Vatan Kimin) sonuna kadar ezbere okuması onu çok duygulandırır.

Orhan Şaik Gökyay ile benim de bir okul anım var. Her ne hikmetse edebiyata meraklı olmadığımdan şairdir şiirdir pek bilmem. Nasıl olduysa lise yıllarında bir tek şiir ezberlediğimi hatırlıyorum. İnebolu Lisesinde  1972 yılında edebiyat öğretmenimiz Nezahat Çopuroğlu  öğretmiş olsa gerek. Bu Vatan Kimin.

Fransızca dersleri hep sıkıntılı geçerdi. Aydın Yıldız sözlü defterini cebinden çıkarır, açar, numaraları gözden geçirirken  herkesi süzer, zayıf olanı arardı. Neredeyse bir kaç kişi hariç sınıfın bir çoğu tam siper önüne eğilir bu taaarruzu savuşturup radara yakalanmak istemezdi. 737 tahtaya kalk. Hoca sorar cevap yok. Bir sonraki kalkar cevap yok, bir sonraki derken tahtada 8- 10 kişi tek ayak üzerinde dizilir. Mutlaka azar yerdik.

Teneffüs zili çalar sıkıntımızı deşarj etmek için mizah üretirdik. Anlaşılan o ara Bu Vatan Kimin şiirini yeni öğrenmişiz. M. Sururi Özdemir ile:

Bu Okul Kimin?.

Bu Okul tahtanın kara bağrında

Sıra dağlar gibi duranlarındır

Bir kaç not uğruna

Tek ayak üstünde bekleyenlerindir.

AHDE VEFA

2008 Yılında Kaymakam İlhan Karakoyun zamanında anma proğramı düzenlenmiş ve konuşmacılar davet edilmişti. Katkı verenler:

İlhan Karakoyun, İnebolu Kaymakamı

İdris Güleç,  Belediye Başkanı

Mustafa Fakazlı, Belediye Meclis üyesi

Davut Yılmazer, Sağlık Meslek Lisesi Okul müdürü

Musa Kaya, Anadolu Lisesi Edebiyat öğretmeni

H. Murat Eroğlu, Atatürk İlköğretim okulu Türkçe Öğretmeni.

Nedim Ayhan, M. Bülent Özyürük İlköğretim Okulu Türkçe Öğretmeni

Yahya Yıldız, Anadolu Lisesi Edebiyat Öğretmeni

Burhan Karagöz, ATL, DAML, ve EML Edebiyat Öğretmeni.

Konuşmacı olarak Mustafa Eski ve Manevi oğlu Kudret Ünal

2008  yılında bir sokağa  Orhan Şaik Gökyay ismi verilmesi Belediye Başkanı İdris Güleç başkanlığında, bulunduğum Belediye Meclisi tarafından karar altına alınmış, uygulama bir sonraki Belediye Başkanı Engin Uzuner zamanında meclis üyesi Bülent Yağcıoğlu’nun da katkılarıyla Büstün ve sokağın açılışı yapılmıştır.

Aradan geçen 13 yıl sonra tekrar bir anma programı geçtiğimiz günlerde gerçekleştirildi. Bu anma programını daha sonra yazacağım. Sahip olduğumuz değerlerin anılması ve onların gelecek kuşaklara anlatılıp aktarılması boynumuzun borcudur. Gençlerimizi kültürümüzü merak edip “sormaya” davet ediyorum. Saygılarımla.

Mustafa Sıtkı FAKAZLI

Diş Hekimi-Yerel Tarih Araştırmacısı



  |  Bu haber 3978 defa okunmuştur.

Facebook  Twitter  Google  StubmleUpon 

İNEBOLU  KATEGORİSİNDEN HABERLER

YİRMİ ATLIK YEM BİR ATA VERİLİRSE NE OLUR?

YİRMİ ATLIK YEM BİR ATA VERİLİRSE NE OLUR? Hoca Efendi'yi, köyün birine vaaz vermesi için çağırırlar.

ANNESİZ İLK BAYRAM!

ANNESİZ İLK BAYRAM! Mübarek Ramazan ayını beraber karşıladık...

3'ÜNCÜ ENGİN UZUNER DÖNEMİ RESMEN BAŞLADI

3'ÜNCÜ ENGİN UZUNER DÖNEMİ RESMEN BAŞLADI 31 Mart 2024 Pazar günü yapılan Mahalli İdareler seçimlerinde MHP’den İnebolu Belediye Başkanı seçilen Engin Uzun...

İNEBOLULULAR İFTARDA BULUŞTU

İNEBOLULULAR İFTARDA BULUŞTU İstanbul'da ikamet eden İnebolulu hemşehrilerimiz, düzenlenen iftar programında bir araya geldi.

İNEBOLU'DA İSMİ UNUTULMAYAN HAFIZLAR...

İNEBOLU'DA İSMİ UNUTULMAYAN HAFIZLAR... 25 Mart Pazartesi günü Canım Annemi, tam bir hafta sonra ise Kızkardeşimin eşini Ahirete uğurlamanın üzüntüsü içeri...

TURİZM İÇİN, ÇEVRE İÇİN, KALKINMAK İÇİN HEYAMOLA DEDİK

TURİZM İÇİN, ÇEVRE İÇİN, KALKINMAK İÇİN HEYAMOLA DEDİK İnebolu'da turizm derneği vardı bir zamanlar!

HARÇLIKLARINI GAZZE'YE GÖNDERDİLER

HARÇLIKLARINI GAZZE'YE GÖNDERDİLER İnebolu Müftülüğüne bağlı Ömer Kabadayı 4-6 Yaş Kur’an Kursu öğrencileri, biriktirdikleri harçlıklarını Gazze’de yo...

NURLAR İÇİNDE UYU "CANIM ANNEM"...

NURLAR İÇİNDE UYU Duygularım karmakarışık...

KASTAMONU'YU TANIMAK İÇİN, TANITMAK LAZIM!

KASTAMONU'YU TANIMAK İÇİN, TANITMAK LAZIM! Karadeniz'in dalgalı sularında ışığını arayan eski bir gemi.

Basın İlan Kurumu


ANKET

Siteyi Nasıl Buldunuz?




Tüm Anketler

Tüm videolar

  HIRSIZLIK ANI KAMERAYA TAKILDI
 

HIRSIZLIK ANI KAMERA

İzlenme:125640

   
  Mustafa Gökhan Gülşen ile röportaj
 

Mustafa Gökhan Gülşe

İzlenme:111194

   
  İnebolu Pazarı
 

İnebolu Pazarı

İzlenme:130166

   
  İnebolu Tanıtım
 

İnebolu Tanıtım

İzlenme:116398

   

HAVA DURUMU

Yazar Girişi| Mail | Reklam ver

inebolugündem İnebolu Gündem Gazetesi
Tüm hakları saklıdır. Yayınlanan içerikler izinsiz kullanılamaz.
- Altyapı: MyDesign