Anasayfa » İNEBOLU
14 Ocak 2022, 19:07 Editör:
TEŞEKKÜRLER MECİT ÇETİNKAYA
Maddi imkanı olup, toplumun faydalanacağı bir hizmetin nasip olmadığı yüzlerce insan sayabiliriz...
Kimisi "amaaan bana ne, devlet yapsın, ben devletten zengin miyim?" der...
Kimisi düşünür, fakat sadece düşündüğüyle kalır...
Kimisi elini çabuk tutar, "hayır işi geciktirmeye gelmez" der.
İşte bunlardan biridir Mecit Çetinkaya...
İsmine yakışır bir okul yaptı İnebolu'ya.
Daha da pek çok hayır hizmeti sırada.
Allah nasip etsin,
Allah kabul etsin,
Allah razı olsun...
Dualarımız sizinle MECİT ÇETİNKAYA.
İnebolu hayırseverleri listesine altın harflerle adınızı yazdık HAYIRLI OLA.
Pek çoğumuz tanır mutlaka, tanımayanlar için peki kim bu Mecit Çetinkaya!
Öncelikle 1912 Erzurum Kelkit doğumlu Baba Mecit Çetinkaya'dan bahsedelim...
1917 yılında henüz 5 yaşında iken ermeni çetelerin katliamıyla, annesinin babasının 4 kardeşinin ve amcasının gözleri önünde öldürülüşüne şahit olmuş ve tek başına kalmış, Kazım Karabekir Paşa'nın talimatıyla yüzlerce öksüz ve yetim çocukla birlikte Okmeydanı'nda şimdiki Darülaceze'nin yakınlarında bulunan Devlet yetimhanesine yerleştirilmiş, bir müddet sonra Galata'da yaşayan bir aileye evlatlık olarak verilmiş, fakat aile maddi sıkıntılarından dolayı ona bakamayacağını anlamış, 1918 yılında kendileri gibi çocuksuz bir aile olan ve İnebolu'nun Çerçille köyünde yaşayan akrabalarına (devlet evlatlık garantisiyle) verilmiştir. Küçük Mecit çocukluk yıllarını köyünde geçirirken İnebolu'da deniz taşımacılığı yapan kaptanların yanında mavnacılığa ilk adımını atmış, denizcilikle ilgili deneyimler kazanmaya başlamıştır. 1930 yılında Karadeniz'in Barbaros'u olarak nam yapan taka kaptanı Gazi Kadir Ağa'nın kızı Hatice hanımla evlenmiş ve 1939 yılında ailesini daha iyi imkanlar içerisinde yaşatmak için İstanbul'a göç etmiştir. Mavnalar O'nun her şeyi, mavnacılık ise mesleği halini almış, birikiminin kâfi geldiği ilk anda bir mavna satın almıştır. O dönemde mavnalar römorkör vasıtasıyla çekiliyorken Mecit Kaptan mavnalarına makineler monte ettirmiş ve onları deniz motoru konumuna getirmiştir. Bu reformla birlikte Türkiye'de yeni bir sektörün oluşumuna öncülük etmiş, işlerini büyütmeye başlamış, saç tekneler satın alarak amatörlüğe ilk adımlarını atmıştır. Evet Mecit Kaptan bir taraftan işlerini büyütmekle kalmamış, sivil toplum hareketlerinde de görev almış, kooperatif ve dernekler kurmuş, deniz esnafını bir araya toplamış, İstanbul Mavnacılar Motorcular ve Römorkörcüler Derneğinin kuruculuğunu ve 1955 yılından 1978 yılına kadar başkanlığını yapmıştır. Yine 1961 yılında İstanbul Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği'nin başkanlığına seçilmiş ve bu görevi de 1967 yılına kadar sürdürmüştür. Bu arada spordan uzak durmamış, Karagümrük ve Galata Spor kulüplerinin başkanlıklarını yürütmüştür. Bir dönem Beyoğlu Demokrat Parti İlçe Başkanlığı da yapan Mecit Çetinkaya 19 Mart 1978 yılında 66 yaşında vefat etmiştir.
Merhum Mecit Çetinkaya'nın kendi ismini verdiği ailenin en küçük oğlu Mecit Çetinkaya ile dedesinin vefat ettiği 1978 yılında doğan, dedesi ve babasıyla aynı ismi taşıyan torunu Mert Mecit Çetinkaya günümüzde denizcilik, spor ve sosyal hayatta aldıkları mirası geleceğe taşımaktadırlar.
Evet 1912 yılında Kelkit ilçesinde doğan fakat yaşanılan acılar ve zorluklar neticesinde İnebolu'nun Çerçille köyüyle tanışan Mecit Çetinkaya ile oğlu ve torununun ismi 110 yıl sonra İnebolu'ya MECİT ÇETİNKAYA MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ hizmeti olarak geri dönmüştür.
İnebolu halkı Çetinkaya ailesine minnettardır.
| Bu haber 5178 defa okunmuştur.