İnebolu Gündem Gazetesi
İNEBOLU KASTAMONU İLÇELER
NAZIM HİKMET'İN BİLİNMEYEN Tarih 14 Ocak 2022, 21:08 Editör: Editör

NAZIM HİKMET'İN BİLİNMEYEN "ABAŞ BABA TÜRBESİ" ŞİİRİ

Nazım Hikmet henüz 18 yaşında olmasına rağmen yazdığı şiirlerle Anadolu’da devam eden Milli Mücadele’nin sesi olmayı başarmıştı.

Şair artık Anadolu’ya geçmeye hazırdı. Vala Nureddin (Va-Nu) “Bu Dünyadan Nazım Geçti”de kaçışlarının şair ağabeyler tarafından tertiplendiğini yazar.

Milli Mücadele’yi destekleyen polisler sayesinde sahte isimler ve mesleklerle geçiş tezkeresi edinirler. Yol paralarını Sirkeci’de dişçilik yapan Şevki adlı hiç tanımadıkları biri vermiştir.

Anadolu yolcuları dört kişidir, çocukluk arkadaşı olan Nazım Hikmet ve Vala Nureddin’den başka iki şair daha vardır: Yusuf Ziya (Ortaç) ve Faruk Nafiz (Çamlıbel).

Nazım Hikmet ve yanındakiler Milli Mücadeleye katılmak üzere İstanbul'dan Yeni Dünya vapuruyla 3 Ocak 1921 günü İnebolu’ya gelirler ve İnebolu'da yaklaşık iki hafta kalırlar. İnebolu'da, hep beraber Ankara'dan gelecek haberi beklerler. Ankara Hükümeti izin vermezse Milli Mücadele'ye katılamayacaklardır.

Burada kaldıkları sürede, Nazım Hikmet İnebolulu gençlerle buluşur ve sohbetlere katılır. Bu sohbetler sırasında, Almanya'dan gelen Spartaküslerle tanışır. Onlarla yaptığı sabahlara kadar süren uzun  sohbetler sonrası Nazım, Spartaküslerin sosyalist görüşlerinden etkilenir ve ölünceye dek süren  siyasi fikirlerine kavuşur. Spartaküsler arasındaki Sadık Ahi (Mehmet Eti) adlı sosyalist, Nazım ve arkadaşının dünyasında hesapta olmayan bir gedik açmıştır.

Faruk Nafiz Çamlıbel ve Yusuf Ziya Ortaç, sakıncalı bulunup İstanbul'a geri gönderilirken, 28 Ocak 1921'de Ankara'ya gitmesi için Nazım ve Va-Nu'ya izin çıkar ve Va-Nu ile Nazım Hikmet,  İnebolu-Kastamonu-Çankırı üzerinden Ankara'ya varmak için yaya olarak yola çıkarlar. Molalar dahil 13-14 gün sonra Ankara'ya varırlar.

Vala Nureddin kitabında İnebolu’da arkanız denize dönük kara tarafına bakınca sağda bir tepe olduğunu (Abaş Tepe) ve bu tepede bir “yatır” yani evliya türbesi (Abaş Baba Türbesi) olduğunu anlatır. Yatırın yanında oturup Nazım Hikmet ile ortak “İnebolu” şiirini yazarlar. Baş tarafını kendisinin, ortasını beraber, sonunu ise Nazım Hikmet’in yazdığı bu şiiri kitabında yayımlamıştır Vala Nureddin, fakat aynı tepede yazdıkları diğer ortak şiirlerinden bahsetmemiştir.

19 Mayıs 1921 tarihli Tercüman-ı Hakikat gazetesinde Nazım Hikmet-Vala Nureddin ortak imzalı “Abaş Baba Türbesi” başlıklı şiir yayımlandı. Eskişehir İstiklal Gazetesinden “İnebolu Hatıralarından” üst başlığıyla iktibas edilen bu şiir yeni harflerle ilk kez yayımlandı:

ABAŞ BABA TÜRBESİ

Derdimizi duyunca onu salık verdiler;

Bize onun yerini köylüler gösterdiler…

 

Gösterip dediler ki ufuklarda coşunca fırtınaların kalbi,

Annesinin boynuna sarılan çocuk gibi,

Yolcusu gelmeyenler koynuna sokulurmuş.

Abaş Baba her derde bir teselli bulurmuş…

Karanlık sularında boğulurken yolcular,

Günahkar Karadeniz onun yerini arar.

 

Eteğini sürürmüş inleyerek yüzünü,

Ziyaretine gittik onun bu Cuma günü.

Öyle azametli ki Abaş Baba Türbesi,

Üstünde bir çatı yok, gökler onun kubbesi.

Mehtap onun kandili, yıldızlar onun mumu.

Bu tepede bu mezar cennete bir kapı mı?

 

Derdimize teselli buluruz diye belki

Dikenli dallarına biz de iplik bağladık

Biz de köylüler gibi huzurunda ağladık.

(Nazım Hikmet-Vala Nurettin)

Kaynak: Atlas dergisi



  |  Bu haber 4280 defa okunmuştur.

Facebook  Twitter  Google  StubmleUpon 

İNEBOLU  KATEGORİSİNDEN HABERLER

KAZANAN İNEBOLU OLUYOR!

KAZANAN İNEBOLU OLUYOR! İnebolu Kaymakamı Ahmet Vezir Baycar istiyor, arzuluyor, çalışıyor, çabalıyor ve kurumları harekete geçiriyor...

TURİZM KENTİ İNEBOLU

TURİZM KENTİ İNEBOLU Başlığı okuyan her bireyin aklından geçeni ya da neler söyleyeceğini kestirmek çok da zor olmasa gerek.

İNEBOLU ORMAN İŞLETMESİ GİDİLMEDİK YER, BAKILMADIK ORMAN BIRAKMAYACAK

İNEBOLU ORMAN İŞLETMESİ GİDİLMEDİK YER, BAKILMADIK ORMAN BIRAKMAYACAK Geçen yılı yatırım ve bakım çalışmalarında hedeflerinin üzerinde tamamlayan İnebolu Orman İşletmesi 2024 yılına da ...

İNEBOLU'DA 100 BİN FİDE DAĞITILDI

İNEBOLU'DA 100 BİN FİDE DAĞITILDI İnebolu’yu seracılığın merkezi haline getirmek için proje üstüne proje hazırlayan Kaymakam Ahmet Vezir Baycar, Tarı...

YİRMİ ATLIK YEM BİR ATA VERİLİRSE NE OLUR?

YİRMİ ATLIK YEM BİR ATA VERİLİRSE NE OLUR? Hoca Efendi'yi, köyün birine vaaz vermesi için çağırırlar.

ANNESİZ İLK BAYRAM!

ANNESİZ İLK BAYRAM! Mübarek Ramazan ayını beraber karşıladık...

3'ÜNCÜ ENGİN UZUNER DÖNEMİ RESMEN BAŞLADI

3'ÜNCÜ ENGİN UZUNER DÖNEMİ RESMEN BAŞLADI 31 Mart 2024 Pazar günü yapılan Mahalli İdareler seçimlerinde MHP’den İnebolu Belediye Başkanı seçilen Engin Uzun...

İNEBOLULULAR İFTARDA BULUŞTU

İNEBOLULULAR İFTARDA BULUŞTU İstanbul'da ikamet eden İnebolulu hemşehrilerimiz, düzenlenen iftar programında bir araya geldi.

İNEBOLU'DA İSMİ UNUTULMAYAN HAFIZLAR...

İNEBOLU'DA İSMİ UNUTULMAYAN HAFIZLAR... 25 Mart Pazartesi günü Canım Annemi, tam bir hafta sonra ise Kızkardeşimin eşini Ahirete uğurlamanın üzüntüsü içeri...

Basın İlan Kurumu


ANKET

Siteyi Nasıl Buldunuz?




Tüm Anketler

Tüm videolar

  HIRSIZLIK ANI KAMERAYA TAKILDI
 

HIRSIZLIK ANI KAMERA

İzlenme:125682

   
  Mustafa Gökhan Gülşen ile röportaj
 

Mustafa Gökhan Gülşe

İzlenme:111224

   
  İnebolu Pazarı
 

İnebolu Pazarı

İzlenme:130206

   
  İnebolu Tanıtım
 

İnebolu Tanıtım

İzlenme:116428

   

HAVA DURUMU

Yazar Girişi| Mail | Reklam ver

inebolugündem İnebolu Gündem Gazetesi
Tüm hakları saklıdır. Yayınlanan içerikler izinsiz kullanılamaz.
- Altyapı: MyDesign