Hangi televizyon kanalını açarsak değişik formatta bir yemek programı karşımıza çıkıyor, son döneme damgasını vuran masterchef programı ise Türk halkını adeta ekran başına kilitliyor.
Farkında mıyız bilmiyorum, pek çok yörenin mutfağı bu programlarda adından sıkça söz ettirirken bizim mutfağımızın esamesi okunmuyor.
Aslında her yörenin kendine özgü yeme-içme alışkanlığı, damak lezzeti, mutfak kültürü bulunuyor.
Bu kültürün oluşmasında ise bölgenin coğrafi konumu, yaşam şartları ve ekonomik durum yüzde yüz etken oluyor
Nitekim ilçemizde de geçmişten geleceğe uzanan bir yemek kültürünün pek çok yaşanmışlıkla şekillenip günümüze kadar süre geldiği biliniyor.
Fakat bu kültürün unutturulmaması adına neler yapılabilir ya da yapılmalıdır buna da kafa yormak gerekiyor.
Geçtiğimiz günlerde işyerime gelerek benimle söyleşi yapan iki üniversite öğrencisinin "İnebolu mutfağı" konulu bir tez hazırlayacak olması bu konuda bir eksikliğin var olduğunu ortaya koyuyor.
Nitekim öğrenciler bana gelmeden önce bu konuyu internet ortamında araştırıyor, elde ettikleri tek kayda değer sonuç 23 Temmuz 2016 tarihinde Yeni İnebolu Gazetesinde ve gazetenin internet sitesinde yayınlanan "İnebolu'da yemek kültürü" başlıklı köşe yazım oluyor, bunun dışında herhangi bir sonuca ise rastlanmıyor...
Geçmişten günümüze kadar uzanan ve İnebolu'ya özgü bir kültür oluşmasını sağlayan yemeklerimizle ilgili bir çalışmanın yapılmamış olması, yada yapıldıysa bile arandığında bulunamaması haliyle bizi üzüyor.
İvedilikle profesyonel anlamda akademik bir çalışmanın yapılarak bu kültürün yaşatılması ve gelecek nesillere miras bırakılması gerekiyor.
Kendini bu konuda yetkili gören herkesin elini taşın altına koyarak sorumluluğunun bilincinde hareket etmesi için ilham gelmesi mi bekleniyor?
Et ağırlıklı bir yemek kültürüne sahip olduğumuz söylenebilir mi?
Deniz sahilinde yaşadığımız halde mutfağımızda balıkla yapılan envai çeşit yemeğin varlığından söz edilebilir mi?
İlçemizde zeytinyağı üretimi yapılmasa da zeytinyağlılarımız meşhur denilebilir mi?
Bize özgü diyebileceğimiz bir-iki sebze yemeğinin dışında ot ağırlıklı bir mutfağımız olduğu da söylenemez herhalde...
Peki hamur işleriyle aramız nasıldır?
İşte en can alıcı soruya cevap vererek başlayalım İnebolu mutfağını oluşturan özel yemekleri sıralamaya...
Hamur işleri İnebolu mutfağının olmazsa olmazıdır.
Haluşka, sac etli ekmeği, katmer gözleme, fasulyeli samsı, kesme makarna, pırasalı yada ıspanaklı börek, pide kana evlerde yapılan hamur işlerinin sadece bazılarıdır.
Yine evlerde iç malzemesi hazırlanarak fırınlarda yaptırılan İnebolu pidesi bir gelenek halini almıştır.
Pek çok yöre mutfağı kebabıyla ön plana çıkarken, İnebolu mutfağı daha az maliyetli ama bir o kadar da emek isteyen hamur işleriyle geçmişten geleceğe bir kültür oluşturmuştur.
Yöre halkının alım gücünün az olması bunda en büyük etkendir.
Buna mukabil ara sıra köyden çarşıya inen ya da şehirde ikamet eden insanımız, lokantalarda sabah erken saatte servis edilen İnebolu göveci yemeyi bir alışkanlık haline getirmiştir.
Yine burada da halkımızın alım gücünün olmayışı bir "az göveç-az pilav" kültürü oluşturmuştur.
Mesela Kastamonu ilimizde yoğun olarak tüketilen pastırmalı ekmek ve kuyu kebabı İlçemizde az denecek oranda talep görür. Bu da demek oluyor ki bizde bu kültür oluşmamıştır.
Aynen balık tüketme alışkanlığının da olmadığı gibi...
Zeytinyağlılara da çok ilgi yoktur İnebolu mutfağında.
Görünen o ki hamur işleriyle mutluyuz biz İnebolu mutfağında.
Doğada kendiliğinden yetişen bazı otların ve mantarların da yemeğinin yapıldığı göz ardı edilmemelidir İnebolu mutfağında.
Olmazsa olmazımız konumundaki yöresel lezzetlerimizin ağırlığını Hamur işleri oluşturur İnebolu mutfağında.