Arıların haziran ayında açmaya başlayan kestane çiçekleriyle kurduğu iletişimin meyvesi.
Sadece İnebolu değil, Cide ile Çatalzeytin arası Kastamonu sahil şeridi olarak geçen bölgenin el değmemiş bitki örtüsü ve florasından elde edilen ve aynı zamanda şifa dağıtan özel bir ürün.
Doğanyurt ilçemizin kendi adına coğrafi işaret almak için müracaat ettiği, fakat aynı kalitede balın boydan boya Kastamonu sahil şeridinin iç kesimlerinde üretilmesinden olsa gerek "Kastamonu kestane balı" adıyla, Kastamonu Arı Yetiştiricileri Birliğinin coğrafi işaret almayı başardığı mucize ürün.
Evet; Kastamonu Arı Yetiştiricileri Birliğinin 2018 yılı içinde başvuru yaparak başlattığı süreç çeşitli aşamalardan geçti.
Bu maksatla kestane balı üretilen Kastamonu bölge sınırları içerisinde 11 istasyon belirlendi, buralardan alınan numuneler 6 farklı üniversitenin yapmış olduğu tahliller neticesinde diğer bölge ballarından ayrılan özellikleri ile coğrafi işaret alan ürünlerimiz arasına girdi.
Bir nevi Kastamonu Kestane Balının bölgemize ait bir ürün olduğu tescillendi.
Bu safhadan sonra bir standarda kavuşan, daha fazla üretilip, daha çok talep gören, daha profesyonel üretim için çaba sarfedilen bir ürün olarak gelecek nesillere taşınacaktır kestane balı.
Kestane ağaçlarının azlığı yada çokluğuna göre elde edilen balın ihtiva ettiği kestane kokusu değişkenlik gösterse de, bu bölgede yaşayan insanlarda geçmişten günümüze süre gelen bir bal kültürünün oluştuğunu ve kestane kokusu olmayan balın tercih edilmediğini görebiliyoruz.
Asıl işinin yanı sıra amatör olarak arıcılık yapan üreticilerimize ciddi bir ek gelir imkanı sağlayan bu sektöre artık sadece bu işi benimseyen ve profesyonel anlamda kestane balı üreten yeni üreticilerde eklenecektir.
Genel anlamda pazar sıkıntısı yaşamadan tüketiciye ulaşılan, neredeyse alıcısının hazır olduğu bir kestane balı piyasası oluştuğu biliniyor.
İstatistiklere göre Kastamonu genelinde yıllık 100-150 ton arası bal rekoltesi bulunuyor. İnebolu'da ise bu rakam yıllık 20-25 ton arasında değişiyor.
Azımsanmayacak bir üretim rekoltesi olan kestane balımızın İnebolu ve Kastamonu ekonomisine ciddi bir katkı sağladığı görülüyor.
Son yıllarda üretilen kestane balının kalitesiyle aranan bir ürün olduğu, dolayısıyla ambalajına da büyük önem verilerek albenisinin artırıldığı gözlemleniyor.
Bölgemize ait bir ürün olarak tescillenen Kastamonu kestane balının, marka olmuş anzer balı konumuna gelmesi çokta zor gözükmüyor.
Yeter ki kestane balımıza sahip çıkalım, kalite standardını bozmayalım.