İnebolu Gündem Gazetesi
İNEBOLU KASTAMONU İLÇELER
BİZ VE ÇEŞMELERİMİZTarih 04 Aralık 2022, 17:10 Editör: Editör

BİZ VE ÇEŞMELERİMİZ

Geçen hafta ulusal bir televizyon kanalının reklam aralığında Türkiye’den bir sivil toplum kuruluşunun Afrika’nın çöllerinde kirli su içen yöre halkının saydam suya kavuşma anındaki sevinç ve mutluluklarını gıptayla izledim.

Hayalen çocukluk ve gençlik yıllarıma gittim: Okula giderken, gezerken, oynarken yol güzergahımızdaki çeşme ve şadırvanlardan akan suyu içerek ahalinin köylünün kentlinin susuzluğunu giderdiğini, hayvanların, kuşların, böceklerin kana kana içtiğini hatırladım.

Hemen hemen her mahalle ve köşe başında çeşmeler mevcuttur. O zamanlar şimdiki gibi marketlerde su parayla satılmaz, çevre kirliliği olmazdı.

Zaman içerisinde yaşam tarzlarının değişmesi evlerin modernleşmesi, teknolojinin gelişmesi, temiz su kaynaklarının azalması, çevre kirliliği, hazır su sektörünün gelişmesi, reklam desteği, insanların hazır suya yönelmesi ata yadigarı çeşmelerimizi rağbetten düşürdü. Atalarımızın yıllardır içtiği sular beğenilmez oldu. Çeşmelerimiz bakımsızlıktan kurudu. Hazır sular sektör oldu iş ticarete dönüştü aile bütçesine külfet oldu.

Herkesin doğduğu ve büyüdüğü yer güzeldir. İlçemiz Anadolu’nun en eski yerleşim yerlerinden medeniyet şehridir.  Cennet gibi bir doğaya sahibiz etrafında dağlar, bitki örtüsü, denizi, tarihi, kültürel zenginlikler açısından rekabet edecek ilçe yok gibidir.

Maalesef bu kaybolan tarihi yitik medeniyetimizden bir tanesi çeşmelerimizdir.

İşim gereği bazen yurt içi ve yurt dışı seyahatlerimiz olunuyor. Gittiğimiz tarihi ve turistik yerlerde Anadolu’daki medeniyetini anlatıyorlar. Atalarımız yurdumuzu imar ve inşa etmişler insanlığın hizmetine sunmuşlar.

İnebolu’muzda sanat eseri çeşmelerimiz var üzerlerinde taşa kazınmış Osmanlıca yazan kitabeleri var. Atalarımız sanatlarını ve eserlerini taşa yansıtmışlar. Şahsen ben bunların anlamlarını merak etmişimdir. Acaba hangi vakfın veya hayır seven sahibinin eseri diye düşünmüşümdür. Keşke okuyabilsek, başkalarına da anlatabilseydik. Bizler bu bilgilerden mahrumuz, kim bilir bekli de atalarımız bir akrabamız da çıkabilir.

Bizler devletini vatanını milletini seven, çevresinin güzelleşmesine yöresinin kalkınmasına gönül veren insanlarız. Geçen sene Bozkurt ilçemizdeki doğal afette yardımlaşma ve dayanışmanın devlet millet kaynaşmasını gördük gurur duyduk. Bu milletin genlerinde hayırsever alicenaplık var.

Susuz hayat olmaz. Dünyanın en doğal içeceği sudur. Biz de ailecek içme suyumuzu civar mahalle ve köylerimizdeki kaynak sularımızdan karşılıyoruz. Vasıtası olanları çeşme başlarında görüyorum. İmkanı olmayan yaşlı sakat ve çocuklarımızda var. Ecdadımızın ve hayırseverlerin yıllar önce bizim için yaptığı o tarihi çeşmelerden o doğal kaynak sularını akıtıp tarihi ve medeniyetini nostaljik bir konsept olarak sahip çıkıp yaşatabilir miyiz diye hayal ediyorum.

Bunun için ilçemizin huzurlu ve mutlu geleceğe taşımada rol alan yöneticilerimize bilimcilerimize, sanatçılarımıza, sanatkarlarımıza, mühendislerimize, vakıflarımıza, siyasetçilerimize sivil toplum örgütlerimize hayır sever vatandaşlarımıza iş düşüyor.

İnşallah bu hayalim bir gün gerçek olur, tarih ortaya çıkar, sular akar, sebep olanlar hayırla yad edilir ruhları şad olur diye düşünüyorum. Selam ve dua ile sağlıcakla kalın.



  |  Bu haber 2512 defa okunmuştur.

Facebook  Twitter  Google  StubmleUpon 

İNEBOLU  KATEGORİSİNDEN HABERLER

TURİZM KENTİ İNEBOLU

TURİZM KENTİ İNEBOLU Başlığı okuyan her bireyin aklından geçeni ya da neler söyleyeceğini kestirmek çok da zor olmasa gerek.

İNEBOLU ORMAN İŞLETMESİ GİDİLMEDİK YER, BAKILMADIK ORMAN BIRAKMAYACAK

İNEBOLU ORMAN İŞLETMESİ GİDİLMEDİK YER, BAKILMADIK ORMAN BIRAKMAYACAK Geçen yılı yatırım ve bakım çalışmalarında hedeflerinin üzerinde tamamlayan İnebolu Orman İşletmesi 2024 yılına da ...

İNEBOLU'DA 100 BİN FİDE DAĞITILDI

İNEBOLU'DA 100 BİN FİDE DAĞITILDI İnebolu’yu seracılığın merkezi haline getirmek için proje üstüne proje hazırlayan Kaymakam Ahmet Vezir Baycar, Tarı...

YİRMİ ATLIK YEM BİR ATA VERİLİRSE NE OLUR?

YİRMİ ATLIK YEM BİR ATA VERİLİRSE NE OLUR? Hoca Efendi'yi, köyün birine vaaz vermesi için çağırırlar.

ANNESİZ İLK BAYRAM!

ANNESİZ İLK BAYRAM! Mübarek Ramazan ayını beraber karşıladık...

3'ÜNCÜ ENGİN UZUNER DÖNEMİ RESMEN BAŞLADI

3'ÜNCÜ ENGİN UZUNER DÖNEMİ RESMEN BAŞLADI 31 Mart 2024 Pazar günü yapılan Mahalli İdareler seçimlerinde MHP’den İnebolu Belediye Başkanı seçilen Engin Uzun...

İNEBOLULULAR İFTARDA BULUŞTU

İNEBOLULULAR İFTARDA BULUŞTU İstanbul'da ikamet eden İnebolulu hemşehrilerimiz, düzenlenen iftar programında bir araya geldi.

İNEBOLU'DA İSMİ UNUTULMAYAN HAFIZLAR...

İNEBOLU'DA İSMİ UNUTULMAYAN HAFIZLAR... 25 Mart Pazartesi günü Canım Annemi, tam bir hafta sonra ise Kızkardeşimin eşini Ahirete uğurlamanın üzüntüsü içeri...

TURİZM İÇİN, ÇEVRE İÇİN, KALKINMAK İÇİN HEYAMOLA DEDİK

TURİZM İÇİN, ÇEVRE İÇİN, KALKINMAK İÇİN HEYAMOLA DEDİK İnebolu'da turizm derneği vardı bir zamanlar!

Basın İlan Kurumu


ANKET

Siteyi Nasıl Buldunuz?




Tüm Anketler

Tüm videolar

  HIRSIZLIK ANI KAMERAYA TAKILDI
 

HIRSIZLIK ANI KAMERA

İzlenme:125676

   
  Mustafa Gökhan Gülşen ile röportaj
 

Mustafa Gökhan Gülşe

İzlenme:111222

   
  İnebolu Pazarı
 

İnebolu Pazarı

İzlenme:130196

   
  İnebolu Tanıtım
 

İnebolu Tanıtım

İzlenme:116424

   

HAVA DURUMU

Yazar Girişi| Mail | Reklam ver

inebolugündem İnebolu Gündem Gazetesi
Tüm hakları saklıdır. Yayınlanan içerikler izinsiz kullanılamaz.
- Altyapı: MyDesign