İnebolu Gündem Gazetesi
İNEBOLU KASTAMONU İLÇELER
DEPREM FELAKETİNİN YAŞATTIKLARI VE SÖYLEDİKLERİTarih 20 Şubat 2023, 11:27 Editör: Editör

DEPREM FELAKETİNİN YAŞATTIKLARI VE SÖYLEDİKLERİ

Tarih 6 Şubat 2023 Türkiye Cumhuriyet tarihinin en büyük depremlerinden birisi Kahramanmaraş, Hatay ve Gaziantep‘te meydana geldi. On ilde yüz binlerce kişi deprem altında kaldı, on binlerce kişi hayatını kaybetti, yaralı kaldı ve binlercesi kurtarıldı, kurtarılmayı bekliyor.

Ülkemiz maalesef fay hatlarının üzerinde ve tarihimiz depremlerle dolu. Bunun sonucu deprem sonrası gösterilen dayanışma da dillere destan büyük bir çabadır.

Yurdumuzun her yanından yaşanan felaketin acısına ortak olabilmek için herkes bütün imkanlarını seferber ediyor. Ayrıca sadece Türkiye’nin her yerinden değil, dünyanın dört bir yanından gelen yardım malzemeleri ve ekipler var.

Yakın dönemde kendi bölgemizde birtakım afetlerle mücadele ettik. Kendi yaralarımızı henüz sarabiliyorken günümüz afetzedelerini en iyi biz anlayabiliriz sanırım. İlçemizde gerçekleşen yardım organizasyonları da bunu kanıtlar nitelikte.

Bu afet bize göstermiştir ki günlük işlerimizde, yaşadığımız coğrafyayı unutarak sorumsuzca iş görmek bizi bugünlere getirdi. Deprem herkes için aynıyken kimi binalar yıkılırken kimileri ayakta kalmayı başardı. Görüyoruz ki bizim gibi deprem kuşağında bulunan bazı ülkeler aldıkları tedbirler sayesinde daha az kayıpla bu felaketleri atlatabiliyorlar. Bu hususta hassas olan devletleri örnek almanız aşikardır. İnsanları ve onların hayatlarını yalnızca müteahhitlerin vicdanlarına terk etmemek, her aşamayı dikkatle incelemek devletimizin vazifelerinden biridir.

Bu sonsuz güzellikleri içeren cennet vatanımız aynı zamanda birtakım tehlikeler de ihtiva ediyor. Bize düşen bu tehditleri anlamak, çözüm üretmek ve kaçınılamıyorsa en kötü senaryoya göre hazır ve nazır bulunmaktır.

Bu konuda toplumun bilinçlenmesi ve hazır olması için sivil toplum kuruluşlarına büyük görev düşüyor. Toplumun afet daha gerçekleşmeden eğitilmiş, kurumların bu hususta hazırlıklarını tamamlamış olması gerekmektedir. Bu hazırlık ve bilinç, yalnızca kişinin kendisi için değil toplumun genel faydası içindir. Bilinçli ve hazırlıklı her birey yaşadığı bölge dışında gerçekleşen afetler için de bir gönüllü demektir.

Yaşanan bu elim hadisede görüyoruz ki toplumumuzun her kesiminden iyi niyetli ve samimi yardım girişimleri gerçekleşti. Bizim vazifemiz bu vefakar toplumun afetzedelerin yaralarını sarma çabalarında daha başarılı olabilmesi için şimdikinden daha iyi organize olmaktır.

Bu noktadan sonra mühim olan iki konu bulunmaktadır. İlki depremzedeleri en hızlı şekilde rehabilite etmekken ikincisi yaşananlardan ders alarak kanunlarımızı düzeltmek ve bu doğrultuda imarı gerçekleştirmektir.

Ne kadar üzülsek de bu afeti yaşamayanlar olarak bir süre sonra günlük yaşantımıza döneceğiz. Unutulmamalıdır ki depremzedelerin geri dönecekleri bir evi ya da ailesi olmayabilir. Kimileri için hayatına devam etmek mümkün olmayacaktır. Devletin ve sivil toplum örgütlerinin yaşanılanları unutmayıp uzun süreli planlar kurması ve hayata geçirmesi gerekmektedir.

Bu afetten etkilenen her birey insanca yaşam standartlarına ulaştırılmalı ve topluma geri kazandırılmalıdır. Bugünden sonra ivedilikle imar yönetmelikleri daha sıkı yönetmeliklere tabii olmalı, yapımı üstlenen kişiler ve şirketler afetlerden sonra şeffaf ve kamuya açık şekilde hesap vermeli, diğerlerine örnek teşkil etmelidir.

Allah’tan bize bu kötü günleri tekrar yaşatmamasını niyaz eder; ölenlere rahmet, kalanlara sabır dilerim.

Selam ve dua ile, sağlıcakla kalın.



  |  Bu haber 1718 defa okunmuştur.

Facebook  Twitter  Google  StubmleUpon 

İNEBOLU  KATEGORİSİNDEN HABERLER

İNEBOLU'DA ORKÖY KREDİSİYLE ORMAN KÖYLÜSÜNE TRAKTÖR VE EKİPMAN DESTEĞİ VERİLDİ

İNEBOLU'DA ORKÖY KREDİSİYLE ORMAN KÖYLÜSÜNE TRAKTÖR VE EKİPMAN DESTEĞİ VERİLDİ Orman Genel Müdürlüğü’nün (OGM) köylüye desteği her geçen yıl artarak devam ediyor. OGM 2024 yılı ORKÖY Programı ka...

İNEBOLU TSM, ASM VE 112 ACİL SERVİS BİNASI İHALE EDİLDİ

İNEBOLU TSM, ASM VE 112 ACİL SERVİS BİNASI İHALE EDİLDİ İnebolu’da farklı yerlerde hizmetini sürdüren Toplum Sağlığı Merkezi ve Aile Sağlığı Merkezleri ile112 Acil Servis ...

KAZANAN İNEBOLU OLUYOR!

KAZANAN İNEBOLU OLUYOR! İnebolu Kaymakamı Ahmet Vezir Baycar istiyor, arzuluyor, çalışıyor, çabalıyor ve kurumları harekete geçiriyor...

TURİZM KENTİ İNEBOLU

TURİZM KENTİ İNEBOLU Başlığı okuyan her bireyin aklından geçeni ya da neler söyleyeceğini kestirmek çok da zor olmasa gerek.

İNEBOLU ORMAN İŞLETMESİ GİDİLMEDİK YER, BAKILMADIK ORMAN BIRAKMAYACAK

İNEBOLU ORMAN İŞLETMESİ GİDİLMEDİK YER, BAKILMADIK ORMAN BIRAKMAYACAK Geçen yılı yatırım ve bakım çalışmalarında hedeflerinin üzerinde tamamlayan İnebolu Orman İşletmesi 2024 yılına da ...

İNEBOLU'DA 100 BİN FİDE DAĞITILDI

İNEBOLU'DA 100 BİN FİDE DAĞITILDI İnebolu’yu seracılığın merkezi haline getirmek için proje üstüne proje hazırlayan Kaymakam Ahmet Vezir Baycar, Tarı...

YİRMİ ATLIK YEM BİR ATA VERİLİRSE NE OLUR?

YİRMİ ATLIK YEM BİR ATA VERİLİRSE NE OLUR? Hoca Efendi'yi, köyün birine vaaz vermesi için çağırırlar.

ANNESİZ İLK BAYRAM!

ANNESİZ İLK BAYRAM! Mübarek Ramazan ayını beraber karşıladık...

3'ÜNCÜ ENGİN UZUNER DÖNEMİ RESMEN BAŞLADI

3'ÜNCÜ ENGİN UZUNER DÖNEMİ RESMEN BAŞLADI 31 Mart 2024 Pazar günü yapılan Mahalli İdareler seçimlerinde MHP’den İnebolu Belediye Başkanı seçilen Engin Uzun...

Basın İlan Kurumu


ANKET

Siteyi Nasıl Buldunuz?




Tüm Anketler

Tüm videolar

  HIRSIZLIK ANI KAMERAYA TAKILDI
 

HIRSIZLIK ANI KAMERA

İzlenme:125692

   
  Mustafa Gökhan Gülşen ile röportaj
 

Mustafa Gökhan Gülşe

İzlenme:111234

   
  İnebolu Pazarı
 

İnebolu Pazarı

İzlenme:130218

   
  İnebolu Tanıtım
 

İnebolu Tanıtım

İzlenme:116436

   

HAVA DURUMU

Yazar Girişi| Mail | Reklam ver

inebolugündem İnebolu Gündem Gazetesi
Tüm hakları saklıdır. Yayınlanan içerikler izinsiz kullanılamaz.
- Altyapı: MyDesign