KESTANE DÜŞMANI GAL ARISI İLE MÜCADELE DÜŞÜNÜLÜYOR MU?
Geçtiğimiz yıl bir kaç bölgede görülen gal arısı bu yıl ilçemizin kestane alanlarını tamamen sarmış durumda.
Ülkemizde ilk olarak Bursa-Yalova bölgesinde görülen bu zararlı, yayılımını devam ettirerek ilimizde ciddi bir gelir kaynağı olan kestane ağaçlarına zarar vermeye başlamıştır.
Bilindiği gibi ilçemiz ekonomisine büyük katkı veren kestane balı üretimi bu zararlıyla mücadele edilmediği takdirde sekteye uğrayacaktır.
İnebolu'da yılda yaklaşık 30 Ton kestane balı üretildiğini varsayarsak, kilogram fiyatının da 400-500 TL arasında satıldığını düşünürsek, toplam 15 milyon TL. tutan ekonomik gelirimizin bu zararlı yüzünden yarıya düşmesi söz konusudur.
Acilen ilgili kurumların önlem alması gereklidir.
Kestane ağaçlarının büyük çoğunluğu orman arazisinde bulunduğundan Tarım Orman Bakanlığı ve Orman Genel Müdürlüğüne büyük görev düşmektedir. 1
Kestane ormanlarında karşılaşılan sorunlarn giderilmesi ve yıllık kestane balı üretiminin 1 milyar TL gibi bir rakama ulaşabilmesi için Kastamonu Orman Bölge ve İnebolu Orman İşletme Müdürlüğünün takdire şayan çalışmalarını basında çıkan haberlerden öğrenmiştik.
Yine Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesinden 10 öğretim üyesinin katılımıyla uygulamalı olarak kestane meyvesi ve kestane balı ile ilgili sahada gerçekleştirilen çalıştayı takip etmiştik.
Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü ve Orman Fakültesi acil olarak kestane gal arısı zararlısı ile ilgili özel bir çalışma yapıyor mu ?
Bu zararlının yok edilmesi için kimyasal ilaçlama ile mücadelenin olmadığı, biyolojik mücadelede doğal düşmanlar kullanılarak sonuca ulaşılabileceģi, yani laboratuvar ortamında canlıyı canlıyla yok edecek arıların üretilip kestane alanlarına salınması gerekmektedir.
Acaba bu çalışma ne aşamada?
Kestane balı üreticileri ciddi bir tedirginlik içinde. Gal arısı zararlısının yok edilmesi ile ilgili harekete geçildiğini ve sorunun giderildiğini görmek istiyor.
Bizlerde bu konuda çalışma yapanlara kolaylıklar diliyoruz.
KÖŞE YAZILARIMLA YEDİ SENEYİ DEVİRDİK...
13 Mayıs 2016 günü başladığımız ve her hafta süregelen okuyucularımla buluşma serüveninde 7 yılı bitirdik.
Allah'a şükürler olsun.
4 Nisan 2023 tarihinden itibaren Salı ve Cuma günü olarak haftada iki gün çıkan gazetemizin bize ayrılan köşesini farklı yazılarla siz değerli okuyucularımla paylaşma çabamız ilk günkü heyecanla devam ediyor.
12 Mayıs 2023 günü çıkan bu yazımızla toplam köşe yazımız 370 ı buldu.