İnebolu Orman işletme Müdürlüğü’nün kestane ormanlarındaki verimi düşüren katil arılar (gal arısı) ile mücadelesi devam ediyor.
Kestane gal arısına karşı biyolojik mücadele başlatan İnebolu Orman İşletmesi geçtiğimiz günlerde bu kapsamda doğaya “tormus sinensis” adı verilen böcek salımı yapmıştı.
Kestane ve kestane balı üreticisinin korkulu rüyası olan gal arısıyla mücadelesini kararlılıkla sürdüren İnebolu Orman İşletmesi, ormanlara 1320 adet yapışkanlı feromon tuzağı kurdu.
Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğünden konu ile ilgili olarak yapılan açıklamada, “Kestane Gal arısı ile mücadeleye İnebolu Orman İşletme Müdürlüğüne bağlı Doğanyurt ilçesinin kestane ormanlarında devam ediliyor. Biyoteknik mücadele için asılan feromon tuzakları Gal arısı ile dolup taşıyor. İnebolu İşletme Müdürü Sayın Azmi Şenel ve teknik ekibini mücadeleleri için tebrik ediyoruz. Ama daha çok daha etkin mücadele devam edeceğiz. Bilincimiz tam. Bu mücadele son zararlı da ormanlarımızdan gidene kadar devam edecektir” denildi.
Kastamonu Orman Bölge Müdürü Fahri Sönmezoğlu, İnebolu Orman İşletme Müdürü Azmi Şenel ve işletme şefleriyle birlikte kestane ormanlarında kurulan feromon tuzaklarını inceledi.
Yapılan çalışmalardan memnuniyetini ifade eden Bölge Müdürü Sönmezoğlu, “Kestane gal arısıyla biyoteknik mücadele kapsamında sarı tuzak adlı feromene konulan cezbediciye binlerce gal arısının yakalandığını görmek yeni mücadele yönetimiyle daha kısa sürede netice alabileceğimize dair bizleri cesaretlendirdi. İnebolu İşletme Müdürlüğümüze 1320 adet tuzağın asılmasının mücadelede inşallah daha hızlı faydalarını göreceğimizi düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.