Kastamonu Sanayici ve İşadamları Derneği (KASİAD) Genel Başkan Yardımcısı ve KASİAD Vakfı Genel Başkan Vekili Av. Dr. Fikret Özkan, KASİAD Yönetim Kurulu üyesi Eyüp Kömeçoğlu ile birlikte ilçemize geldi.
KASİAD Genel Başkan Yardımcısı hemşehrimiz Av. Fikret Özkan gazetemize önemli açıklamalarda bulundu.
Açıklamasına kendini tanıtarak başlayan Özkan, “Kastamonu Sanayici ve İş Adamları Derneği Genel Başkan Yardımcısıyım, Teşkilat Başkanıyım. Kastamonu Sanayici ve İş Adamları Vakfı Genel Başkan Vekiliyim. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi lisans, yine İstanbul Üniversitesi Adli Tıp Enstitüsü yüksek lisans, yine İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Yeni Türk Cumhuriyetlerinin Sosyal Yapısı ve İlişkileri yüksek lisans, İstanbul doktora ve Amerika Goargia doktora derecelerim var. 3 dönemden beri KASİAD’da Ayhan Aslan başkanımızla birlikte görev alıyorum.’dedi.
KASİAD Genel Başkan Yardımcısı Av. Dr. Fikret Özkan’ın açıklamaları şöyle:
KASİAD SEL FELAKETİNDE 18 MİLYON TL DESTEK SAĞLADI
“KASİAD’da Ayhan Aslan başkanımızla birlikte görev alıyorum. Bu dönem Kastamonu Vakfı’nı da kurduk. Kastamonu Vakfı ile ilgili güzel işler yaptık. Sel felaketi sırasında Kastamonu Vakfı ciddi yardımlarda bulundu bu bölgede. Bütün zarar gören ilçelerin tamamına yardımda bulundu. Bozkurt, İnebolu, Abana, Çatalzeytin bütün bu bölgelerde yardımlarımız oldu. Sel sırasında KASİAD üyelerinin yaptığı nakdi yardım AFAD ve bölgeye olmak üzere 18 milyon TL civarında. Ayni yardım da yine 10 milyon TL’nin üzerinde. En son deprem felaketinde de yine o bölgelere ciddi yardımlarımız oldu. Konteyner olsun, giyim eşyası olsun. Sıcak yemek dağıtımı yaptık bütün dönem boyunca. O şekilde yardımlarımız oldu. Yangın felaketleri sırasında ciddi yardımlarımız oldu.”
400 ÖĞRENCİYE BURS
“Yaklaşık 400 tane öğrenciye burs veriyoruz şu anda. Geçen sene müracaat eden bütün Kastamonulu öğrencilere burs verdik. Hatta deprem bölgesinden de talepler oldu. Onlara da burs bağladık. Bu sene burslarımız devam edecek. Herhalde artacak, rakamları da artıracağız. Aylık olarak 10 ay boyunca burs veriyoruz. Tabii ki üyelerimiz sağolsun, ellerinden geldiği kadar destek oluyorlar, onlar destek olmasa bu yardımları yapamayız. İş adamlarımız çok duyarlı bu konuda.”
OKUL PROJESİ
“Sanayide ara eleman açığı var. Bu ara eleman açığını gidermek noktasında okul kurma projemiz var. Onunla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Sanayi bölgesinde olacak bu okul. Yarı zamanlı okul, yarı zamanlı işyerlerinde çalışacak bu öğrenciler. Okul bittikten sonra çalışmak isteyenlere iş garantili bir okul projemiz var. Bununla ilgili projelerimiz hazır, yer arayışına başlayacağız ve diğer teknik konuları halledeceğiz ve bir an önce faaliyete başlayacağız.”
“KASTAMONU’YU YENİDEN KENDİR ÜSSÜ HALİNE GETİREN KASİAD’DIR”
“Kastamonu’ya yönelik olarak kendir (kenevir) ziraati ile ilgili çalışmalarımız oldu. Kastamonu’yu yeniden kendir üssü haline getiren KASİAD’dır. Daha önce Samsun bölgesi ilan edilmişti hükümet tarafından ama hiç ekim yoktu. Ben kendim de 2 sene önce 20 dönüm yer ekerek insanlara örnek olma açısından kendir yetiştirdim Hanönü’nde. Daha sonra bir yatırımcıyı getirdik. Yatırımcı geçen sene bin dönüm ekim yaptı. Fakat ortaklar arası problemlerden dolayı bu dönem ara verdiler ama tamamlayabilirlerse projeyi 10 bin dönüm ekim yaptıracaklar her sene.”
KENEVİR TEKSTİLİNDE DÜNYANIN EN ÖNEMLİ OYUNCUSU ÇİNLİ İŞ ADAMINI KASTAMONU’YA GETİRDİK
“Yine geçen sene Çinli bir iş adamını getirdik. Dünyanın en önemli oyuncusu bu kenevir tekstilinde. 5 tane fabrikası var Çin’de. Hiç kimsenin ulaşamadığı bir adam. Biz buraya bölgeye getirdik. Temaslarda bulundu. Tüm bölgeyi tanıttık. Esasında ilk etaptaki amacı buradan lif almaktı. Fakat daha sonra bizim teklifimizle yatırım yapmaya da karar verdi. Teknoloji transferi yapacak ve Kastamonu’da ilk etapta bir elyaf fabrikası, akabinde iplik fabrikası, devamında da olursa artık kumaş fabrikası olabilecek çalışmalar var. Bu konuda KASİAD elinden gelen desteği yapıyor. Bölgedeki Belediye Başkanları olsun, Kaymakamlar, Vali olmak üzere herkes de desteğini esirgemiyor. Bizim bu konuda önümüzü açtılar. Biz de arkadan destek olduk. Marmara Üniversitesi ile ortak çalışıyoruz. Orada Tekstil Ar-Ge’si var. Onun başında da arkadaşımız var, Prof. Muhammet Uzun. O da bize çok destek oluyor, bu konuda danışmanlık yapıyor. Yani biz hem üniversite, hem iş adamı, hem yerelde bütün pozisyonları hazırlamış durumdayız, bütün alt yapı hazır. Tekstil açısından endüstriyel kenevir çok önemli. Diğer kompozit malzeme açısından dünyanın geleceği buna bağlı. Hem çok sağlıklı bir ürün, hem de doğaya çok faydalı. Yani 20 dönüm ormandan elde edilecek oksijeni 1 dönüm kendirden elde edebiliyorsunuz. Ve sürekli yenilenebilen her sene ekilebilen bir ürün. Memleketimiz için çok önemli. Eskiden sarımsak çiftçisi bir sene sarımsak ekiyormuş, bir sene kendir ekiyormuş. Kendir ekildiği zaman toprağın altındaki mineralleri ve selenyumu yukarı çekiyor. Ertesi sene sarımsak ekildiği zaman o sarımsak selenyumu ve mineralleri aldığı için Kastamonu sarımsağının kalitesi oradan geliyor aslında. Uzun yıllar ekilmediği için kendir kalite azaldı. Ama şimdi tekrar aynı kalitesine kavuşmuş olacak. “
“KASİAD BÜYÜK BİR KOOPERATİF KURACAK”
“Ayrıyeten bir kooperatif kurma çalışmalarımız var. KASİAD büyük bir kooperatif kuracak. Öncelikle istihsal açısından bir kooperatif daha sonra da sanayiye yönelik bir üretim. Yani bu ürünleri paketleyip yurt dışına, yurt içine satış noktasında da çalışmalarımız olacak. Bizim insanımız kendi toprağının değerini bilmiyor, toprağında ne yetişir bilmiyor. Onlara toprağında ne yetişeceğini öğreteceğiz. Danışmanlık desteğinde bulunacağız, artı yatırım teşviklerinde bulunacağız. Bu insanları teşvik edeceğiz ekmesi için. Bir sürü bitkiler var, safran var, garonya var, salep var. Değişik akla gelmedik katma değerli ürünler var. Bunları biz memleketimizde ürettirirsek memleketimiz refaha kavuşur ve insanlara göçü geri döndürme noktasında ciddi bir etkin olur diye düşüncemiz var. Bu tip çalışmalara devam ediyoruz. İnşallah buradaki yereldeki herkesin desteğiyle bu çalışmalarımız nihayete erer ve insanımız layık olduğu yere kavuşur. Çünkü bizim insanımız kurtuluş mücadelesinde olsun, diğer mücadelelerde olsun Türk ekonomi tarihinde de her zaman devletin yanında olmuş, katma değer sağlamış insanlar. Her şeye layık, bölgemiz de her şeye layık. Biz layık olduğu yere gelmesi için elimizden geleni yapacağız. KASİAD’ın bu çalışmaları aynı zamanda bir Kastamonu lobisi oluşması için de etkili oluyor.”
İLK 500’DE 28 KASTAMONU’LU FİRMA VAR
“Kastamonulu sanayicilerin hacmi şu anda hacim olarak baktığımız zaman MÜSİAD’ın iki misli büyüklüğünde bir hacme sahip. KASİAD’daki üyelerin toplam hacmine baktığımız zaman ilk 500’de 28 firmamız var. İlk 1000’de toplam 50’ye yakın Kastamonulu firma var. Baktığınız zaman bunların ülke ekonomisine çok büyük katkısı var. Onun için artık biz savaşta, milli mücadele sırasında, Çanakkale Savaşında ve öncesindeki mücadelemiz şu anda ekonomi sahasında da devam ediyor. Dolayısıyla her zaman ülkemize bir katma değer sağlamış bir toplumuz Kastamonulular olarak.”
BAKAN SEVİNCİ
“Şimdi bir Bakanımız oldu, bir Orman Bakanımız var. Epeydir bir bakanımız yoktu. O da çok duyarlı bir insan. Bakan beyi de ziyaret ettik. O da çok duyarlı bir insan. Hem ülke için hem bölgemiz için güzel projeleri var, onları anlattı bize. Birlikte işbirliği içinde onunla da güzel çalışmalarımız olacak.”
İSTİKLAL YOLU’NA KASİAD DESTEĞİ
“Milli Mücadele’de İnebolu’nun aldığı beyaz şeritli İstiklal Madalyası Kastamonu’nun da gururu. Kurtuluş Savaşının lojistik can damarı olan İstiklal Yolu İnebolu’dan başlayıp Ankara’ya kadar uzanıyor. Bu yolda ecdadımız 3 yıl boyunca büyük fedakarlıklar sergilemiş. Milli Mücadele’nin kazanılması için destansı kahramanlıklar göstermiş. Biz KASİAD olarak Cumhuriyetimizin 100. Yılında İstiklal Yolu’nun ihyası ve tanıtımına elimizden gelen desteği vereceğiz. İstiklal Yolu’nda tarihi olayları tekrar canlandırmak, yılın her döneminde bu yolda yürümek isteyenleri celbetmek için bazı çalışmalarımız var. Bu kapsamda cephane taşıyan atalarımızın mola verip dinlendikleri han, karakol gibi yapıları aslına uygun olarak yeniden yaptırmak istiyoruz. Oralara kağnı arabaları gibi İstiklal Yolu’nun simgelerini yerleştireceğiz. İstiklal Madalyalı İnebolu’yu, İstiklal Yolu’nu, Kastamonu’yu bütün Türkiye’ye tanıtmamız lazım. Tanıtamadığımız için çok fazla bilinmiyor, bilmeyenler de gelip yürümüyorlar. Eksiklikleri giderip o yolu daha güvenli bir hale getirmemiz lazım. Bunu yaparsak hem tanıtımı sağlarız hem tarihimizi canlandırırız. O zaman yurt dışından bile insanlar gelip bu yolda yürüyebilirler. İstiklal Yolu Kastamonu’ya özgü bir yol. Bizim memleketimiz için çok önemli bir değer, sosyolojik ve kültürel bir değer. Bu yolun tanıtımı için Youtuber’lerden, internet fenomenlerinden destek isteyebiliriz. Ünlü kişileri bu yolda yürütebiliriz”.