İnebolu Gündem Gazetesi
İNEBOLU KASTAMONU İLÇELER
MEHMET AKİF ERSOY İNEBOLU'YA GELDİ Mİ?Tarih 09 Ocak 2024, 23:06 Editör: Editör

MEHMET AKİF ERSOY İNEBOLU'YA GELDİ Mİ?

Ulaştığım üç ayrı kaynak, benzer tarihleri kullanarak Mehmet Akif’in  İnebolu’ ya geldiğini doğruluyor.

Nurettin Peker, 16 Ekim 1920 de İnebolu’ya vapurla geldiğini, İnebolu Müdafayi Hukuk cemiyeti tarafından karşılandığını, İnebolu’daki camilerde vaazlar verdiğini ve 19 Ekim 1920 de Kastamonu’ya gittiğini yazmış.

Doç. Zeki Gürel hocamızda, İnebolu Sempozyumunda, Mehmet Akif’in Ankara’ya karadan geldiğini, sonradan Milli Mücadele’ye destek olmak ve halkı aydınlatmak için Atatürk tarafından Kastamonu’ya gönderildiğinden bahsediyor ve şöyle devam ediyor

“Mehmet Akif eşini ve çocuklarını İstanbul’dan İnebolu’ya getirmesi için Halil Ağa’yı görevlendiriyor. Onlar İstanbul’dan hareket ederken kendisi de Kastamonu’dan araba kiralayıp oğlu Emin ve Eşref Edip le beraber  İnebolu’ya geliyor. Hava muhalefetinden Vapurun gelmesi 4 gün gecikiyor.         Bu arada İnebolu Tevfikiye (Yeni Cami) de 20 ekim 1920 de Kuvayi Milliye’yi öven vaazını veriyor.  Çocukları hava muhalefetinden İnebolu’ya çıkamıyor. Kendisi de, vapurdan çıkmayı başaran (daha sonra İngiliz casusu olduğu anlaşılan )Mustafa Sagir ile Kastamonu’ya geri dönüyor. Çocukları Sinop dönüşü karaya çıkıp Halil Ağa ile Kastamonu’ya gidiyorlar.”

Ömer Faruk Şerifoğlu’da Zeytinburnu Belediyesi’nin katkılarıyla çıkan Mebus ve Şair Mehmet Akif Ersoy adlı kitabında, 1986 da merhumun kızı Suat Hanımla görüştüğünü, hatıralarını not aldığını,ve İnebolu ile ilgili bölümü kızının ağzından şöyle yazmış.

 “Babam Ankara'ya ulaştıktan sonra bize yine para gönderdi, sonra haber geldi ve biz de Anadolu'ya göçmek için hazırlık yaptık. Bizi Anadolu'ya götüren geminin adı Bahr-ı Cedid'di. Kaptanın ismi ise Hikmet Bey. Gemiyi İngilizler kontrol ettikten sonra çıkışımıza müsaade edildi. Gemi denize açıklıktan sonra bir de baktık ki, geminin kömürlerinin altından Kulelili talebeler çıktı. Mevsim sonbahardı, İnebolu'ya çıktık, babam bizi karşıladı. Orada bir ev tutmuştu ve biz bir süre İnebolu'da kaldık.

 İnebolu'da gemiden inen herkes, bizim evin önünden geçmek zorundaydı, Benim İstanbul'daki mektebim de Kuleli Askerî Lisesi'nin yanındaydı. İnebolu'dan Anadolu'ya geçen Kuleliler arasında tanıdıklarım vardı.”

MEHMET AKİF ERSOY’UN HAYATI

Aralık 1873’te İstanbul Fatih’te doğdu babası Mehmet Tahir Efendi annesi Emine Şerife Hanım. 1883’te Fatih merkez rüştiyesinden mezun oldu 1889 mülkiye baytar mektebine yazıldı 1893'te bitirdi.

1893’te Halkalı Ziraat ve Baytar Mektebini bitirdiğinde, Arapça, Farsça Fransızca biliyordu. İstibdat aleyhtarı, Meşrutiyet ve Hürriyet taraftarıydı.

1914’te Teşkilatı Mahsusa tarafından Mısır ve Medine’ye gönderilir Çanakkale zaferini Medine’nin son tren istasyonu El Muazzam’da duyar ve Çanakkale şiirini burada yazar.

15 Mayıs 1919'da İzmir'in işgal edilmesinden sonra, 16 Mart 1920’de İstanbul’un ikinci işgali ile Meclisi Mebusan dağılır.

Mehmet Akif Milli Mücadele için Nisan 1920 başında Ali Şükrü Bey tarafından Mustafa Kemal’in talimatıyla, İslam şairi sıfatıyla Ankara’ya davet edilir. Halkı cesaretlendirmek ve Milli Mücadele içinde yer almak için, oğlu Mehmet Emin’i de yanına alır, ve İstanbul'dan Ankara'ya ulaşır

Kastamonu’da İstanbul’dan davet ettiği arkadaşı Eşref ediple beraber Sebillurreşat dergisini çıkarır.

19 Kasım 1920’de Kastamonu Nasrullah Camii’nde Milli Mücadele’ye destek veren vaazı ses getirir. Daha sonra tek risale halinde basılır ve Elazığ Diyarbakır Bitlis bir Van gibi ileride dağıtılır.

Vaazında: “Ey cemaati müslimin, Milletler topla tüfekle zırhlı ordularla tayyarelerle yıkılmaz. Milletler ancak aralarındaki bağlar çözülerek, herkes kendi başının derdine kendi menfaatini temin etme peşine düştüğü zaman yıkılır” der.

Mecliste İstiklal Marşı yazılması için karar alınır. Rıza Nur’un yerine gelen Milli Eğitim Bakanı, Hamdullah Suphi Tanrıöver, onun yarışmaya katılmasını ister. Mehmet Akif para için katılmak istemez, ikna edilir ve İstiklal Marşını yazar. 17 Şubat 1921’de teslim eder. 1 Mart 1921’de Meclisin ikinci açılış günü okunur.

Daha sonraki yıllarda Ankara’nın gittikçe Milli Mücadele ruhundan uzaklaştığını görür ve üzülür. Ankara’da birinci Meclis’in feshinden sonra ikinci Meclis’e alınmaz.

Mısır Valisi Abbas Halim Paşa’nın davetlisi olarak 1923 sonbaharında Mısır’a gider ve 2 sene kışları Mısır’da, yazları Türkiye’de yaşar. 1925 de emek verdiği Sebilürreşad kapatılır. Üzülür. 1925 yılından 1936 yılına kadar 11 yıl hiç dönmeden Mısır’da kalır, Kur’an tercümesi hazırlar ama, sonra vermekten vazgeçer. Karaciğerinden rahatsızdır 1936’da İstanbul’a döner 27 Aralık 1936’da Beyoğlu’ndaki Mısır Apartmanı’nda vefat eder.

Kimsesiz bir insan gibi naaşı gösterişsiz  bir tabutla Beyazıt Camii’ne getirilir. Nereden geldiği bilinmeyen gençler, tabuta Türk bayrağı ve Kabe örtüsü  örterler. Beyazıt Camii’nde kılınan cenaze namazından sonra Edirnekapı’ya kadar eller üzerinde taşınarak, çok sevdiği Babanzade Ahmet Naim Bey’in yanına gömülür. Allah rahmet eylesin.

Sonuç:

Mehmet Akif Ersoy’da İnebolu’dan gelip geçen ve iz bırakan Milli şairimizdir. Kastamonu Nasrullah Camiindeki kaydı tutulan vaazının benzerini, önce İnebolu’da Tevfikiye camiinde vermiş. Camideki kürsüye o günün anısına kısa açıklamalı bir plaket koymamız lazım.

İkincisi de aynı zamanda çocukları için bir süreliğine kiraladığı kendisinin de geldiğinde kaldığı “Vapurdan çıkan herkesin önünden geçtiği eve de plaket hazırlayıp asmamız lazım ki, İnebolu’nun turizmine katkı verecek değerlerini kayıt altına almış olalım.

Mustafa Sıtkı FAKAZLI

Diş Hekimi - Yerel Tarih Araştırmacısı



  |  Bu haber 1036 defa okunmuştur.

Facebook  Twitter  Google  StubmleUpon 

İNEBOLU  KATEGORİSİNDEN HABERLER

İNEBOLU'DA ORKÖY KREDİSİYLE ORMAN KÖYLÜSÜNE TRAKTÖR VE EKİPMAN DESTEĞİ VERİLDİ

İNEBOLU'DA ORKÖY KREDİSİYLE ORMAN KÖYLÜSÜNE TRAKTÖR VE EKİPMAN DESTEĞİ VERİLDİ Orman Genel Müdürlüğü’nün (OGM) köylüye desteği her geçen yıl artarak devam ediyor. OGM 2024 yılı ORKÖY Programı ka...

İNEBOLU TSM, ASM VE 112 ACİL SERVİS BİNASI İHALE EDİLDİ

İNEBOLU TSM, ASM VE 112 ACİL SERVİS BİNASI İHALE EDİLDİ İnebolu’da farklı yerlerde hizmetini sürdüren Toplum Sağlığı Merkezi ve Aile Sağlığı Merkezleri ile112 Acil Servis ...

KAZANAN İNEBOLU OLUYOR!

KAZANAN İNEBOLU OLUYOR! İnebolu Kaymakamı Ahmet Vezir Baycar istiyor, arzuluyor, çalışıyor, çabalıyor ve kurumları harekete geçiriyor...

TURİZM KENTİ İNEBOLU

TURİZM KENTİ İNEBOLU Başlığı okuyan her bireyin aklından geçeni ya da neler söyleyeceğini kestirmek çok da zor olmasa gerek.

İNEBOLU ORMAN İŞLETMESİ GİDİLMEDİK YER, BAKILMADIK ORMAN BIRAKMAYACAK

İNEBOLU ORMAN İŞLETMESİ GİDİLMEDİK YER, BAKILMADIK ORMAN BIRAKMAYACAK Geçen yılı yatırım ve bakım çalışmalarında hedeflerinin üzerinde tamamlayan İnebolu Orman İşletmesi 2024 yılına da ...

İNEBOLU'DA 100 BİN FİDE DAĞITILDI

İNEBOLU'DA 100 BİN FİDE DAĞITILDI İnebolu’yu seracılığın merkezi haline getirmek için proje üstüne proje hazırlayan Kaymakam Ahmet Vezir Baycar, Tarı...

YİRMİ ATLIK YEM BİR ATA VERİLİRSE NE OLUR?

YİRMİ ATLIK YEM BİR ATA VERİLİRSE NE OLUR? Hoca Efendi'yi, köyün birine vaaz vermesi için çağırırlar.

ANNESİZ İLK BAYRAM!

ANNESİZ İLK BAYRAM! Mübarek Ramazan ayını beraber karşıladık...

3'ÜNCÜ ENGİN UZUNER DÖNEMİ RESMEN BAŞLADI

3'ÜNCÜ ENGİN UZUNER DÖNEMİ RESMEN BAŞLADI 31 Mart 2024 Pazar günü yapılan Mahalli İdareler seçimlerinde MHP’den İnebolu Belediye Başkanı seçilen Engin Uzun...

Basın İlan Kurumu


ANKET

Siteyi Nasıl Buldunuz?




Tüm Anketler

Tüm videolar

  HIRSIZLIK ANI KAMERAYA TAKILDI
 

HIRSIZLIK ANI KAMERA

İzlenme:125700

   
  Mustafa Gökhan Gülşen ile röportaj
 

Mustafa Gökhan Gülşe

İzlenme:111242

   
  İnebolu Pazarı
 

İnebolu Pazarı

İzlenme:130226

   
  İnebolu Tanıtım
 

İnebolu Tanıtım

İzlenme:116442

   

HAVA DURUMU

Yazar Girişi| Mail | Reklam ver

inebolugündem İnebolu Gündem Gazetesi
Tüm hakları saklıdır. Yayınlanan içerikler izinsiz kullanılamaz.
- Altyapı: MyDesign